Необходимости:
Място: Сред природата, дебела сянка, студена вода и красива гледка – например: поречието на Велека.
Прибори:
- Преносимо BBQ;
- Дървени въглища;
- Дърва за разпалване;
- Вилица с дълга дръжка;
- Шпатула с дълга дръжка;
- Съд с капак;
- Пласмасови чинии, вилици и чаши.
Продукти:
- По 1 пържола на човек;
- По Ѕ риба на човек;
- Домати, краставици – колкото пожелаете;
- Бира – според възможностите;
- Безалкохолно – по- малко, че газираното е вредно;
- Хляб на филийки;
- Чесън;
За маринатата:
- Кориандър;
- Кимион;
- Сол;
- Черен пипер;
- Чесън на прах;
- Лук на прах;
- Мед;
Подготовка:
Предварителна (предния ден):
Избирате мястото след кратка фирмена дискусия. Нежните половинки на семействата не участват, защото казах „кратка” дискусия.
Разпределят се ангажиментите за предстоящото мероприятие- кой купува месото, рибата, зеленчуците, бирата и безалкохолното. Кой ще носи BBQ-то и кой пластмасови чинии и вилици.
Купувате вратни пържоли. От тази част на врата, която е по- близо до главата на прасенцето. Ако вземете да се отдалечавате от главата, вече давате пари не за врат, а за котлети, който са по- сухи и по- евтини.
Леко начуквате месото с кухненски дървен чук. Поръсвате ги със всички подправки. Накрая ги овалвате в меда. Не много, а съвсем леко.
Оставят се да престоят поне 8- 10 часа в хладилника.
Купувате рибата, например: скумрия. За предпочитане да я вземете замразена и вие да я размразите. В противен случай рискувате да получите нещо като рибена каша, неизвестно колко пъти размразявана.
Изчиствате рибата и я осолявате леко. Слагате я в хладилника, но не в камерата.
Купувате бирата. Може да добавите и безалкохолна такава за шофьорите.
В деня на събитието:
Пристигате на избраното място.
Избирате най- дебелата сянка:
Разстоварвате всичко и ... отваряте по една биричка. Предполага се, че все още е запазила студа от хладилника.
Докато се наслаждавате на хладината извираща от гърлото на бутилката, правите рекогносцировка на местността.
Ха сега, какво е „рекогносцировка” !?! Така се разбира кой е ходил в казармата и кой не е. Няма страшно. Който не е ходил не е загубил много
Та „рекогносцировка” е да определите къде ще седнете, къде ще поставите BBQ-то, къде ще охлаждате останалата бира и т.н..
Като свърши първата доза разхладително вълшебство започвате да подготвяте BBQ-то. Методи- много, идеи- още повече. Ние го правим така:
Няма да е лошо да имате пушач в компанията. В противен случай трябва да предвидите да носите кибрит или запалка. Има и трети вариант- индианския. Вземате две сухи пръчки и търкайте. Ако не стане пробвайте със запалката на колата и малко хартия.
В същото време няма да е лошо някой да прави салатата. Има нужда и от зрители, за да ви насърчават или критикуват- иначе се губи ефекта.
Като поизгорят дърветата, пригответе дървените въглища, но преди всичко е важно настроението.
Когато има желание и ентусиазъм, дори и прибори за въглищата не са необходими.
Като изгорят дъвата и се подпалят дървените въглища, идва часът на истината- мятайте пържолите върху скарата.
За да станат сочни, трябва да ги запечатате. Не с фирмения печат, а като ги запечете по 3 минути от двете страни.
Ако случайно жарта започне да поогасва, необходимо е духане. Започнете с подухване- леко и нежно.
Ако не помогне, продължете с юнашко духане за юнашки пържоли.
Важен е резултатът, а той ухае невроятно вкусно.
Ако потрябва жива охрана, трябва да сме готови, за това тренираме.
Всички са ”отперили” поглед към вас с очакване и надежда.
След пълната готовност на пържолите, идва време за рибката.
Отново всички са в очакване,
Когато всичко е опечено, салата е готова ... идва дългоочаквания момент- сервирането.
Няма време ... пържолите са вкусни до като са топли.
Обяда е в разгара си ...
... и аз съм доволен.
Когато българите бяха собственици а не р...
Вярно ли е, че не се подарява...