Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2012 14:22 - Плодова пита с компот от ...
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 5703 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.05.2012 14:30


Когато се сетя за бурканите с компот, гювеч, зелен боб и др., ме обзема една постсоциалистическа носталгия. Не, че сега няма буркани със зимнина. Но тогава приготянето им беше нещо като ритуал.

Например, ще се прави гювеч. Събира се родата. Разпределят се ролите. Започва се със бране на различните видове зеленчуци. Ние, децата берем това което е най лесно- домати или зелен боб. После се мият зеленчуците и т.н. Така отминава денят- ползвотворно, весело и задружно. Сплотяваше се социалистическото семейство.

Сега в най- добрият случай да се направи някоя трушия с купешки зеленчуци с неизвестен произход.

За това днес, като открих буркан с компот от дюли, в мене нахлуха спомени и ... реших да даря с една плодова пита близките ми.

 image

Продукти:

-   5 яйца;

-   1 ч.ч. захар;

-   1 ч.ч. брашно;

-   125 гр. масло;

-   1 бакпулвер;

-   1 компот от ... каквото имате: кайсии, праскови, вишни, дюли и др.

-   1 пакетче суха сметана;

-   150 мл прясно мляко.

 

Приготвяне:

Сложете маслото в чаша, а чашата в микровълновата за около 30 секунди за да се разстопи.

Излейте маслото в съда избран за печене на питата.

Отворете буркана с компот и не го опитвате. В противен случай рискувате да останете без плодове за питата или сироп за сиропирането й.

Включете фурната на 200 градуса.

Наредете плодовете от компота в съда за печене върху маслото. Ако счетете за необходимо, нарежете плодовете на някакви парченца. Постарайте се да покриете цялото дъно на съда.

Разбъркайте яйцата и захарта. Няма нужда от миксер. Бийте на ръка. Не им трябва много. Добавете брашното и бакпулвера.

image

Изсипете тестото върху плодовете в съда.

Сложете съда във фурната за да се опече.

Пече се около 20 минути. Ако започне да се опича много бързо отгоре, покрийте с вчерашния весник.

Пробвайте с клечка печивото преди да го извадите.

image

Оставете сладкиша да изстина напълно. Сложете сиропа от компота да заври.

Обърнете сладкиша в съд според формата му. Сиропирайте питата със горещия сок.

image

Оставете пак да изстине и приберете за час питатата в хладилника за да се стегне.

Разбийте сметаната с млякото и покрийте сладкиша с готовата сметана.

Украсете, както намерите за добре.

image

 

Съвети:

Опитване за готовност при печене с клечка. Вземате една клечка за зъби (малко употребявана) и набождате сладкиша. После внимателно оглеждате клечката. Ако няма абсолютно нищо полепнало по нея, сладкиша е готов.

Сиропира се със горещ сироп върху изстинал сладкиш или студен сироп върху гореща пита. Обикновенно се прави първия вариант, защото ако слагате захар в сиропа, ще трябва да сгреете течността. В това време обикновенно сладкиша изстива.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
В тези условия човек може да създава само шедьоври

image

Дизайнер: Ванча Байлова - http://www.tyionfordesign.com/




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696133
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930