Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 23:40 - Постна мусака „Витоша”
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 9139 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 22.07.2012 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не знам дали на „Витоша” растат зеленчуци, но в стола на ГЩ така бяха нарекли това ядене. Всъщност има ли някакво значение дали ще обядваш „Витоша”, „Рила” или „Пирин”, щом си седнал в градската жега. Предпочитам да съм на Витоша и да пия бира „Бургас-ко” или „Плевен-ско”.

За тази рецепта ме подсети една колежка, в последната минута от съвместното ни бизнес ежедневие, когато обсъждахме какво може да се направи сравнително бързо с наличностите в хладилника. Не само ме подсети, а и „нахвърли” набързо рецептата. Не трябвало много, много да се пържат зеленчуците. „Бъди нежен”- каза тя. Не разбрах нежен със зеленчуците или с нея.

Поради липса на гъби минах през магазина. Та това ме подсеща за ...

„Един чичко отишъл в магазин за плодове и зеленчуци и започнал да разглежда:

-Имате ли ябълки?

-Да. Ето ги.

-Дайте ми 1 кг. и ги завийте всяка по отделно.

-А това, какво е?

-Мандарини.

-Дайте ми 1 кг. и ги завийте всяка поотделно.

-А това пък какво е?

-Леща. НО НЕ СЕ ПРОДАВА!”

 image 

 

Продукти:

-   150 гр лук;

-   150 гр моркови;

-   150 гр патладжан;

-   150 гр пипер;

-   150 гр гъби;

-   150 гр. грах;

-   300 гр картофи;

-   2 домата;

-   2-3 с.л. брашно;

-   300-400 мл прясно мляко;

-   2 яйца;

-   олио;

-   сол;

-   черен пипер.

 

Приготвяне:

Приготвянето на зеленчуците е по реда на тяхната твърдост (нежност). Започвате от по- твърдите и карате към по нежните.

Първо почистете морковите. Нарежете ги на не много малки кубчета.

image

Мятайте ги в тигана с малко олио.

Обелвате лука и го нарязвате на не много ситни кубчета.

image

Добавете ги в тигана.

Идва ред на патладжана. Правите кубчета с вече известния рамер.

image

Але-е-е хоп, в тигана.

Нарязвате пиперките.

image

Къде отиват- в тигана.

Преборвате се с картофите- белене, миене, рязане.

image

Естествено- в тигана.

Идва ред на граха. Ако е замръзнал- слагайте го в тигана, ако е от буркан, добавете го накрая, преди печенето.

От време на време разбърквайте зеленчуците в тигана.

image

Получава се една феерия от цветове.

Измивате и нарязвате гъбите.

image

Добавете ги в тигана. Заленчуците пускат течност, особенно гъбите. Едва ли ще има нужда да добавяте вода за да поврат малко. Ако счетете за необходимо сложете малко вода, но не прекалявайте. Добавете сол.

image

Варете до полуготовност на картофите.

Прехвърлете яденето в тавичка. Нарежете доматите на кръгчета и ги наредете върху зеленчуците.

image

За соса използвайте същия тиган. Така ще спестите едно миене на съдове. Сложете 4-5 лъжици олио да се затопли. Добавете брашното. Когато си смени цвета към жълто сипете прясното мляко. Сложете щипка сол и малко черен пипер. Бъркайте здраво с дървена шпатула. Като се сгъсти малко соса, махнете от котлона.

Разбийте със щипка сол яйцата. Добавяйте соса на малки порции към яйцата при постоянно бъркане. Не пестете силите при бъркането, защото в противен случай ще се пресечат яйцата.

Залейте зеленчуците със соса.

image

Печете при 200 градуса, докато се появи загар върху заливката.

Извадете от фурната и оставете да изстине. Тази мусака е вкусна, ако е напълно изстинала.



Тагове:   мусака,   рецепти,   постно,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. janabel - браво
29.07.2012 18:29
Това се казва ядене!
цитирай
2. itcook - Благодаря
29.07.2012 19:48
Все пак е въпрос на вкус. На заклетите месоядци, може и да не им хареса ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694408
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031