Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 21:17 - Чили кон карне
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 6344 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2012 15:18


Не, това не са чилийски конски карначета а нещо много по- вкусно. Човек ще взема да си каже, че съм ял конски карначета.

Снощи гледах филм от преди поне 30 години (а може и повече). История от Дивия запад. През цялото време искаха да отпътуват към Мексико. В един момент на мене ми се прииска да хапна или да пийна нещо мексиканско. Текила нямах под ръка и за това се разровичках из Нета и намерих тази рецепта.

Рекох си: „Аз, че няма да отида в Мексико, няма да отида. Ами що не взема да си направя едно Чили кон карне.” Превеждало се "Люти чушки с месо". То не се знае в купешката кайма колко месо има, но това са подробности.

 image

Продукти:

-   300 гр. кайма. Аз ползвах смес;

-   1 червена чушка;

-   1 зелена чушка;

-   1 люта чушка. Цвета е по Ваш избор;

-   1 глава лук;

-   125 гр гъби печурки. Странно!!! Дали в Мексико има печурки?;

-   5-6 скилидки чесън;

-   100 гр сварен червен боб;

-   100 гр сварен бял боб. И за двата вида ползвах консерва;

-   200 мл смлени домати. Ползвах консервирани;

-   50-100 мл червено вино;

-   сол;

-   черен пипер;

-   млян кимион;

-   магданоз (по желание). Както знаете, аз обожавам магданоза.

 

Приготвяне:

Измивате чушките и ги нарязвате на парченца колко голям боб. Нарязвате и лука и чесъна. Желателно преди това да обелите лука и чесъна. Слагате ги с 4-5 с.л. олио в тенджера с незалепващо дъно. Тенджерата- на котлона.

image

Не е ли като произведение на изкуството? Симфония в бяло, зелено и червено.

Като се позапържат, добавяте каймата. С помощта на дървената бъркалка помогнете на каймата да се разпадне.

Ако каймата е типично българска, ще пусне вода. Не слагайте капак на тенджерата, за да изври водата. Трябва в един момента, рано или късно, да започне да се пърже каймата. Леко я позапържвате.

image

Втора част на симфонията. Вида и аромата стават неустоими.

Измивате гъбите и ги нарязвате на парченца като чушките.

image

Добавяте ги при каймата. След около 5 минути, те ще си пуснат водата.

Сипете виното и сложете капак на тенджерата за да се задуши яденето около 3 минути и да поеме аромата на виното. Направо си беше грехота да ползвам „Каберне Совиньон” реколта 2009 година, но нямах друго под ръка.

image

Сега аромата е 100% достоен за нашето изкуство.

Добавете доматите, сол, черен пипер. Нека да поври 10 минути на слаб огън. Внимавайте да не залепне яденето за дъното на тенджерата. За целта през 1 мин разбърквайте внимателно.

Добавете двата вида боб и царевицата. Сложете и кимиона.

image

Нека да поври още 5- 10 минути.

image

Преди сервиране поръсете порцията в чинията с нарязан магданоз. Не знам дали има мексикански вкус, но аз съм доволен от резултата. Не е лютиво, а само дразнеща небцето пикантерия.

image

Ако Ви е останало още от червеното вино, сипете една чашка и ...”Наздраве”.

 

Съвет:

Преди мнооого години един продавач ми каза как се мият гъби. Слагате гъбите в найлонова торбичка. Пренебрегвате факта, че ще замърсите околната среда след като я изхвърлите. Слагате и малко брашно в торбичката. Наливате вода, колкото да покриете гъбите. Завързвате (стискате) отвора на торбичката и започвате да джуркате гъбите. Много ме кефи тази северняшка дума- „джуркане”. Внимавайте, защото ако торбичката се скъса, а това често се случва, ефекта е поразяващ. Най- вече поразяващ дрехите Ви и стените на кухнята.

Развързвате торбичката и изсипвате гъбите в съд. Изплаквате ги и ... имате най- чистите гъби на света.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Една от тайните на доброто готвене е добрата обстановка.
Аз готвя в тази кухня:


image
Дизайнер: Ванча Байлова- www.tyionfordesign.com/



Тагове:   кайма,   рецепти,   боб,


Гласувай:
1




Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - .
25.09.2012 16:04
За да не цапаш околната среда с найлонови торбички можеш да ги миеш по този начин в тенджерка. Това дори не знам от кой го Слагат се гъбите в малка тенджерка, сипва се малко вода и брашно. Поставя се капака и ритмично се раздрусват като за друсан кебап. Резултата е абсолютно същия. :)
Поздрави!
Джи
цитирай
2. анонимен - джи
25.09.2012 16:05
някак част от текста ми липсва :) "това дори не знам от кой съм го научила, май от баба."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694442
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031