Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 20:05 - Плодова торта
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 8163 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Имате домашни плодове и се чудите какво да си направете. Бих Ви препоръчал да ги сварите на ракия, но предполагам, че става дума само за 1-2 кг плодове. Ако имате и домашни яйца- направете си торта. И да нямате домашни яйца, а купешки – пак си направете торта. Ако нямате никакви яйца- купете си торта.

Не Ви предлагам рецепта с която да спечелите кулинарен конкурс за десерти, но мисля, че се получава сносен десерт, покриваш изискванията на средностатистическия българин. Освен това ще можете да се изявите в дизайнерството на плодовете върху тортата. Току виж откриете, че сте талант в арт кулинарията.

Има и друга причина да се научите да правите торти, но тя не е задължителна.

„В едно семейство мъжа все не намирал време да поправи течащата чешма, да смени лампата в коридора, да смаже скърцащата панта на гардероба и още куп домашни глупости. При всеки опит на жената да го накара да свърши нещо, отговора бил или „Аз да не съм водопроводчик” или „Аз да не съм дърводелец” или „Аз да не съм електричар” и т.н.

Един ден отишъл за риба, което е много по- важно занимание от домашните ремонти. Върнал се след 7-8 часа и останал изненадан. Влязъл в коридора- лампата свети. Отворил вратата на гардероба- нито звук от пантата. Влязъл в банята- чешмата не капи.

-          Жена, да не е станало чудо в къщи?

-          А не. Комшията дойде да търси в къщи чук и като вида ситуацията – оправи всичко.

-          И какво поиска в замяна?

-          Или да му направя торта или секс.

-          И ти направили му торта?

-          Аз да не съм сладкарка.”

 image

Продукти:

За блата:

-  6 бр яйца;

-  180 гр. брашно;

-  180гр. захар;

-  2 ч. л. бакпулвер;

-  200 мл. прясно мляко.

 

За крема:

-  250 гр. крема сирене или извара с 2-3 с.л. прясно мляко;

-  20 гр.  желатин (2 пакетчета);

-  100 гр захар;

-  1 бр.  шоколад (по възможност бял, става и с кафяв);

-  1 пакетче пудинг с топло приготвяне (аромат – по желание);

-  400 мл прясно мляко.

 

За украсата:

-  10 гр желатин;

-  200 мл. Вода;

-  1 пак. Step (прахообразните разтворими сиропи);

-  Плодове по желание.

 

Приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Разбийте белтъците с половината захар. След това разбийте жълтъците с другата половина захар. Аз ползвам електрически миксер. Ако има феново на ръчното разбиване- да бият на ръка.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Прибавете жълтъците към белтъците.

Сложете бакпулвера в брашното и пресейте през сито. Казват, че влизал въздух в брашното. Може и да е така, защото брашното обикновенно полетява из кухнята и всичко побелява. После обяснявам на жената, че рецептата и ситото са виновни- но тя не вярва.

Аз пресявам два пъти- за повече въздух. Така и така ще давам обяснения на жената...

Не хвърляйте каквото остане в ситото. Върнете го в брашното. Обикновенно лимонтузото от бакпулвера не минава през ситото и ще объркате нещо.

Добавете брашното по малко в сместа с яйцата. Не бъркайте юнашки, а бавно и мързеливо. Става дума пак за онзи въздух от брашното. Целта е да не избяга. Тъй и тъй сте го навряли в брашното, не е сега момента да го пускате да си ходи. Дори да има малко бучки не е проблем. Поне така казват.

Сглобете формата с подвижно дъно. Намажете я с олио съвсем леко. Посипете я брашно, но съвсем малко. Трябва да полепне брашно навсякъде където има олио.

Изсипете тестото във формата.

image

Сложете да се пече. Печете и пробвайте номера с клечката дали блата е готов.

Като се опече, оставете блата да изстине.

image

Извадете го от формата.

image

После направете отчаян опит да го разделите на три части. Пробвайте с нож или здрав конец. Успех.

image

Сложете най- долната третина в чиния за торта.

Стоплете млякото и му сложете захар на вкус. Полейте блата в чинията с 1/3 от млякото.

Сега е време да се захванете с крема.

Първо сложете желатина в топла ( не гореща) вода около 100 мл. и го разбъркайте.

Разбийте крема сиренето (изварата) със захарта. Ако е много суха сместа и става на бучки, сложете 2-3 с.л. прясно мляко. Оставете сместа да почине.

Пригответе пудинга според указанията на опаковката. Използвайте заделеното прясно мляко. Внимавайте да не загори. Загаря бързо и лесно и смърди ужасно.

image

Разстопете шоколада на водна баня. Ако шоколада се инати и не се топи, добавете 1-2 с.л. прясно мляко. Бъркайте постоянно. И шоколада се опитва да загори.

image

Добавете разстопения шоколад към пудинга.

Вижте желатина дали е разстопен. Не трябва да се виждат малки зрънца в желатина. Ако не е раастопен, сложете чашата в гореща вода и резултата е гарантиран.

Добавете желатина в сместа със сиренето. Разбъркайте. Смесете сиренето със пудинга. Разбийте внимателно. Все пак трябва да остане крем в купата. Не кусвайте- по същата причина.

Намажете блата с крем.

image

Сложете втория блат. Сиропирайте с 1/3 от прясното мляко заделено за поливане на блатовете. Намажете с крем.

image

Сложете третият блат. Сиропирайте с останалото прясно мляко.

Сложете формата без дъното около тортата. Целта е най- отгоре формата да стърчи поне с 3 и повече сантиметра. Изсипете последния крем върху тортата и направете опит да го загладете.

image

Сложете тортата в хладилник поне за 1 час за да се стегне крема.

Като извадете тортата украсете я с плодове по ваше желание. Дизайна също е ваш.

Разтворете желатина в 50 мл вода. Разтворете 1ч.л. от „Степчето” с водата. Смесете двете течности.

image

Изсипете сместа много внимателно върху плодовете на тортата. Внимавайте да не се разместят подредените плодове.

Сложете тортата отново в хладилника да се стегне желатина.

След 1 час десерта е готов за унищожаване.



Тагове:   желе,   торта,   рецепти,   плодове,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. janabel - Много ми хареса!
06.07.2012 21:57
Браво!
цитирай
2. itcook - Благодаря
09.07.2012 23:52
Опитвам се. Понякога се получава. Поне така казват тези, които опитват и имат смелостта да изкажат мнение ;-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694427
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031