Прочетен: 6354 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.12.2013 14:05
Има рецепти чийто изпълнение по някаква причина все се отлага. Знаеш, че можеш, но не смееш да почнеш. Някой дори са елементарни, но така или иначе не се стига до тях. Това може да са „яйца на очи”- някой цял живот така и не се престрашават да ги направят. За мене това беше торта Гараш.
Първата торта Гараш направих преди 21 години. Сега дойде времето на втората торта. Господи, ще бъда ли жив да направя третата.
Някъде четох, че това била една от любимите торти за българина. Чувал съм от много колеги по черпак, че това била много трудна рецепта. Няма такова нещо. Това са само слухове. Рецептата е лесна. Дълго е само времето за печене, но какво от това.
Днес няма да пиша виц. Днес ще кажа едно „БРАВО” на Станка Златева, която взема сребърен медал на Олимпиадата в Лондон. Това е велика българка.
Продукти:
За блата:
- 9 бр белтъци;
- 200 гр захар;
- 220 гр орехи;
- 50 гр брашно;
За крема:
- 400 гр заквасена сметана;
- 80 гр захар;
- 400 гр шоколад.
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 210 градуса. Аз я пуснах на горно и долно загряване.
Орехите трябва да бъдат наситнени почти на пясък. Ако имате с какво да ги смелите, направете го. Аз нямам и за това ги начуках много добре. Става по- бавничко, но аз не бързах за никъде.
Внимавайте с черупките, особенно ако сте купили орехи на ядки.
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Жълтъците заделете за нещо друго. Сложете ги в чаша и я увийте хубаво е найлон. Може да изкарат няколко дена в хладилника.
Разбийте белтъците със захарта. Не ги правете на сняг, защото ставали трошливи платки. Не знам. Така казват.
Добавете орехите към разбитите белтъци. Разбъркайте малко, за да се смесят добре продуктите. Добавете брашното. Разбъркайте отново, но леко.
От тази смес трябва да опечете 4 блата (платки).
Сглобете съда за печене с отделящо се дъно. Постелете в него хартия за печене. Няма нужда хартията да обхваща целите стени. Сместа няма да е повече от 1 см височина.
Не знам с какъв черпак разполагате, но аз 1 платка е правих от около 1 и Ѕ до 2 непълни черпака смес. Сложете съда във фурната.
Първата платка се пече около 25-30 минути. Не знам защо втората платка се опече за около 20-25 минути. Третата и четвъртата- за около 20 минути.
Като извадете изпечена платка от фурната, веднага отлепете хартията за печене от платката. Платката има неправилна форма.
Използвайте чиния с диаметър малко по- малък от изпечената платка за да изрежете платката в идеален кръг. Как става това ли. Ами сложете чинията върху платката и с остър нож изрежете всичко извън чинията.
Не изхвърляйте парченцата от платката. Имат страхотен вкус на ореховки.
Оставете платката да изстива. Сложете я така, че да диша и от долната страна. Аз я слагах върху металната форма за горещи съдове.
До като се печат платките трябва да направите крема. Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер. Използвайте дълбок съд за разбиване, защото сместа е сравнително рядка и много лесно бяга от съда при разбиване.
Сложете на водна баня да се разстопи шоколада.
Като се разстопи, започнете да прехвърляте шоколада с помощта на лъжица в съда със сметаната. Продължавайте да разбивате. Трябва да се получи гладка смес с приятен шоколадов цвят. Сложете крема в хладилника да се постегне малко.
Като се опече и изстине и последната платка, започнете да сглобявате тортата. Сложете платка в подходящ съд. Намажете с крем ... и така използвайте всички платки. Най- отгоре намажете с крем. Сложете крем и отсрани на тортата.
Сложете тортата в хладилника да се стегне.
Класиката е да разстопите шоколад с малко олио и да намажете тортата отгоре с него. Аз предпочетох да настържа шоколад върху тортата.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог