Прочетен: 9139 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 22.07.2012 23:50
Не знам дали на „Витоша” растат зеленчуци, но в стола на ГЩ така бяха нарекли това ядене. Всъщност има ли някакво значение дали ще обядваш „Витоша”, „Рила” или „Пирин”, щом си седнал в градската жега. Предпочитам да съм на Витоша и да пия бира „Бургас-ко” или „Плевен-ско”.
За тази рецепта ме подсети една колежка, в последната минута от съвместното ни бизнес ежедневие, когато обсъждахме какво може да се направи сравнително бързо с наличностите в хладилника. Не само ме подсети, а и „нахвърли” набързо рецептата. Не трябвало много, много да се пържат зеленчуците. „Бъди нежен”- каза тя. Не разбрах нежен със зеленчуците или с нея.
Поради липса на гъби минах през магазина. Та това ме подсеща за ...
„Един чичко отишъл в магазин за плодове и зеленчуци и започнал да разглежда:
-Имате ли ябълки?
-Да. Ето ги.
-Дайте ми 1 кг. и ги завийте всяка по отделно.
-А това, какво е?
-Мандарини.
-Дайте ми 1 кг. и ги завийте всяка поотделно.
-А това пък какво е?
-Леща. НО НЕ СЕ ПРОДАВА!”
Продукти:
- 150 гр лук;
- 150 гр моркови;
- 150 гр патладжан;
- 150 гр пипер;
- 150 гр гъби;
- 150 гр. грах;
- 300 гр картофи;
- 2 домата;
- 2-3 с.л. брашно;
- 300-400 мл прясно мляко;
- 2 яйца;
- олио;
- сол;
- черен пипер.
Приготвяне:
Приготвянето на зеленчуците е по реда на тяхната твърдост (нежност). Започвате от по- твърдите и карате към по нежните.
Първо почистете морковите. Нарежете ги на не много малки кубчета.
Мятайте ги в тигана с малко олио.
Обелвате лука и го нарязвате на не много ситни кубчета.
Добавете ги в тигана.
Идва ред на патладжана. Правите кубчета с вече известния рамер.
Але-е-е хоп, в тигана.
Нарязвате пиперките.
Къде отиват- в тигана.
Преборвате се с картофите- белене, миене, рязане.
Естествено- в тигана.
Идва ред на граха. Ако е замръзнал- слагайте го в тигана, ако е от буркан, добавете го накрая, преди печенето.
От време на време разбърквайте зеленчуците в тигана.
Получава се една феерия от цветове.
Измивате и нарязвате гъбите.
Добавете ги в тигана. Заленчуците пускат течност, особенно гъбите. Едва ли ще има нужда да добавяте вода за да поврат малко. Ако счетете за необходимо сложете малко вода, но не прекалявайте. Добавете сол.
Варете до полуготовност на картофите.
Прехвърлете яденето в тавичка. Нарежете доматите на кръгчета и ги наредете върху зеленчуците.
За соса използвайте същия тиган. Така ще спестите едно миене на съдове. Сложете 4-5 лъжици олио да се затопли. Добавете брашното. Когато си смени цвета към жълто сипете прясното мляко. Сложете щипка сол и малко черен пипер. Бъркайте здраво с дървена шпатула. Като се сгъсти малко соса, махнете от котлона.
Разбийте със щипка сол яйцата. Добавяйте соса на малки порции към яйцата при постоянно бъркане. Не пестете силите при бъркането, защото в противен случай ще се пресечат яйцата.
Залейте зеленчуците със соса.
Печете при 200 градуса, докато се появи загар върху заливката.
Извадете от фурната и оставете да изстине. Тази мусака е вкусна, ако е напълно изстинала.