Прочетен: 35813 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 21.05.2012 08:42
Какво му трябва на човек (разбирай мъжа) !? Едно ферари в цвят червен, гадже в бронзов тен и 1 милион в цвят зелен. Да, но това са си фантастики. По- добре една изпотена маа’стиска (мастичка), една айрянче и мезе, например салата с „Перла”.
Не знам защо и викат „Перла”, като това си е обикновенна маринована цаца. Едно време, в гладните години на 90-те, казвахме „Цаца, цаца, ама риба”. Отговора е „Риба, риба, ама цаца”.
Лафа за мастичка, сигурно го знаете:
„Клиент в заведение след 3 големи мастики, прави опит да поръча следващата:
- Кееелнер, една мааа’стиска в ъгъла.
- Ами стисни я и ти, бе.”
„Перлата” може да си я купите и от магазина. 1 кг цаца е 2 лв и правя 3 бурканчета „Перла”. Едно бурканче „Перла” от магазина (по-малко от моите) е 2-3 лв. По финансови и по други причини, аз предпочитам да си я приготвя самичък.
Време за приготвяне: 1 седмица
Количество: 3 малки бурканчета (пюрени)
Продукти:
За маринованата риба:
- 1 кг прясна цаца;
- Оцет;
- Сол;
- Олио;
- Вода;
- 30 зърна черен пипер;
- 12 зърна бахар;
- 6 бр Дафинов лист.
За салатата:
- Маринована цаца;
- 1-2 стръка пресен лук;
- Маслини.
Приготвяне на маринованата риба:
Купувате си прясна цаца. Колкото може по- прясна. Ако отидете на пристанищата в черноморските градчета, може да си я вземете току що изкарана от морето.
Лично аз предпочитам да я изчистя от главата и вътрешностите. Това си е по ваше желание. Виждал съм я с глави, но изчистена. Виждал съм я приготвена с глави и неизчистена. Тогава малко нагарча, все пак това са си боклуци.
„Майка акула, учи малкото акулче как се ловят хора във водата:
- Виждащ човека. Правиш една обиколка около него на около 10 метра. После правиш втора обиколка около него на 5 метра. Последно, правиш трета обиколка около човека на 3 метра. Накрая си го хапваш.
- Мамо, не мога ли да го изям веднага щом забелажа човек?
- Ех, че си ми глупавичко. Ами със съдържанието на червата ли ще го ядеш?”
Щом и акулите имат претенции, защо да не си я изчистим цацата.
Хващате цацата с за гърба с лявата ръка, с палеца и показалеца. С дясната я хващате за главата. С ноктите на палеца и показалеца стискате, за да срежете централната кост и дърпате в посока към опашката, но в направление на коремчето й. Така с едно движение махате и главата и вътрешностите й.
След изчистването й, измивате хубаво рибата. Внимавайте да не я гоните по канала.
Правите с водата и солта саламура. Използвате номера с яйцето. Разтваряте толкова сол, колкото едно сурово яйце, пуснато в саламурата, да изплува отгоре и диаметъра на видимата част да е колкото 5 стотинки.
Слагате рибата в дълбок съд. Затискате я с вдна чиния, за да не изплува. Наливате саламурата. Оставяте цацата да престои 12 часа.
След това изцеждата хубаво рибата. Заливате я с оцет. Стои 6 часа.
Приготвяте 3 малки бурканчета. Удобни са такива от лютеница. На дъното слагате във всяко бурканче 2 листа дафинов лист, 10 зърна черен пипер и 4 зърна бахар.
Слагате цацата в бурканчетата. Леко я притискате.
Следва заливане с олио, но олиото трябва да е превряло и изстудено. Горе-долу, отива около 2-3 с.л. олио на бурканче, ако хубаво сте го напълнили. Сложете 9-10 с.л. олио в съд и го сложете да заври на котлона. Отсранете го и го оставете да изстине напълно. После го добавете в бурканчетата.
Съхранявайте бурканчетата на хладно. Аз ги държа в хладилника. След 1 седмица са готови за ядене. Нетърпеливите, може да ги опитат и след 3 дена.
Приготвяне на маринованата риба:
Нарязвате на дребно лука. Правите от него канапе (диван) в чинията. Върху лука слагате рибата. Поръсвате с копър. Украсявате с маслини.
Съвети:
Много „върви” с препечен хляб. А да знаете как си „отива” с мастика или бира.
P.S. Благодарности на дъщеря ми за вица с акулите.
* Начало * Клюки * Любовни игри ...
* Начало * Клюки * Любовни игри ...
26.07.2012 17:04
Noooo olioto ne se vari ahahhahaha
Blagodarq otnovo :)