Прочетен: 5964 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.05.2012 17:54
Стоя си, пия си ракията със шопска салата и размишлявам върху европейското бъдеще на България. Стоя, пия. Стоя …
Изведнъж ми идва една мисъл. Ами какъв европеец съм аз, щом употребявам сиренето само в солен вид и то за салата. Я да взема да вляза в Европата и да изконсумирам сиренето във вид на сладкиш. Я да използвам едно Маскарпоне и да взема да му спретна един чийзкейк. Но за да не се загуби българския елемент, ще сложа в сладкиша и нещо българско и родно- извара.
Някъде четох, че Маскарпонето можело да се замени със сирене „Филаделфия”. Сиренето „Филаделфия” може да се замени с извара и сметана. Не намерих с какво мога да заменя изварата и сметаната и за това спрях с размените на този етап.
Продукти:
- 160 гр обикновенни бисквити;
- 100 гр орехи;
- 1 пак. (125 гр) краве масло;
- 1 бурканче сладко от боровинки;
- 500 гр маскарпоне;
- 500 гр сирене „Филаделфия”, по финансови причини го заместих с 500 гр извара и 100 гр квасена сметана;
- 5 яйца;
- 1 ч.ч. захар (обичам сладичкото).
Приготвяне:
Натрошете бисквитите и ги събирете в купа. Натрошете и орехите и ги добавете към бисквитите. Разстопете маслото и го излейте в сместа. Аз го разстапям за секунди в микровълновата печка. Разбъркайте много добре, за да попият бисквитите и орехите равномерно цялото масло.
Сглобете съда за печене с отделящо се дъно. Намажете с олио страниците му и поръсете съвсем леко с брашно. Изтръскайте съда за да падне излишното брашно. Изсипете сместа за блат в него. С помощта на лъжица разпределете равномерно бисквитите и орехите по дъното. Притиснете навсякъде сместа по дъното за не стои рохкаво, а да се втърди.
Изсипете бурканчето със сладко върху блата. Разпределете равномерно и внимателно сладкото по дъното. Ако сте притиснали добре сместта за блата към дъното, сладкото няма да отлепи блата от съда. Ако не сте го направили, при разнасяне на сладкото, то ще отлепи блата от дъното.
Включете фурната на 160 градуса.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Жълтъците сложете в дълбок съд, а белтъците в компотен буркан.
Разбийте жълтъците с половината захар. Трябва да се получи крем с гъстота на мед.
Разбийте белтъците с щипка сол до пяна.
В много дълбок съд съберете сирената, сметаната и осталата захар. Разбийте с миксер до хомогенизиране на сместа. Добавете жълтъците към сирената. Разбите на бавни обороти с миксера. Добавете и белтъците. Разбийте до пълно смесване на продуктите и получаване на гладък крем.
Изсипете крема в съда за печене. Разпределете равномерно сместа върху сладкото. Загладете внимателно и с любов.
Сложете сладкиша във средата на фурната. Печете около 45-50 минути. Ако започне да се препича отгоре много бързо, покрийте го с вестник.
При вадене на кейка от фурната, при разклащане средата му трябва леко да се люшка като желе.
Оставете го да изстине хубаво и го оствете да престои в хладилник поне 8 часа.
Преди сервиране разглобете съда за печене. Ако кейка е залепнал към страниците, отлепете го с помощта на тънък мокър нож.