Дойде сезона на бирата. То за мене бирените сезони са четири, но хайде да приемем, че сега е най- традиционният бирен сезон. С какво най- добре върви бирата? С цаца ?!? Яжте си я тази плява. Аз предпочитам пивото с печена мръвка- ароматна, сочна, с коричка. Мръвката може да бъде свинска, телешка, агнешка, заешка и каквото там се сетите. Важното е да е мръвка. Та като казах заек се сетих за една заешка история:
„Зайчето и видрата били приятели. Много се обичали.
Зайчето предложило:
- Хайде да се оженим и да живеем заедно!
- Ама как? Ти си заек, a аз - видра...
Зайчето казало, че силата на тяхната любов е по-голяма от стереотипите и междурaсовите съобрaжения.
Заживели на семейни начала... И любовта им - любов, и разбирателството им разбирателство, и сексът им - чуден. Само деца си нямали. Натъжили се. Зайчето казало:
- Да не би да нямаме деца, понеже аз съм заек, a ти - видра? Хайде да отидем при бухала, той е умен и знае много.
Отиват и го питат:
- Бухльо, кажи, защо нямаме деца? Защото сме заек и видра ли?
Бухалът им казал:
- Вие идиоти ли сте?... Деца нямате, защото и двамата сте момчета!”
Порции: 5- 6
Продукти:
- 1 обезкостена свинска плешка (около 1.5 кг);
- 1 ч.ч. вино;
- 1 ч.ч. вода.
За сухата марината:
- 4 ч.л. горчица;
- 2 ч.л. мащерка;
- 2 ч.л. чесън на прах;
- черен пипер;
- сол.
За течната марината:
- 3-4 с.л. олио;
- 2 ч.л. кимион;
- 2 ч.л. кориандър;
- 2 ч.л. чесън на прах;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. сол.
За соса:
- 4 с.л. мед;
- 3 с.л. соев сос.
Гарнитура:
- картофи;
- моркови;
- броколи.
Приготвяне:
След като купите една обезкостена свинска плешка, ще установите, че дебелината на месото е около 6-7 см и може да се навие на руло.
Първо, разстилете месото. От едната страна, която сте решили, че ще бъде вътрешна за бъдещото руло слажете подправките за сухата марината. Намажете с горчица. След това поръсете с чесън на прах, черен пипер и мащерка. Сложете и малко сол.
Завийте месото на руло. Лично аз го връзвам на две места с шивашки конец. Избирам черен, защото цвета е неутрален и пасва на шарените подправки.
В купичка смесете олиото и всички подправки за течната марината. Намажете цялото месо отвън.
Сложете месото в тавичка. Добавете виното и водата в тавичката. Завийте тавичката с алуминиево фолио. Сложете в хладилника за 6-8 часа.
Печете на 180 градуса около 2 часа.
Смесете в купичка меда и соевия сос. След 1 Ѕ часа извадете тавичката от фурната. Махнете фолиото. Добавете в тавичката, около месото зеленчуците за гарнитура. Поръсете със сол зеленчуците. Намежете месото със соса. Сложете отново във фурната.
На всеки 10 минути вадете месото, мажете със соса и го връщайте във фурната. Като свърши соса, запечете на грил месото за 10 минути.
Сервирайте месото нарязано на филийки със част от гарнитурата.
Съвети:
Изброените подправки не са задължителни. Използвайте каквото имате. Ако обичате лютиво, сложете и лют червен пипер от вътрешната страна и в соса. Комбинирайте и експериментирайте както намерите за добре.
За гарнитура ползвайте такива зеленчици, които обичате.
Ако обичате мръвката „а’лангре”, печете по- малко от 2 часа.
Снимката която казва всичко
Монети и градско управление на Apollonia...