Прочетен: 7760 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.06.2012 07:58
Много съм се чудил, когато някой ми каже, че обича да яде риба, ама да не му мирише на риба. Все едно да пиеш бира, ама да не е с вкус на бира, а на лимон, компот или нещо друго. Подигравка с бирата. Тази рецепта е подходяща за тези, които не понасят аромата на риба.
Обикновенно пържената или печената риба се сервира с картофи и някаква друга гарнитура, например от кисели краставички. Тази рецепта събира точно тези продукти, но не в момента на сервирането, а предварително. Соса Бешамел обединява вкусовете.
Рибата може и да се опитате сами да си я наловите. Едва ли ще хванете точно сьомгова пастърва, но рецептата става и с друга риба. Но внимавайте с риболова:
„Двама са на риба. Единия пита:
- Сега нашите жени какво ли правят?
Вторият тговаря:
- Или плетат или са с любовниците си.
Минава се малко време, и първия замислено казва:
- Моята жена не може да плете…”
Но няма проблем, ще имате и риба и нови плетени чорапи. Естествено, ако жена Ви може да плете.
Порции: 4-5 броя
Продукти:
- 1 кг риба. Аз използвам сьомгова пастърва. Интересно как ли са излъгали сьомгата да се чифтоса с пастървата. Може да се прави и с бяла риба. Не чифтосването, а рецептата;
- Ѕ буркан кисели краставички;
- 4-5 картофа;
- олио;
- брашно;
- сол;
- копър.
За соса:
- 4-5 с.л. краве масло или олио;
- 2 с.л. брашно;
- 2 ч.ч. прясно мляко;
- 150 мл. вода;
- сол;
- черен пипер.
Приготвяне:
Изчистете хубаво рибата.
Направете опит да я филетирате. Ако не сте го правили, няма да стане, но няма страшно. Разрежете рибата на порционни парчета, широки около 5-6 см. Разделете всяко парче на две като режете с ножа между костите и месото. Целта е да отделите две парченца чисто месо, а централната кост с тънките кости да се извади . Внимателно с ножа отделете и кожата на рибата.
Сложете на котлона съд за пърженето на рибата. Налейте олиото. Оваляйте парченцата риба в брашно и ги изпържете малко. Не трябва да е на 100% готова рибата. Нека брашното пожълтее, а не да стане кафяво.
Подредете готовата риба в тавичка. Посолете я. Аз слагам и малко черен пипер.
Нарежете краставичките на филийки и покрийте рибата с тях.
Включете фурната да загрява на 200 градуса.
Обелете картофите и ги нарежете на парченца за пържене. Изсипете ги в олиото от рибата и ги опържете почти до готовност.
Изсипете готовите картофи в тавичката върху рибата с краставичките. Посолете и поръсете със ситно нарязания копър.
Кравето масло се слага в тиган на включен котлон да се разтопи. Брашното се разтваря в 150мл хладка вода да стане на кашица. Когато маслото се разтопи се добавя брашнената кашица и се бърка непрекъснато. За малко тигана се оттегля от огъня. Налива се прясно мляко и съда отново се връща на котлона. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като Бешамелът стане готов се сваля от огъня. Поръсва се сол и черен пипер.
Излейте соса върху картофите.
Сложете тавичката във фурната и печете до като соса придобие загар.
Извадете яденето и го оставете да изстине. Тази риба е вкусна когато се сервира леко охладена.
Печена риба в саркофаг.
Цигарената пепел чисти водата от арсен