Прочетен: 5596 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 06.06.2012 22:23
Сигурен съм, че тази рецепта си има някакво име, но няма кой да го помни. Сигурен съм също, че никой няма авторски права над тази рецепта и никой няма да ми се сърди, че съм я преименувал.
Обикновенно се използва сметана, пушено сирене и гъби, но като се замести сметаната с топено сирене за мазане, става по- вкусно.
Като се замисля, трябва да кръстя тази рецепта- „Пиле по селски”. От една страна, на село има и сирена и гъби, а от друга, едва ли някоя баба ще се сети да готви нещо подобно със домашните кокошки. Както и да е.
И внимавайте с гъбите:
„Една дружинка излиза на излет и набрали два чувала с гъби. Занесли ги една от и ги сготвили. Понеже не ги познавали много добре дали на едно куче да яде. Стопанина заръчал на детето си да наглежда кучето дали няма да му стане нещо. След половин час решили, че щом кучето е добре могат да ядат от гъбите. Хапнали те, пили по няколко ракий и по едно време детето бягаийки влезнало в стаята и извикало:
- Тате, тате, кучето умря !!!
Всички започнали да се вайкат и да търсят я кисело мляко, я някаква друга противоотрова. А детето ги поогледало малко и пак викнало:
- Не бе тате, един идиот го блъсна с камион !”
Порции: 4 броя
Продукти:
- 3 бр половинки пилешки гърди;
- 300 гр гъби печурка;
- Ѕ кутийка топено сирено за мазане;
- 1 бр (може и по-малко) топено пушено сирене (в калъп, като малък салам);
- 4-5 с.л. олио;
- 1 к.ч. бяло вино;
- 1 к.ч. бульон;
- черен пипер.
Приготвяне:
Нарежете пилето на хапки. Сложете ги в съд заедно с олиото за да се позадуши.
Похлупете ги. Пилето ще пусне течност. В нея место ще се задуши. Трябва да станe напълно готово.
Измиийте хубаво гъбите и ги нарежете на едро, т.е. на 4 или 6 парченца. Сложете ги в дълбок съд на котлона с малко вода за да се позадушат.
Целта е да останат хрупкави, но малко да понамалее обема им.
Подгответе тавичка за печене. Изсипете топеното сирене в нея и го размажете по дъното.
Когато пилето стане готово, изсипете хапките в тавичката. Нарежете пушеното топено сирене на шайби, а след това всяка шайба на четири. Пръснете парченцата върху месото.
Най-отгоре сложете гъбите.
Налейте в тавичката виното и бульона който са си пуснали гъбите.
Не солете. Смелете само черен пипер на вкус.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и я сложете във фурната на 200 градуса. Наблюдавайте я от време на време. Като започне да ври течността в нея, след 10 минути яденето е готово.
Сервирайте с пюре от картофи.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Пилето и пюрето стават по вкусни, когато са приготвени в кухня като тази ;-)
Дизайнер - Ванча Байлова, http://www.tyionfordesign.com/
Голямата игра започна: Русия и Китай „пр...
Сладкиш с ябълки- нещо като торта, нещо ...