Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 19:27 - Ризото с пиле
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 5108 Коментари: 2 Гласове:
4



„Икономиката икономична, дело на всеки” беше девиз от близкото минало. Ние, закърмените с тези повели, винаги щем не щем се съобразяваме с тях. Те са пропити в клетките ни. Затова правя това ядене, за да не изхвърля нищо от пилето и в същото време обирам де що има зеленчук из хладилника и шкафа.

Може много да ви прилича на стандартното „пиле с ориз”, но рискувайте и сгответе тази рецепта, за да се убедите, че е по- вкусна от „класиката”. Дали това е истинско (италианско) ризото, няма да споря. Все пак не съм професионален готвач и съм свободен да наричам кулинарните си опити както пожелая.

image

Време за приготвяне: 30-40 минути, без варенето на пилето

Порции: 3 броя

Продукти:

-   Всичко останало от 1 пиле след махане на 2-те бутчета и гърдите;

-   6 с.л. ориз;

-   2 моркова;

-   1 чушка;

-   1 глава лук;

-   1 Ѕ ч.ч. смлени домати или Ѕ ч.ч. доматено пюре;

-   1 скилидка чесън;

-   100 гр кашкавал;

-   4 с.л. олио;

-   черен пипер;

-   1 щипка босилек;

-   сол.

 

Приготвяне:

Сварете пилето. Ако не забравите- отпенвайте, ако не- после се прецежда бульона.

След като изстине, обезкостете свареното пиле. Ако има по големи парченца месо, наситенете ги. Трябва да са с големина като за супа, макар че по някой краища на България са ми сервирали супа с цяло крило или бутче в нея.

Изчистете лука и го нарежете на ситно, но не като настъргано. Сложете олиото в тиган и добавете лука. Запържете до като подготвяте морковите.

Измийте и изчистете морковите. Нарежете ги на дребни парченца, около Ѕ см. Прибавете ги към лука. Запържете до като подготвяте чушката.

Измийте чушката и я нарежете на малки парченца, като моркова. Добавете я в тигана.

Измийте ориза и го сложете в тигана. Пържете ориза и зеленчуците до като ориза се „оцъкли”. Помните вица за „оцъклянето”, нали.

image

Налейте 2 ч.ч. от бульона от варенето на пилето в ориза. Сложете сол и черен пипер. Ако се наложи, добавете още бульон.

Малко преди да се усвои течността от ориза, добавете парченцата пилешко месо.

Сложете сготвеното в чинии, като му предадете вид на обърната купичка.

image

Ако използвате смлени домати, сложете ги да се изварят, до като станат на половина. Ако използвате пюре, разредете го с вода и го сложете в съд на котлона за да заври. Аз лично предпочитам с пюре, защото първо е по- вкусно и второ смлените домати, колкото и да извират винаги са разводнени. Трябва да сложите малко брашно за да се избегне това.

Овкусете го със сол. Пюрирайте чесъна и го дабавете в соса. Сложете босилека. Нека да поври 1 минута.

Залейте със соса порциите с ориз.

Настържете кашкавал върху соса преди сервиране.



Тагове:   рецепта,   ориз,   пиле,   зеленчуци,


Гласувай:
4
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. jivi93 - Много е вкусно и при това по-икономично
22.05.2012 12:03
И аз обичам да готвя пиле с ориз по тоя начин. Освен, че става много вкусно, има приятен външен вид, а също така, с малко пилешко месо могат да се направят повече порции. Аз, обаче, обикновено го правя от месото на 2 пилешки бутчета. По ми е удобно, щото така ги продават по 2 в тарелка. ;)
цитирай
2. itcook - Благодаря за мнението
22.05.2012 16:12
Аз обикновено купувам цяло пиле. Бутчетата ги обезкостявам и ги правя на руладини или на скара. И понеже ми омръзна да правя супа от остатъците, реших да ги омеша с ориз ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 578785
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031