Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2012 08:40 - Тирамису с портокал, ананас и ягоди
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 3487 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.05.2012 15:16


image


Време за приготвяне:
около 30 мин активнa работа и 12 часа чакане.

 

Продукти:

- Бишкоти. За тавичка 32 х 16 см, около 25 броя.

- 1 консерва ананас на шайби. Аз ползвах кен на „Мисота”- 425 ml, нетно количество 425 g, отцедено количество 230 g

- Ягоди за украса- около 150-200 гр.

- 500 гр маскарпоне

- 5 яйца (по възможност домашни или поне гарантирано пресни).

- 5-6 с.л. пудра захар. Ако не Ви е сладко, сложете още 2-3 с.л.

- 1 ванилия. Ако сте фен на този аромат сложете 2-3 бр.

- 2-3 портокала.

 

Приготвяне:

Изцедете сока на портокалите. Аз го направих с ръчна сокоизтисквачка от средата на миналия век. Върти се на ръка половината портокал върху пластмасовата наръбена куличка и резултатите са отлични. Слагате сока в дълбока чиния. Дъното на чинията трябва да е с диаметър не по- малък от дължината на бишкотата.

Разделяте белтъците от жълтъците в две различни купи, подходящи за разбиване с миксер. Подходящи значи, че при разбиване не трябва цялата кухня да стене в крем. Купата с жълтъците трябва да е достатъчно голяма за да побере всичките продукти за крема.

Жълтъците се разбиват с пудрата захар и ванилията с помощта на миксер. Трябва да се разтвори захарта и да се получи крем. Кога се разтваря захарта ли- вкусвате и разбирате. Вкусвайте по- малко за да остане и за тирамисуто. Измивате бъркалките на миксера. Казват, че ако попадне жълтък при белтъците, не ставали на пяна. Не знам, не съм опитвал.

Белтъците се разбиват с щипка сол до получаване на пяна. Ако ги оставите по-дълго да стоят сами, преди да ги смесите с останалите продукти, започват да се втечняват.

Към разбитите жълтъци добавяте маскарпонето и разбивате на бавни обороти с миксера. Добавяте 3-4 лъжици от портокаловия сок и пак бъркате.

Добавяте разбитите белтъци. Бъркате с дървена лъжица или с миксер, но на бавни обороти до като се образува пухкава смес. Не я опитвайте. Има опасност да свърши преди да я ползвате по предназначение.

Потапяте бишкотите една по една в портокаловия сок и нареждате 1 слой от тях в правоъгълен съд. Не ги дръжте повече от 3 сек в сока, защото ще се разпаднат.

Заливате с половината от крема и разстилата равномерно.

Нареждате един слой парченца от ананас. За да стигне ананаса, аз разрязох кръгчетата плод напреко, за да се намали дебелината им и да се увеличи броя им.

Заливате с другата половина от крема и пак разстилате равномерно. Заглаждате за да оформите външния вид на тирамисуто.

Нарязвате ягодите на парченца и украсявате тирамисуто както намерите за добре. Ако има останал ананас, използвайте го и него за украсата.

Задължително сладкиша трябва да престои поне 12 часа в хладилник.

 

Съвети:

Извадете яйцата поне 1 час по рано от хладилника. Така се гарантира по- бързото им разбиване до крем и по- малко работа с миксера.

Ако имате правоъгълна форма за сладкиш при която вертикалната част се отделя от дъното, ползвайте нея. Така ще запазите формата на тирамисуто. В противен случай при сервиране от обикновенна тавичка винаги се разваля формата на парчетата. Лично аз ги хапвам и без форма, но ако сервирате на гости, които очаквате да шашнете с кулинарните си умения, по добре парчетата да имат правоъгална форма, а не вид на нещо неизвестно.

Ако няма на магазина ягоди или не ги обичате, може да ползвате киви за украса, стига да Ви харесва вкуса му или да не сте алергични. Може и да обелите кивито преди употреба.

Като приключите с приготвянето на сладкиша, прецедете останалия портокалов сок и го смесете със сока от консервата с ананаса. Получава се микс с чудесен вкус. Аз го изпих и без прецеждане. Пак е чудесен.

Енциклопедия:
 

Маскарпоне е италиянско краве сирене, с висока масленост 75%, което по-скоро прилича на крем отколкото на сирене, но без него не става истинско Тирамису и други вкусни рецепти за десерти

                    Маскарпоне е типичен продукт от областта Ломбардия, Италия- вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена.

                    Макар че маскарпонето се описва като сирене, по начина си на производство по-скоро прилича на киселото мляко. За производството му се ползва натурална растителна мазнина, добивана от семената на дървото тамаринд.

                    На външен маскарпонето е меко, свежо, бяло до сламено-жълто сирене с компактна структура, но еластично и подходящо за намазване. В големите магазини може да се закупи в опаковки по 0,5 кг, което е достатъчно за приготвяне на тирамису или рецепта за крем. Има мек маслен характерен вкус.

                   Заради цената му, във всекидневните рецепти за сладкиши може да сезамести с извара или крема сирене, но истинският вкус на италиянските десерти се получава с маскарпоне.

                    Маскарпонето много добре се съчетава с вкуса на експресо, в комбинация с коняк или десертно вино.

В 100 гр маскарпоне се съдържат 428 Ккал калории, 46 гр мазнини. 125 мгр холестерол и 7 гр протеини.

 




Гласувай:
5



Следващ постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696593
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930