Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 23:14 - Млечна салата с авокадо
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 15594 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 09.05.2012 23:17


Прибирам се от работа. Жега е. Уморен съм, скапан и само една мисъл ми се върти в главата- за изпотената бутилка в камерата. Бутилката е с мастика- пребледняла от мъка, че скоро не съм я докосвал.

Вероятността в къщи да има готова салата е, колкото е вероятността в къщи да ме чака гола Елена Петрова. Знам, че в хладилника няма нищо. Минавам през зеленчуковия и вземам едно авокадо. Салатата е на 50% е готова.

Знаете ли разликата между женения мъж и ергена. „Прибира се ергена в къщи, поглежда в хладилника и казва „Пак същото” и се хвърля в леглото. Прибира се омъжения мъж в къщи поглежда в леглото и казва „Пак същото” и отваря хладилника”. И в двата случая ще разчупите статуквото, ако сами си приготвите мезето.

 image

Време за приготвяне: 10 минути

 

Продукти:

1  авокадо;

1 ч.ч. цедено кисело мляко (може и обикновенно);

1-2 скилидки чесън;

60-70 гр. сирене;

10-12 стръка магданоз;

5-6 ореха (по желание);

сол.

 

Приготвяне:

Разрежете авокадото надлъжно на две. Махнете ядката.

image

Със чаена лъжичка издълбайте половинките авокадо.

image

Сърцевината на авокадото събирете в не голяма купичка. Направете го на пюре с помощта на ръчен пасатор (чрез натиск) или вилица. Не ползвайте електрически пасатор, защото ще стане прекалено финно пюрето.

Преценете „на око” количеството на пюрето и добавете толкова цедено кисело мляко. Ако нямате цедено, сложете обикновенно кисело мляко. Става малко по- рядко,но не е фатално за салатата. Разбъркайте.

Счукайте чесъна и го добавете в салатата.

image

Натрошете сиренето и го сложете в сместта. Вкусете и, ако е необходимо добавете сол.

Нарежете на дребно магданоза и включете и него в салатата. Разбъркайте хубаво.

Сервирайте в чиния. Ако желаете, натрошете орехи и поръсете с тях салатата.

image

 

Съвети:

Когато купувате авокадото, изберете го по- меко. Не кашкаво меко и започнало да почернява, а просто да не е кораво като камък.

Постарайте са да не остава салата. Ако трябва сипете още едно, но ако остане салата за другия ден има опасност да потъмнее цвета и. Вкуса не се променя, но вида става странен.

Не прекалявайте със сиренето, за да не се загуби вкуса на авокадото.

 

Енциклопедия:

Авокадото е плод, богат на витамини от групата B, витамин K, витамин Е и витамин C. Сред плодовете авокадото съдържа най-много мазнини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни. Той е ценен източник на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Съдържа още мед и манган. Съдържа много малко въглехидрати и е нискокалоричен плод.

С изобилието си от витамини С и Е авокадото е отлично средство за поддържане на кожата млада, еластична и здрава, а косата - лъскава. Наличието на омега-3 мастни киселини предотвратява образуването на бръчки, стимулират мозъчната дейност и облекчават болката при артрит. Авокадото е с високо съдържание на олеинова киселина - основен елемент в състава на омега-9 мастните киселини, - която има отличен ефект върху кожата и противовъзпалителни свойства. Богато е и на антиоксиданта лутеин, доказано ефективен за превенция на очни проблеми и сърдечносъдови заболявания.

 

P.S. Благодаря на Ваня за рецептата.


Тагове:   авокадо,   салата,   рецепти,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - пробвах я, наистина е много свежа, а ...
15.05.2012 07:24
пробвах я, наистина е много свежа, а така и моите най-сетне ядоха авокадо, което иначе не харесват :-)
цитирай
2. анонимен - Не ми се получи
26.07.2012 17:05
Не е толкова лоша, но явно взех гадно цедено мляко...
цитирай
3. анонимен - Ваня
28.09.2012 23:41
itcook, блогът ти е чудесен! Радвам се, че тази рецепта ти е допаднала и си я публикувал. Сега ще имам повече свободно време и задължително ще изпробвам някоя от твоите рецепти, а занапред се надявам да обменяме още идеи. Успех! P.S. Светльо много одобрява комбинацията на тази салата с изпотената бутилка мастика, а може и узо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 695852
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930