Прочетен: 6569 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 30.05.2012 08:26
Преди няколко дена Ви започнах с мексиканската кухня. Днес следва продължението- мексиканско бурито. Всички сме чували за него, малцина са го хапвали, а още по- малко избрани са го правили. Аз влизам в „Лигата на избраните”.
Свикналите на кухня с контрастни вкусове (кисело, сладко, много подправки и т.н.) може и да останат разочаровани. Буритото е вкусно, но има малко „монотонен” вкус. Само лютивото разчупва статуквото.
Най- добрата оценка даде племенницата ми: “Чакам с нетърпение да огладнея пак, за да си хапна още едно бурито". А тя отлично познава вкуса на оргиналното бурито.
Порции: 8 броя
Продукти:
За бобеното пюре:
- 450 гр бял боб;
- 1 глава лук;
- 2-3 с.л. олио;
- сол;
За месната плънка:
- 450 г пилешко месо (3 броя половинки пилешки гърди);
- 150 г от доматеното пюре или 250 гр смлени домати;
- 150 г лук;
- 150 г чушки;
- 2-3 скилидки чесън;
- 2-3 с.л. олио;
- сол;
- черен пипер;
За гуакамолето:
- 2 бр. зрели (меки) авокадо;
- Ѕ лимон;
- 1 глава лук (по възможност червен);
- 2-3 домата;
- зехтин (олио);
- 1/2 с.л. лютив червен пипер (по желание);
- сол;
- черен пипер;
Питки (тортияс):
- 4 яйца;
- 500 гр царевично брашно;
- вода;
- сол.
Приготвяне:
Най- дълго се приготвя боба и за това е необходимо първо той да се сложи да ври. За да не се притеснявате от изкипяване, след като заври, намалете температурата на котлона. Като стане почти готов, добавете сол на вкус.
След като се свари, свалете от котлона и изсипете водата.
Нарежете на не много ситно лука и го запържете. Махнете тигана от котлона. Смесете запържения лук и боба. Пасирайте с ръчен пасатор, за да стане грубо пюре. По- добре да остане някой друг цял боб, от колкото да стане на гладка каша.
Нарежете пилето на парченца около 2 см. Сложете го в тенджера с олиото и го похлупете.
При задушаването, пилето ще си пусне течност. Оставете го да се задушава.
Нарежете лука, чушките и чесъна на дребно.
След 15 минути добавете зеленчуците и доматите при пилето. Посолете на вкус. Сложете черния пипер. Разбъркайте добре и задушете около 30 минути.
След като е готово го оставете да се охлади. След охлаждане, с помощта на вилица разкъсайте месото на по- ситно.
За гуакамолето вече съм писал. Това не ми пречи да го повторя. При третия път- който не знае, наказвам.
Разрежете авокадото на две. С помощта на чаена лъжичка издълбайте авокадото и съберете вътрешността му в дълбока купичка. Пасирайте с ръчен пасатор на не много финно. Изстискайте лимона върху пюрето. Нарежете лука на много ситно и го добавете в купичката. Нарежете доматите на дребни кубчета и ги добавете при авокадото. Разбъркайте хубаво. Сложете сол, зехтин, черен пипер и ако желаете, лют пипер.
Сега идва най- екзотичната част- направата на няколко броя тортияс. Казано на ясен български, това са царевични палачинки. Малко повече приличат на тънки питки, защото царевичното брашно е по- грубичко.
Счупете в дълбок съд яйцата. Разбийте ги хубаво с малко сол. Добавете царевичното брашно. Разбийте добре. Добавяйте вода и разбивайте. Трябва гъстотата да е като на гъста боза.
Загрейте хубаво тиган за палачинки- с голямо дъно и ниски страници. Сипвайте тесто токова, колкото да се получи тънка палачинка. След като се отлепи от дъното, поопечете още малко и обърнете за да се опече и от другата страна.
Идва и последния етап, оформянето на буритото. Ако сте ги приготвили по- рано и са изстинали питките и бобеното пюре, хубави е да ги стоплите. Напръскайте с вода пюрето и го сложете за 30 секунди в микровълнова. Питките ги сложете за 1-2 минути в тигана, а тигана на котлона.
По принцип буритото трябва да е навито на руло, подобно на дюнерите. В моя случай, понеже питките ми бяха малки, не ги навивах, а само ги загърнах на две.
Първо сложете пюрето върху питките.
Върху пюрето сложете пилешкото. А върху него гуакамолето.
Загърнете питката и сервирайте.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Удоволствието от готвеното се удвоява, ако е в кухня като тази:
Дизайнер - Ванча Байлова, http://www.tyionfordesign.com/