Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 20:40 - Чийз кейк с боровинки
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 5964 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2012 17:54


Стоя си, пия си ракията със шопска салата и размишлявам върху европейското бъдеще на България. Стоя, пия. Стоя …

Изведнъж ми идва една мисъл. Ами какъв европеец съм аз, щом употребявам сиренето само в солен вид и то за салата. Я да взема да вляза в Европата и да изконсумирам сиренето във вид на сладкиш. Я да използвам едно Маскарпоне и да взема да му спретна един чийзкейк. Но за да не се загуби българския елемент, ще сложа в сладкиша и нещо българско и родно- извара.

Някъде четох, че Маскарпонето можело да се замени със сирене „Филаделфия”. Сиренето „Филаделфия” може да се замени с извара и сметана. Не намерих с какво мога да заменя изварата и сметаната и за това спрях с размените на този етап.

image

 

Продукти:

-   160 гр обикновенни бисквити;

-   100 гр орехи;

-   1 пак. (125 гр) краве масло;

-   1 бурканче сладко от боровинки;

-   500 гр маскарпоне;

-   500 гр сирене „Филаделфия”, по финансови причини го заместих с 500 гр извара и 100 гр квасена сметана;

-   5 яйца;

-   1 ч.ч. захар (обичам сладичкото).

 

Приготвяне:

Натрошете бисквитите и ги събирете в купа. Натрошете и орехите и ги добавете към бисквитите. Разстопете маслото и го излейте в сместа. Аз го разстапям за секунди в микровълновата печка. Разбъркайте много добре, за да попият бисквитите и орехите равномерно цялото масло.

Сглобете съда за печене с отделящо се дъно. Намажете с олио страниците му и поръсете съвсем леко с брашно. Изтръскайте съда за да падне излишното брашно. Изсипете сместа за блат в него. С помощта на лъжица разпределете равномерно бисквитите и орехите по дъното. Притиснете навсякъде сместа по дъното за не стои рохкаво, а да се втърди.

image

Изсипете бурканчето със сладко върху блата. Разпределете равномерно и внимателно сладкото по дъното. Ако сте притиснали добре сместта за блата към дъното, сладкото няма да отлепи блата от съда. Ако не сте го направили, при разнасяне на сладкото, то ще отлепи блата от дъното.

image

Включете фурната на 160 градуса.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Жълтъците сложете в дълбок съд, а белтъците в компотен буркан.

Разбийте жълтъците с половината захар. Трябва да се получи крем с гъстота на мед.

image

Разбийте белтъците с щипка сол до пяна.

image

В много дълбок съд съберете сирената, сметаната и осталата захар. Разбийте с миксер до хомогенизиране на сместа. Добавете жълтъците към сирената. Разбите на бавни обороти с миксера. Добавете и белтъците. Разбийте до пълно смесване на продуктите и получаване на гладък крем.

Изсипете крема в съда за печене. Разпределете равномерно сместа върху сладкото. Загладете внимателно и с любов.

image

Сложете сладкиша във средата на фурната. Печете около 45-50 минути. Ако започне да се препича отгоре много бързо, покрийте го с вестник.

При вадене на кейка от фурната, при разклащане средата му трябва леко да се люшка като желе.

image

Оставете го да изстине хубаво и го оствете да престои в хладилник поне 8 часа.

Преди сервиране разглобете съда за печене. Ако кейка е залепнал към страниците, отлепете го с помощта на тънък мокър нож.

image

P.S. Благодаря на Мимето (с еротичното "Р") за рецептата.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696305
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930