Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 11:24 - Домашна милинка
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 9290 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 09.05.2012 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нощ е. Започва сезона на жегите. По телевизията- поредният турски сериал. „Половинката„ заформя третият час разговор по GSM-a. Поредната бира потъва някъде в дълбочина и вече не доставя удоволствие. Какво му остава на човек (разбирай мъжа) освен да „спретне” една закуска за сутринта. Колкото до аналогията „мъж- човек”, не е моя. Една баба от Странджа, когато я попитахме колко деца има, каза: „Три дяца и две момички”.

Да правиш тестяна закуска посред нощ има много предимства. Първо, цялата кухня става в брашно, но жената говори по телефона и после заспива с него и няма кой да се кара. Второ, сутринта може да подремнеш още 15 мин, които са спестени с готовата закуска. Трето, и нищо да не стане с кулинарния експеримент, хвърляте всичко и на сутринта „ни лук яли, ни лук мирасали”. Последно, намирате причина да останете буден до 24:00 часа, „Защо ли?”, ами ...

С тази рецепта няма да впечатлите никого, не е кулинарен шедьовър, но за разнообразие на закуската – става. Не са за пренебрегване и гореуказаните плюсове.

 image

Време за приготвяне: 30 мин ръчна работа, 45 мин втасване, 45 мин печене

 

Продукти

Продуктите са за голяма тава, препоръчвам като за първи път да разделите всичко на две или на четири. С Ѕ кг брашно става закуска за 4 човека.
1/2 кофичка кисело мляко;
1 кубче мая (2 ч.л. суха мая);
1 кг брашно;
1-2-3-4 яйца (по желание)
1 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
вода.

 

За плънката
300 г сирене;
4 яйца;
2-3 с.л. масло;

Щипка сол;

2 с.л. галета;

Ким на зърна (по желание).

 

Приготвяне:

 

В дълбока купичка натрошете маята, ако е на кубче или изсипете сухата мая. Добавете захарта, солта и 1 ч.ч. топла вода и 4 с.л. от брашното. Разбърквате хубаво. Ако има бучки ги разтваряте и оставяте за около 15-20 минути на топло маята да втаса

Вземете дълбок съд. Аз ползвам дълбока пластмасова купа, подобна на салатиера. Изсипете останалото брашно в нея. Направете „кладенче” в средата. Изсипете течността с маята и млякото. Ако сте решили да ползвате яйца за тестото, сега е момента да добавите и тях. Може и без тях, но със тях става по- вкусно. Разбъркайте, като увеличавате размера на кладенчето. Добавяйте по малко вода и придърпвайте от брашното към течността. Много внимавайте с водата за да не прекалите. До като не изчезне поредната доза вода, не сипвайте нова. Тестото трябва да стане меко, гладко и нелепкаво.

Оставете 20- 30 минути на топло да втаса. След втасването тестото почти удвоява размера си.

В купа разбийте яйцата и натрошете сиренето. По желание добавете зърната ким. Тази подправка отлично се съчетава със сиренето.

В тиган разстопете маслото. Като заври, добавете галетата. Бъркайте около 1 мин. Добавете щипка сол и отстранете от котлона.

Увеличете фурната на 180 градуса.

От тестото направете 5 топки. Всяка разтеглете (разсточете) в нещо като дълга елипса. Дебелината на тестото да не е повече половин сантиметър. Широчината на елипсата е около 10 см.

Сложете върху тестото част от плънката.

image

Хванете единия дълъг край на тестото и го залепете към другия. Да стане нещо като пица Калцоне. Леко притеснете краищата за да залепнат. Ако е многа широка получената форма, направете същото още веднъж. Трябва да се получи като на снимката.

image

Намажете тавичката за печене с олио или я застилете с хартия за печене.

Нарежете на хапки с широчина около 3 см. Всяка хапка сложете обърната в тавата. Прилепяйте хапките плътно една до друга.

image

Отгоре залейте със сместа от галета и масло.

Печете за около 40-45 минути. Наблюдавайте какво става във фурната. Ако започне бързо да загаря отгоре, покрийте с вестник. Ако след 45-тата минута не опечено, естествено че трябва оставите да се пече още малко.

Като извадете тавата от фурната, леко напръскайте хапките с вода. Покрийте с вестник и кърпа. Оставете да постои 30 мин. След пълно охлаждане, приберете в найлонов плик.

image

 

Съвети:

Аз открих лесен начин за втасване на тесто. Включвам фурната на горно и долно печене. Настройвам на 50 градуса. Слагам решетката по средата на фурната и слагам върху нея съда с тестото и го покривам с алуминиево фолио. Оставям вратичката леко отворена, около 10 см. Няма страшно, съда не може да се разстопи. Резултата ме удовлетворява.

Обработката на тестото, за да се получи някаква форма е по лесно с точилка. Само с ръце е трудно. Дърпате. Тестото е еластично. Не се подава на управление. Нахвърляте малко брашно по масата, хващате точилката и ... тестото само заема необходимата форма. Винаги съм твърдял, че точилката е невероятен инструмент за въздействие.



Тагове:   рецепти,   милинка,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. martiniki - добра милинка,
09.05.2012 07:37
по различна от моята, аз меся тесто от посочените продукти, от което, като втаса един път, късам парченца колкото орех и нареждам в тавичка - хубавичко ги намазнявам преди това
отгоре заливам с разбити яйца, мляко и сирене и поръсвам галета

значи - „Три дяца и две момички” :))

хареса ми!
цитирай
2. itcook - Рецепти много и винаги добри
09.05.2012 09:17
Предполагам, че става вкусно. При тебе нещата ще се приготвят малко по- бързо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696074
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930