Прочетен: 9290 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 09.05.2012 09:27
Нощ е. Започва сезона на жегите. По телевизията- поредният турски сериал. „Половинката„ заформя третият час разговор по GSM-a. Поредната бира потъва някъде в дълбочина и вече не доставя удоволствие. Какво му остава на човек (разбирай мъжа) освен да „спретне” една закуска за сутринта. Колкото до аналогията „мъж- човек”, не е моя. Една баба от Странджа, когато я попитахме колко деца има, каза: „Три дяца и две момички”.
Да правиш тестяна закуска посред нощ има много предимства. Първо, цялата кухня става в брашно, но жената говори по телефона и после заспива с него и няма кой да се кара. Второ, сутринта може да подремнеш още 15 мин, които са спестени с готовата закуска. Трето, и нищо да не стане с кулинарния експеримент, хвърляте всичко и на сутринта „ни лук яли, ни лук мирасали”. Последно, намирате причина да останете буден до 24:00 часа, „Защо ли?”, ами ...
С тази рецепта няма да впечатлите никого, не е кулинарен шедьовър, но за разнообразие на закуската – става. Не са за пренебрегване и гореуказаните плюсове.
Време за приготвяне: 30 мин ръчна работа, 45 мин втасване, 45 мин печене
Продукти
Продуктите са за голяма тава, препоръчвам като за първи път да разделите всичко на две или на четири. С Ѕ кг брашно става закуска за 4 човека.
1/2 кофичка кисело мляко;
1 кубче мая (2 ч.л. суха мая);
1 кг брашно;
1-2-3-4 яйца (по желание)
1 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
вода.
За плънката
300 г сирене;
4 яйца;
2-3 с.л. масло;
Щипка сол;
2 с.л. галета;
Ким на зърна (по желание).
Приготвяне:
В дълбока купичка натрошете маята, ако е на кубче или изсипете сухата мая. Добавете захарта, солта и 1 ч.ч. топла вода и 4 с.л. от брашното. Разбърквате хубаво. Ако има бучки ги разтваряте и оставяте за около 15-20 минути на топло маята да втаса
Вземете дълбок съд. Аз ползвам дълбока пластмасова купа, подобна на салатиера. Изсипете останалото брашно в нея. Направете „кладенче” в средата. Изсипете течността с маята и млякото. Ако сте решили да ползвате яйца за тестото, сега е момента да добавите и тях. Може и без тях, но със тях става по- вкусно. Разбъркайте, като увеличавате размера на кладенчето. Добавяйте по малко вода и придърпвайте от брашното към течността. Много внимавайте с водата за да не прекалите. До като не изчезне поредната доза вода, не сипвайте нова. Тестото трябва да стане меко, гладко и нелепкаво.
Оставете 20- 30 минути на топло да втаса. След втасването тестото почти удвоява размера си.
В купа разбийте яйцата и натрошете сиренето. По желание добавете зърната ким. Тази подправка отлично се съчетава със сиренето.
В тиган разстопете маслото. Като заври, добавете галетата. Бъркайте около 1 мин. Добавете щипка сол и отстранете от котлона.
Увеличете фурната на 180 градуса.
От тестото направете 5 топки. Всяка разтеглете (разсточете) в нещо като дълга елипса. Дебелината на тестото да не е повече половин сантиметър. Широчината на елипсата е около 10 см.
Сложете върху тестото част от плънката.
Хванете единия дълъг край на тестото и го залепете към другия. Да стане нещо като пица Калцоне. Леко притеснете краищата за да залепнат. Ако е многа широка получената форма, направете същото още веднъж. Трябва да се получи като на снимката.
Намажете тавичката за печене с олио или я застилете с хартия за печене.
Нарежете на хапки с широчина около 3 см. Всяка хапка сложете обърната в тавата. Прилепяйте хапките плътно една до друга.
Отгоре залейте със сместа от галета и масло.
Печете за около 40-45 минути. Наблюдавайте какво става във фурната. Ако започне бързо да загаря отгоре, покрийте с вестник. Ако след 45-тата минута не опечено, естествено че трябва оставите да се пече още малко.
Като извадете тавата от фурната, леко напръскайте хапките с вода. Покрийте с вестник и кърпа. Оставете да постои 30 мин. След пълно охлаждане, приберете в найлонов плик.
Съвети:
Аз открих лесен начин за втасване на тесто. Включвам фурната на горно и долно печене. Настройвам на 50 градуса. Слагам решетката по средата на фурната и слагам върху нея съда с тестото и го покривам с алуминиево фолио. Оставям вратичката леко отворена, около 10 см. Няма страшно, съда не може да се разстопи. Резултата ме удовлетворява.
Обработката на тестото, за да се получи някаква форма е по лесно с точилка. Само с ръце е трудно. Дърпате. Тестото е еластично. Не се подава на управление. Нахвърляте малко брашно по масата, хващате точилката и ... тестото само заема необходимата форма. Винаги съм твърдял, че точилката е невероятен инструмент за въздействие.
отгоре заливам с разбити яйца, мляко и сирене и поръсвам галета
значи - „Три дяца и две момички” :))
хареса ми!