Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2012 22:34 - Риба в пергамент
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 8804 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Любимата риба на моето семейство е риба без кости. Да, но такава не съм виждал. За това им приготвям описаната тука рецепта. Може и да изгради неправилна представа на младото поколение, че рибите са безгръбначни животни, но не мисля да се спирам на този казус.

Дъщеря ми харесва рибата приготвена по този начин и мисля, че това е достатъчно основание да я готвя. Тя се казва, „Риба в пергамент” по простата причина, че когато е възникнала рецептата, на магазина не е имало фолио. Аз винаги използвам алуминиево фолио за приготвеното на рибата, но не мисля, че това ще е повод да сменям името на рецептата.

Ако сте традиционалисти, т.е. пиете уискито само с лед, използвайте хартия за печене. Аз обичам уискито чисто и студено (особенно Jаmison) и използвам фолио.

Предполагам, че рецептата ще може да се приготви и с други видове риба. Отивате на риболов и после приготвяте улова в пергамент. Освен ако не сте хванали златната рибка.

Прибира се един човек у дома и гледа в съседната къща един огромен тенискорт и съседът му играе срещу Агаси пред публика...

- Абе съседе, откъде се взе тая чудесия? - шашнал се човекът.

- Ами хванах златната рибка в тукашния язовир. Можеш и ти да я намериш - само внимавай, че е малко глуха...

Отишъл човекът, хванал рибката и й казал:

- Направи цялата ми къща да е в злато!

Връща се у дома си, гледа - цялата къща в блато.

- Бре съседе, виж какво направи тая риба- аз й казах злато, тя блато направила - приплакал той.

- Нали ти казах, че е глуха. А ти какво мислиш, че аз съм си поискал голям тенис ли?!

 image

image

Порции: 4 броя

 

Продукти:

-  3-4 неголеми скумрии;

-  1 средно голяма глава лук;

-  1 ч.ч. смлени (настъргани) домати;

-  1-2 скилидки чесън;

-  кисели краставички или пресен домат;

-  3-4 с.л. олио;

-  черен пипер;

-  девисил;

-  домакинска хартия за печене или алуминиево фолио;

 

За маринатата

-  2 л вода;

-  2-3 с.л. оцет;

-  2 ч.л. сол;

-  12-15 зърна черен пипер;

-  4-5 зърна бахар;

-  3-4 бр Дафинов лист.

 

Приготвяне:

Размразете рибата, като я извадите предната вечер  от фризера и я оставите в хладилника. 1 час преди да започнете готвенето я изкарайте от хладилника.

Започва се с почистването на рибата. После махате главите и опашките. Лично аз ги хвърлям. Ако искате събирайте си ги за супа, за котето, за сувенир, за каквото пожелаете.

Разрязвам рибата надлъжно.

image

Харесвате си една тенджера с по- широко дъно, с диаметър колкото е дължината на рибата. Ако нямате такъв съд, разрежете рибата на две.

Напълнете 1/3 от съда с вода и всичко останало за марината. Сложете маринатата да заври на котлона.

image

След като заври, сложете няколко парчета риба във маринатата, колкото да покриете дъното. Дръжте я не повече от 1 минута. Извадете я и оставете да изстине. Сложете останалата риба в съда и т.н.

След като изстине, внимателно отстранете костите на рибата. Много лесно става, като прокарате вилица по месото на рибата. Не забравяйте перките на рибата от външната страна. Има и малки остици по гръбнака. Ако при почистването се разчупи рибата, не се притеснявайте.

image

Нарежете лука и го сложете в тиган на котлона за да се задуши.

image

Като се позадуши, нарежете чесъна на дребно и го добавете при лука. Започва да се носи един невероятен аромата на пържен чесън. Когато стане най- силен, (след около 1 минута) добавете доматите. Доматите може да са пресни и настъргани, може да са смлени от зимните запаси или смлени от консерва.

image

Оставете ги да поврат за да се поизпари водата. Свалете от огъня. Добавете сол и девесил. Внимавайте със солта, че понякога консервите имат сол.

Включете фурната на 180 градуса.

