Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2012 07:57 - Риба с картофи на фурна
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 7373 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2012 07:58


Много съм се чудил, когато някой ми каже, че обича да яде риба, ама да не му мирише на риба. Все едно да пиеш бира, ама да не е с вкус на бира, а на лимон, компот или нещо друго. Подигравка с бирата. Тази рецепта е подходяща за тези, които не понасят аромата на риба.

Обикновенно пържената или печената риба се сервира с картофи и някаква друга гарнитура, например от кисели краставички. Тази рецепта събира точно тези продукти, но не в момента на сервирането, а предварително. Соса Бешамел обединява вкусовете.

Рибата може и да се опитате сами да си я наловите. Едва ли ще хванете точно сьомгова пастърва, но рецептата става и с друга риба. Но внимавайте с риболова:

„Двама са на риба. Единия пита:

- Сега нашите жени какво ли правят?

Вторият тговаря:

- Или плетат или са с любовниците си.

Минава се малко време, и първия замислено казва:

- Моята жена не може да плете…”

Но няма проблем, ще имате и риба и нови плетени чорапи. Естествено, ако жена Ви може да плете.

 image

Порции: 4-5 броя

 

Продукти:

-    1 кг риба. Аз използвам сьомгова пастърва. Интересно как ли са излъгали сьомгата да се чифтоса с пастървата. Може да се прави и с бяла риба. Не чифтосването, а рецептата;

-    Ѕ буркан кисели краставички;

-    4-5 картофа;

-    олио;

-    брашно;

-    сол;

-    копър.

За соса:

-    4-5 с.л. краве масло или олио;

-    2 с.л. брашно;

-    2 ч.ч. прясно мляко;

-    150 мл. вода;

-    сол;

-    черен пипер.

 

Приготвяне:

Изчистете хубаво рибата.

image

Направете опит да я филетирате. Ако не сте го правили, няма да стане, но няма страшно. Разрежете рибата на порционни парчета, широки около 5-6 см. Разделете всяко парче на две като режете с ножа между костите и месото. Целта е да отделите две парченца чисто месо, а централната кост с тънките кости да се извади . Внимателно с ножа отделете и кожата на рибата.

Сложете на котлона съд за пърженето на рибата. Налейте олиото. Оваляйте парченцата риба в брашно и ги изпържете малко. Не трябва да е на 100% готова рибата. Нека брашното пожълтее, а не да стане кафяво.

Подредете готовата риба в тавичка. Посолете я. Аз слагам и малко черен пипер.

Нарежете краставичките на филийки и покрийте рибата с тях.

image

Включете фурната да загрява на 200 градуса.

Обелете картофите и ги нарежете на парченца за пържене. Изсипете ги в олиото от рибата и ги опържете почти до готовност.

Изсипете готовите картофи в тавичката върху рибата с краставичките. Посолете и поръсете със ситно нарязания копър.

image

Кравето масло се слага в тиган на включен котлон да се разтопи. Брашното се разтваря в 150мл хладка вода да стане на кашица. Когато маслото се разтопи се добавя брашнената кашица и се бърка непрекъснато. За малко тигана се оттегля от огъня. Налива се прясно мляко и съда отново се връща на котлона. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като Бешамелът стане готов се сваля от огъня. Поръсва се сол и черен пипер.

Излейте соса върху картофите.

Сложете тавичката във фурната и печете до като соса придобие загар.

image

Извадете яденето и го оставете да изстине. Тази риба е вкусна когато се сервира леко охладена.




Гласувай:
1
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 578785
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031