Прочетен: 5458 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 11.05.2012 10:15
Понякога човек може да открие нещо красиво дори и на боклука. Понякога може да ти сервират нещо вкусно дори и в работническия стол на фирмата. Там където, ако си затвориш очите няма да можеш да разбереш какво ядеш, толкова е безвкусно всичко.
Скоро в менюто за деня имаше „Хрупкави палачинки с пиле”. С колежките пак си затваряхме очите при яденето, но този път от удоволствие. Аз не ги затварях, за да се любувам на колежките.
Реших да синтезирам сам рецептата и да я пробвам в къщи. То взе, че стана. В този момент ми дойдоха непредвидени гости. Дори харесаха палачинките. Да са живи и здрави колежките, че ме заведоха в стола.
Време за приготвяне: около 1 час, без варенето на пилето
Продукти (за 5 палачинки):
За палачинките:
1 яйце;
1 ч.ч. брашно;
1 ч.ч. прясно мляко;
Ѕ ч.ч. вода;
сол;
За плънката:
200 гр. сварени пилешки гърди (два броя неголеми);
300 гр. гъби;
100 гр. пушено топено сирене;
2 с.л. масло
сол;
смлян черен пипер;
червен пипер;
олио;
Сос:
1 с.л. брашно;
3 с.л. олио;
1 ч.ч. студен пилешки бульон;
За панировката:
1 яйце;
Ѕ ч.ч. брашно;
Ѕ ч.ч. бира;
1 пликче корнфлейкс;
Приготвяне:
Сварете пилешките гърди до пълна готовност. Внимавайте. Имат навика много хубаво да се пенят и да кипят, ако има капак върху съда.
След сваряването, свалете ги от котлона и ги изстудете. Нарежете месото на парченца около 1 см.
Разстопете маслото в тиган. Запържете леко пилешкото месо за да се овкуси. Посолете. Поръсете с черен пипер и червен пипер. Пържете още около 1 мин и свалете от котлона.
Измийте гъбите и ги нарежете на средни парченца. Сложете 1-2 с.л. олио в съд и задушете гъбите. Посолете.
Разбийте 1 яйце с щипка сол. Добавете 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. мляко, Ѕ ч.ч. вода и щипка сол. Ако нямате мляко, сложете само вода. Разбийте много хубаво. Това е сместа за палачинките.
Направете 5 палачинки в плосък тиган.
Загрейте тигана без нищо в него на максимална температура. Изсипете малко смес в него, колкото съвсем тънко да се покрие дъното. Печете до като се отлепи палачинката от дъното на тигана. Обърнете с ръка палачинката, за да се опече и от другата страна.
Сложете 2-3 с.л. олио в тиган. Като се сгрее, добавете 1 с.л. брашно. Като леко пожълтее брашното, добавете бульона. Сипвайте по малко и бъркайте за да не се получат бучки. Ако не е необходимо, не използвайте всичкия бульон. Трябва да се получи сос с консистенция на гъста боза.
Включете фурната на горно и долно печене на 180 градуса.
Във всяка палачинка сложете част от пилето, гъбите и няколко парченца пушено топено сирене.
Залейте плънката със соса. Не прекалявайте. Не повече от 2-3 с.л.
В края на палачинката слагайте по- малко плънка.
Завийте палачинката на руло.
Изсипете корнфлейкс в средата на двоен вестник. Загърнете вестника. С точилка или бутилка натрошете корнфлейкса.
Разбийте яйцето в съд с дъно с диаметър колкото е дълга палачинката. Добавете брашното и бирата. Разбийте хубаво.
Застилете тавичка с готварско хартиено фолио.
Всяка палачинка оваляйте в яйчната смес. След това я оваляйте в натрошения корнфлейкс. Слагайте палачинката в тавичката.
Печете около 10-15 минути.
Съвети:
Сместа за палачинки е универсална. Така можете да правите и палачинки за закуска, за десерт или за каквото пожелаете. При приготвянето им може да се правите на професионалист и да обръщате палачинките в тигана с замах. Естествено, че има опасност да събирате палачинката от земята, но то това е очарованието на готвенето. Още по ефектно е да я залепите на тавана.
Пилето може и да не го варите. Може да го задушите в малко олио под похлупак. За 10-15 мин е готово. Дори става по- сочно.
Соса не е задължителен. Може и без него, но стават малко по сухи. Опитайте. Не слагайте кетчуп. Това е гавра с храната.
Вместо корнфлейкс, може да ползвате някакви семена- слънчогледови, сусам или др. Избора в Ваш. Може и галета.
При следващото готвене на рецептата не използвайте панировката, а настържете кашкавал върху палачинките и запечете леко във фурната на грил. Ето Ви нова рецепта. Вместо пилешко, сложете бекон- още една рецепта. Експериментирайте.