Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 13:02 - BBQ или Firm Family Building
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 3073 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Необходимости:

Място: Сред природата, дебела сянка, студена вода и красива гледка – например: поречието на Велека.

 

Прибори:

-  Преносимо BBQ;

-  Дървени въглища;

-  Дърва за разпалване;

-  Вилица с дълга дръжка;

- Шпатула с дълга дръжка;

- Съд с капак;

- Пласмасови чинии, вилици и чаши.

 

Продукти:

-  По 1 пържола на човек;

-  По Ѕ риба на човек;

-  Домати, краставици – колкото пожелаете;

-  Бира – според възможностите;

-  Безалкохолно – по- малко, че газираното е вредно;

-  Хляб на филийки;

-  Чесън;

 

За маринатата:

-  Кориандър;

-  Кимион;

-  Сол;

-  Черен пипер;

-  Чесън на прах;

-  Лук на прах;

-  Мед;

 

Подготовка:

Предварителна (предния ден):

Избирате мястото след кратка фирмена дискусия. Нежните половинки на семействата не участват, защото казах „кратка” дискусия.

Разпределят се ангажиментите за предстоящото мероприятие- кой купува месото, рибата, зеленчуците, бирата и безалкохолното. Кой ще носи BBQ-то и кой пластмасови чинии и вилици.

Купувате вратни пържоли. От тази част на врата, която е по- близо до главата на прасенцето. Ако вземете да се отдалечавате от главата, вече давате пари не за врат, а за котлети, който са по- сухи и по- евтини.

Леко начуквате месото с кухненски дървен чук. Поръсвате ги със всички подправки. Накрая ги овалвате в меда. Не много, а съвсем леко.

Оставят се да престоят поне 8- 10 часа в хладилника.

Купувате рибата, например: скумрия. За предпочитане да я вземете замразена и вие да я размразите. В противен случай рискувате да получите нещо като рибена каша, неизвестно колко пъти размразявана.

Изчиствате рибата и я осолявате леко. Слагате я в хладилника, но не в камерата.

Купувате бирата. Може да добавите и безалкохолна такава за шофьорите.

 

В деня на събитието:

 

Пристигате на избраното място.

image

 

Избирате най- дебелата сянка:

image

Разстоварвате всичко и ... отваряте по една биричка. Предполага се, че все още е запазила студа от хладилника.

Докато се наслаждавате на хладината извираща от гърлото на бутилката, правите рекогносцировка на местността.

Ха сега, какво е „рекогносцировка” !?! Така се разбира кой е ходил в казармата и кой не е. Няма страшно. Който не е ходил не е загубил много

Та „рекогносцировка” е да определите къде ще седнете, къде ще поставите BBQ-то, къде ще охлаждате останалата бира и т.н..

Като свърши първата доза разхладително вълшебство започвате да подготвяте BBQ-то. Методи- много, идеи- още повече. Ние го правим така:

image

 

image

 

Няма да е лошо да имате пушач в компанията. В противен случай трябва да предвидите да носите кибрит или запалка. Има и трети вариант- индианския. Вземате две сухи пръчки и търкайте. Ако не стане пробвайте със запалката на колата и малко хартия. 
 

 image

В същото време няма да е лошо някой да прави салатата. Има нужда и от зрители, за да ви насърчават или критикуват- иначе се губи ефекта.

image

 Като поизгорят дърветата, пригответе дървените въглища, но преди всичко е важно настроението. 

image

 Когато има желание и ентусиазъм, дори и прибори за въглищата не са необходими.

image

 Като изгорят дъвата и се подпалят дървените въглища, идва часът на истината- мятайте пържолите върху скарата.
За да станат сочни, трябва да ги запечатате. Не с фирмения печат, а като ги запечете по 3 минути от двете страни.

 image

 Ако случайно жарта започне да поогасва, необходимо е духане. Започнете с подухване- леко и нежно. 

image

 Ако не помогне, продължете с юнашко духане за юнашки пържоли.

image

 Важен е резултатът, а той ухае невроятно вкусно.

image

 Ако потрябва жива охрана, трябва да сме готови, за това тренираме.

image

 Всички са ”отперили” поглед към вас с очакване и надежда.

image

 След пълната готовност на пържолите, идва време за рибката.

image

 Отново всички са в очакване,

image

 Когато всичко е опечено, салата е готова ... идва дългоочаквания момент- сервирането.

image

 Няма време ... пържолите са вкусни до като са топли.

image

 Обяда е в разгара си ...

image

 ... и аз съм доволен.

image



Тагове:   BBQ,


Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696290
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930