Прочетен: 3908 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.05.2012 09:22
Невероятно вкусна закуска. Рискувате с приготвянето й. Веднъж като я направете за някого, той (или тя) редовно ще я иска от вас. Но пък сервирайте я в леглото с чаша сок и чаша кафе, и очаквайте чудеса. Ще ви гледат в очите и целият ден ще мине под мотото „Ти си моят господ, ти си моят бог”.
Названието и самата рецепта са от една стара готварска книга за чуждоземски рецепти, някъде от началото на 90-те години на миналия век. От тогава редовно правя в къщи тази вкусотия. Имайте предвид, че е много калорична закуска. Точното описание е „калорична бомба”. Калорична, калорична, но е много вкусна.
Като казах, „гледат в очите”, че се сетих:
„Един мъж като бил за риба и хванал златната рибка. Ама тя била нещо уморена и му казала, че ще му изпълни само едно желание.
Мъжът поискал да пикае уйски.
Речено- сторено.
Прибрал се мъжът в къщи. „Ударил” му един душ. Взел си любимата чашка. Извадил си „инструмента” от панталона и си „налял” едно уйски. Отпил с блаженна наслада. Уйскито било 24 годишно, отлежало, ирландско. Премрежил очи и отпил отново.
Жена му го погледнала благоверно в очите и го попитала:
- На мене няма ли да сипеш?
Мъжът отвърнал:
- Ти от чучура.”
Продукти:
- хляб;
- шунка (не мазно пушено филе);
- кашкавал;
- масло;
- доматено пюре (кетчуп);
- Горчица;
- Домат (краставица, кисела краставичка, печена чушка);
- яйце.
- олио.
Приготвяне:
Вземате 2 филий хляб. По възможност да не е мнооого мек. Аз използвам не от най- големия хляб, т.е. с по- малки филии. Махате кората на филиите.
Отрязвате от шунката едно парче (филийка) с дебелина около 3-4 мм. Ако парчето шунка е голямо, режете внимателно за да стане равномерно дебела филийката шунка.
Направете същото и с кашкавала. Кашкавал се реже с мокър тънък нож.
Сложете филийлата шунка върху дъска за рязане. Отгоре и сложете филийката хляб.
С помощта на нож с остър връх изрежете шунката по външния ръб на филийката хляб. Целта е да придобият еднаква форма. Ако хляба е по-малък от шунката, изрежете шунката.
Направете същото и с кашкавала.
Намажете двете филийки хляб с масло. Мажете много тънко. Ще използваме маслото като слепващ материал за продуктите.
На едната филийка, върху маслото, намажете много малко горчица. Върху другата, размажете 2-3 капки доматено пюре или кетчуп (мразя кетчупа).
Сега идва време на архитектурната част. Сложете едната филийка на масата с маслото нагоре. Върху нея сложете шунката. Отгоре сложете кашкавала и завършете със втората филийка, но с маслото надолу.
Леко притеснете, за се слепнат продуктите. Казах леко, нямате за цел да сплескате хамбургера.
Сложете в тиган 4-5 лъжици олио и го сложете на включен котлон.
Разбийте в дълбока чиния 1 яйце (достатъчно е за 2 хамбургера).
Хванете с ръка хамбургера и го оваляйте в яйцето. Не ползвайте помощни инструменти. Дръжте го с ръка, за да не се разпадне. Трябва да полепне яйце от абсолютно всички страни и от към хляба, и от страни, където се виждат продуктите.
Мятайте го в тигана. Пържи се до златисто. Хляба придобива цвят на класическа пържена филийка. Изправете хамбургера на тясната му страна, за да се изпърже и от там. След като се изпърже от всичките страни, сложете го в чинийка със салфетка за да попие част от олиото.
Отрежете филийка от домата и я сложете върху хамбургера. През зимата върви с няколко парченца кисела краставичка или печена чушка от буркан.
По вкусна закуска не сте опитвали.
Русия е най-непримиримият и безжалостен ...
СЛАБОСТ - ВЛАДИМИР ВИСОЦКИ