Прочетен: 5703 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 27.05.2012 14:30
Когато се сетя за бурканите с компот, гювеч, зелен боб и др., ме обзема една постсоциалистическа носталгия. Не, че сега няма буркани със зимнина. Но тогава приготянето им беше нещо като ритуал.
Например, ще се прави гювеч. Събира се родата. Разпределят се ролите. Започва се със бране на различните видове зеленчуци. Ние, децата берем това което е най лесно- домати или зелен боб. После се мият зеленчуците и т.н. Така отминава денят- ползвотворно, весело и задружно. Сплотяваше се социалистическото семейство.
Сега в най- добрият случай да се направи някоя трушия с купешки зеленчуци с неизвестен произход.
За това днес, като открих буркан с компот от дюли, в мене нахлуха спомени и ... реших да даря с една плодова пита близките ми.
Продукти:
- 5 яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. брашно;
- 125 гр. масло;
- 1 бакпулвер;
- 1 компот от ... каквото имате: кайсии, праскови, вишни, дюли и др.
- 1 пакетче суха сметана;
- 150 мл прясно мляко.
Приготвяне:
Сложете маслото в чаша, а чашата в микровълновата за около 30 секунди за да се разстопи.
Излейте маслото в съда избран за печене на питата.
Отворете буркана с компот и не го опитвате. В противен случай рискувате да останете без плодове за питата или сироп за сиропирането й.
Включете фурната на 200 градуса.
Наредете плодовете от компота в съда за печене върху маслото. Ако счетете за необходимо, нарежете плодовете на някакви парченца. Постарайте се да покриете цялото дъно на съда.
Разбъркайте яйцата и захарта. Няма нужда от миксер. Бийте на ръка. Не им трябва много. Добавете брашното и бакпулвера.
Изсипете тестото върху плодовете в съда.
Сложете съда във фурната за да се опече.
Пече се около 20 минути. Ако започне да се опича много бързо отгоре, покрийте с вчерашния весник.
Пробвайте с клечка печивото преди да го извадите.
Оставете сладкиша да изстина напълно. Сложете сиропа от компота да заври.
Обърнете сладкиша в съд според формата му. Сиропирайте питата със горещия сок.
Оставете пак да изстине и приберете за час питатата в хладилника за да се стегне.
Разбийте сметаната с млякото и покрийте сладкиша с готовата сметана.
Украсете, както намерите за добре.
Съвети:
Опитване за готовност при печене с клечка. Вземате една клечка за зъби (малко употребявана) и набождате сладкиша. После внимателно оглеждате клечката. Ако няма абсолютно нищо полепнало по нея, сладкиша е готов.
Сиропира се със горещ сироп върху изстинал сладкиш или студен сироп върху гореща пита. Обикновенно се прави първия вариант, защото ако слагате захар в сиропа, ще трябва да сгреете течността. В това време обикновенно сладкиша изстива.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
В тези условия човек може да създава само шедьоври
Дизайнер: Ванча Байлова - http://www.tyionfordesign.com/
Сладкиш с ябълки- нещо като торта, нещо ...
Планиране към Камен Дел Витоша