Следва оформянето на порцията. Отрежете едно парче алуминиево фолио или хартия за печене, като на око прецените размера и, така, че да може да се увие парчето риба.

Сложете порционното парче риба в средата на фолиото. Колко да бъде голямо парчето- преценете сами. Не е необходимо да е цяло. Съберете и малките отчупени парченца риба и оформете.

image

Със лъжица разстилете малко от доматената смес върху рибата. Като гребвате от доматения сос вземете и малко от мазнината. Поръсете с черен пипер. Тази риба обича черния пипер, ако и Вие го обичате, не го пестете.

Сега има два варианта на действие. Може рибата да се покрие с нарязана кисела краставичка или с кръгчета пресен домат. Изберете по Ваш вкус.

image

image

Увийте рибата с фолиото. Постарайте се да стане плътно вързопче.

Подредете увитата риба в тавичка.

image

Сложете рибата да се пече около 20 мин. Аз я познавам, кога е готова, като ми замирише на печена риба. Пробвал съм да я оставя да се пече още малко след като се появи аромата, но става суха.

Все пак когато решите да вадите рибата от фурната, отворете внимателно някое от вързпчетата и пробвайте дали е готова рибата. Не и трябва много. Тя има нежна структура и се приготвя бързо.

Може да сервирате вързопчето в чиния и гарнитурата отделно. Подходящ случай да се кефите на мъките на този, който трябва да я развива и да отделя фолиото. Може и да си направи някое друго петно по дрехите. Но ... изкуството иска жертви.

Ако човека на когото сервирате в „Ваш човек”, по- добре му сервирайте рибата без фолиото. Сложете порцията в някаква не голяма чиния. Отворете фолиото. Скъсайте го от едната страна на рибата, много близко до самата риба. Приплъзнете рибата по фолиото в чинията за сервиране с помощта на нещо плоско- шпатула или нож.

Добавете гарнитура, например от варени картофи.

Задължително да се консумира със студена бира или бяло вино.

Французите са го казали: „Poisson sans boisson est poison”, т.е. „Риба без напитка е отрова”. Малеее, колко съм добър с френския. Сам не си вярвам. Ама нали ми е втория матерен език след английския ...

Аз винаги пия бира – не искам да се отровя от някаква си скумрия.

                                                                                                       

 

 

Съвет:

Купете скумрията дълбоко замразена. Например от магазините „Била”, „Метро”, „Карфур” или други големи вериги магазини, където я продават в запечатани найлонови торбички. Рибата трябва да е като камък корава. Това Ви гарантира (може би), че Вие сте първите, които я размразявате.



Тагове:   рецепти,   риба,   печена,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Колко странно, толкова усилия за ...
04.07.2012 22:49
Колко странно,толкова усилия за една скумрия.Вари я ,печи я -скумрия!А,какви риби има боже,мой!...........:)
цитирай
2. itcook - Това е идеята
04.07.2012 23:20
Това е идеята. Ако рибата е хубава, няма нужда от специални рецепти. На скарата ... и на масата.
Ако рибата е скумрия по- добре да е приготвена по някоя интересна рецепта, за да стане по вкусна.
цитирай
3. tera - Хареса ми, ще го пробвам
04.07.2012 23:33
Въпреки, че веднъж правих нещо като "пъстърва по шварцвалдски" във фолио, но я замених със скумрия. Направих й всички пинизи по рецептата, но моите хора вкъщи заявиха, че печена във фурна си била най-добра. Така им приличала на задушена... Не ми оцениха майсторлъка, шъ знайш! :)))

цитирай
4. itcook - Дано, дано
05.07.2012 08:54
Вярно е, че е малко като задушена. Не съм пробвал да подредя рибата в тавичка и да я запека във фурната без фолио. Пробвай. Трябва да стане.
Язък за проявата ти на майсторлъка. Пробвай пак ;-)
Колко пъти и мене не са ме оценявали и сам си ял резултата от творчеството си ;-)
цитирай
5. janabel - Харесва ми,
06.07.2012 21:53
но не мога да улуча хубава риба т.е. без да се натроши и размирише на неправилно съхранена. Благодаря за идеята!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694456
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031