Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2012 09:07 - Френски хамбургер
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 3908 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.05.2012 09:22


Невероятно вкусна закуска. Рискувате с приготвянето й. Веднъж като я направете за някого, той (или тя) редовно ще я иска от вас. Но пък сервирайте я в леглото с чаша сок и чаша кафе, и очаквайте чудеса. Ще ви гледат в очите и целият ден ще мине под мотото „Ти си моят господ, ти си моят бог”.

Названието и самата рецепта са от една стара готварска книга за чуждоземски рецепти, някъде от началото на 90-те години на миналия век. От тогава редовно правя в къщи тази вкусотия. Имайте предвид, че е много калорична закуска. Точното описание е „калорична бомба”. Калорична, калорична, но е много вкусна.

Като казах, „гледат в очите”, че се сетих:

„Един мъж като бил за риба и хванал златната рибка. Ама тя била нещо уморена и му казала, че ще му изпълни само едно желание.

Мъжът поискал да пикае уйски.

Речено- сторено.

Прибрал се мъжът в къщи. „Ударил” му един душ. Взел си любимата чашка. Извадил си „инструмента” от панталона и си „налял” едно уйски. Отпил с блаженна наслада. Уйскито било 24 годишно, отлежало, ирландско. Премрежил очи и отпил отново.

Жена му го погледнала благоверно в очите и го попитала:

-         На мене няма ли да сипеш?

Мъжът отвърнал:

-         Ти от чучура.”

 image

Продукти:

-   хляб;

-   шунка (не мазно пушено филе);

-   кашкавал;

-   масло;

-    доматено пюре (кетчуп);

-   Горчица;

-   Домат (краставица, кисела краставичка, печена чушка);

-   яйце.

-   олио.

 

Приготвяне:

 

Вземате 2 филий хляб. По възможност да не е мнооого мек. Аз използвам не от най- големия хляб, т.е. с по- малки филии. Махате кората на филиите.

image

Отрязвате от шунката едно парче (филийка) с дебелина около 3-4 мм. Ако парчето шунка е голямо, режете внимателно за да стане равномерно дебела филийката шунка.

Направете същото и с кашкавала. Кашкавал се реже с мокър тънък нож.

Сложете филийлата шунка върху дъска за рязане. Отгоре и сложете филийката хляб.

image 

С помощта на нож с остър връх изрежете шунката по външния ръб на филийката хляб. Целта е да придобият еднаква форма. Ако хляба е по-малък от шунката, изрежете шунката.

Направете същото и с кашкавала.

Намажете двете филийки хляб с масло. Мажете много тънко. Ще използваме маслото като слепващ материал за продуктите.

На едната филийка, върху маслото, намажете много малко горчица. Върху другата, размажете 2-3 капки доматено пюре или кетчуп (мразя кетчупа).

Сега идва време на архитектурната част. Сложете едната филийка на масата с маслото нагоре. Върху нея сложете шунката. Отгоре сложете кашкавала и завършете със втората филийка, но с маслото надолу.

image

Леко притеснете, за се слепнат продуктите. Казах леко, нямате за цел да сплескате хамбургера.

Сложете в тиган 4-5 лъжици олио и го сложете на включен котлон.

Разбийте в дълбока чиния 1 яйце (достатъчно е за 2 хамбургера).

Хванете с ръка хамбургера и го оваляйте в яйцето. Не ползвайте помощни инструменти. Дръжте го с ръка, за да не се разпадне. Трябва да полепне яйце от абсолютно всички страни и от към хляба, и от страни, където се виждат продуктите.

Мятайте го в тигана. Пържи се до златисто. Хляба придобива цвят на класическа пържена филийка. Изправете хамбургера на тясната му страна, за да се изпърже и от там. След като се изпърже от всичките страни, сложете го в чинийка със салфетка за да попие част от олиото.

Отрежете филийка от домата и я сложете върху хамбургера. През зимата върви с няколко парченца кисела краставичка или печена чушка от буркан.

По вкусна закуска не сте опитвали.
 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694392
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031