Прочетен: 6344 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 28.05.2012 15:18
Не, това не са чилийски конски карначета а нещо много по- вкусно. Човек ще взема да си каже, че съм ял конски карначета.
Снощи гледах филм от преди поне 30 години (а може и повече). История от Дивия запад. През цялото време искаха да отпътуват към Мексико. В един момент на мене ми се прииска да хапна или да пийна нещо мексиканско. Текила нямах под ръка и за това се разровичках из Нета и намерих тази рецепта.
Рекох си: „Аз, че няма да отида в Мексико, няма да отида. Ами що не взема да си направя едно Чили кон карне.” Превеждало се "Люти чушки с месо". То не се знае в купешката кайма колко месо има, но това са подробности.
Продукти:
- 300 гр. кайма. Аз ползвах смес;
- 1 червена чушка;
- 1 зелена чушка;
- 1 люта чушка. Цвета е по Ваш избор;
- 1 глава лук;
- 125 гр гъби печурки. Странно!!! Дали в Мексико има печурки?;
- 5-6 скилидки чесън;
- 100 гр сварен червен боб;
- 100 гр сварен бял боб. И за двата вида ползвах консерва;
- 200 мл смлени домати. Ползвах консервирани;
- 50-100 мл червено вино;
- сол;
- черен пипер;
- млян кимион;
- магданоз (по желание). Както знаете, аз обожавам магданоза.
Приготвяне:
Измивате чушките и ги нарязвате на парченца колко голям боб. Нарязвате и лука и чесъна. Желателно преди това да обелите лука и чесъна. Слагате ги с 4-5 с.л. олио в тенджера с незалепващо дъно. Тенджерата- на котлона.
Не е ли като произведение на изкуството? Симфония в бяло, зелено и червено.
Като се позапържат, добавяте каймата. С помощта на дървената бъркалка помогнете на каймата да се разпадне.
Ако каймата е типично българска, ще пусне вода. Не слагайте капак на тенджерата, за да изври водата. Трябва в един момента, рано или късно, да започне да се пърже каймата. Леко я позапържвате.
Втора част на симфонията. Вида и аромата стават неустоими.
Измивате гъбите и ги нарязвате на парченца като чушките.
Добавяте ги при каймата. След около 5 минути, те ще си пуснат водата.
Сипете виното и сложете капак на тенджерата за да се задуши яденето около 3 минути и да поеме аромата на виното. Направо си беше грехота да ползвам „Каберне Совиньон” реколта 2009 година, но нямах друго под ръка.
Сега аромата е 100% достоен за нашето изкуство.
Добавете доматите, сол, черен пипер. Нека да поври 10 минути на слаб огън. Внимавайте да не залепне яденето за дъното на тенджерата. За целта през 1 мин разбърквайте внимателно.
Добавете двата вида боб и царевицата. Сложете и кимиона.
Нека да поври още 5- 10 минути.
Преди сервиране поръсете порцията в чинията с нарязан магданоз. Не знам дали има мексикански вкус, но аз съм доволен от резултата. Не е лютиво, а само дразнеща небцето пикантерия.
Ако Ви е останало още от червеното вино, сипете една чашка и ...”Наздраве”.
Съвет:
Преди мнооого години един продавач ми каза как се мият гъби. Слагате гъбите в найлонова торбичка. Пренебрегвате факта, че ще замърсите околната среда след като я изхвърлите. Слагате и малко брашно в торбичката. Наливате вода, колкото да покриете гъбите. Завързвате (стискате) отвора на торбичката и започвате да джуркате гъбите. Много ме кефи тази северняшка дума- „джуркане”. Внимавайте, защото ако торбичката се скъса, а това често се случва, ефекта е поразяващ. Най- вече поразяващ дрехите Ви и стените на кухнята.
Развързвате торбичката и изсипвате гъбите в съд. Изплаквате ги и ... имате най- чистите гъби на света.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Една от тайните на доброто готвене е добрата обстановка.
Аз готвя в тази кухня:
Дизайнер: Ванча Байлова- www.tyionfordesign.com/
СУПИ С МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ре...
СУПИ С МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ре...
25.09.2012 16:04
Поздрави!
Джи
25.09.2012 16:05