Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2012 21:54 - Мариноване на цаца
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 30609 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 21.05.2012 08:42


Какво му трябва на човек (разбирай мъжа) !? Едно ферари в цвят червен, гадже в бронзов тен и 1 милион в цвят зелен. Да, но това са си фантастики. По- добре една изпотена маа’стиска (мастичка), една айрянче и мезе, например салата с „Перла”.

image

Не знам защо и викат „Перла”, като това си е обикновенна маринована цаца. Едно време, в гладните години на 90-те, казвахме „Цаца, цаца, ама риба”. Отговора е „Риба, риба, ама цаца”.

Лафа за мастичка, сигурно го знаете:

„Клиент в заведение след 3 големи мастики, прави опит да поръча следващата:

-         Кееелнер, една мааа’стиска в ъгъла.

-         Ами стисни я и ти, бе.” 

„Перлата” може да си я купите и от магазина. 1 кг цаца е 2 лв и правя 3 бурканчета „Перла”. Едно бурканче „Перла” от магазина (по-малко от моите) е 2-3 лв. По финансови и по други причини, аз предпочитам да си я приготвя самичък.

Време за приготвяне: 1 седмица

 

Количество: 3 малки бурканчета (пюрени)

 

Продукти:

За маринованата риба:

-   1 кг прясна цаца;

-   Оцет;

-   Сол;

-   Олио;

-   Вода;

-   30 зърна черен пипер;

-   12 зърна бахар;

-   6 бр Дафинов лист.

За салатата:

-   Маринована цаца;

-   1-2 стръка пресен лук;

-   Маслини.

 

Приготвяне на маринованата риба:

Купувате си прясна цаца. Колкото може по- прясна. Ако отидете на пристанищата в черноморските градчета, може да си я вземете току що изкарана от морето.

Лично аз предпочитам да я изчистя от главата и вътрешностите. Това си е по ваше желание. Виждал съм я с глави, но изчистена. Виждал съм я приготвена с глави и неизчистена. Тогава малко нагарча, все пак това са си боклуци.

„Майка акула, учи малкото акулче как се ловят хора във водата:

- Виждащ човека. Правиш една обиколка около него на около 10 метра. После правиш втора обиколка около него на 5 метра. Последно, правиш трета обиколка около човека на 3 метра. Накрая си го хапваш.

- Мамо, не мога ли да го изям веднага щом забелажа човек?

- Ех, че си ми глупавичко. Ами със съдържанието на червата ли ще го ядеш?”

Щом и акулите имат претенции, защо да не си я изчистим цацата.

Хващате цацата с за гърба с лявата ръка, с палеца и показалеца. С дясната я хващате за главата. С ноктите на палеца и показалеца стискате, за да срежете централната кост и дърпате в посока към опашката, но в направление на коремчето й. Така с едно движение махате и главата и вътрешностите й.

След изчистването й, измивате хубаво рибата. Внимавайте да не я гоните по канала.

Правите с водата и солта саламура. Използвате номера с яйцето. Разтваряте толкова сол, колкото едно сурово яйце, пуснато в саламурата, да изплува отгоре и диаметъра на видимата част да е колкото 5 стотинки.

Слагате рибата в дълбок съд. Затискате я с вдна чиния, за да не изплува. Наливате саламурата. Оставяте цацата да престои 12 часа.

След това изцеждата хубаво рибата. Заливате я с оцет. Стои 6 часа.

Приготвяте 3 малки бурканчета. Удобни са такива от лютеница. На дъното слагате във всяко бурканче 2 листа дафинов лист, 10 зърна черен пипер и 4 зърна бахар.

Слагате цацата в бурканчетата. Леко я притискате.

Следва заливане с олио, но олиото трябва да е превряло и изстудено. Горе-долу, отива около 2-3 с.л. олио на бурканче, ако хубаво сте го напълнили. Сложете 9-10 с.л. олио в съд и го сложете да заври на котлона. Отсранете го и го оставете да изстине напълно. После го добавете в бурканчетата.

image

Съхранявайте бурканчетата на хладно. Аз ги държа в хладилника. След 1 седмица са готови за ядене. Нетърпеливите, може да ги опитат и след 3 дена.

 

Приготвяне на маринованата риба:

Нарязвате на дребно лука. Правите от него канапе (диван) в чинията. Върху лука слагате рибата. Поръсвате с копър. Украсявате с маслини.

 image

Съвети:

Много „върви” с препечен хляб. А да знаете как си „отива” с мастика или бира.


P.S. Благодарности на дъщеря ми за вица с акулите.




Гласувай:
5
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. jivi93 - Разказваш много вкусно
21.05.2012 12:22
И нямам търпение да отида до магазина да си купя цаца. :)
цитирай
2. анонимен - Мммммм
26.07.2012 17:04
Смятам тези дни да се разтърся за прясна цаца, но в София едва ли ще намеря. Може да заменя с Шпроти или Хамсия, ще видим...
цитирай
3. burgi - super
12.02.2014 21:00
blagodarq ti za receptata, skoro shte vidq kakvo shte uspeq da izdokaram ;)

Noooo olioto ne se vari ahahhahaha

Blagodarq otnovo :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 578860
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031