Прочетен: 9706 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 15:00
Тази рибена чорба е лесна и най- вече евтина. В най- добрия случай дори без пари. Например: Отивате в най- близкия водоем и хващате 4-5 малки рибета. На връщане хвърляте чeпарето в морето и вадите десетина сафрида. Скачате във водата да се разхладите и събирате от близките скали 2 шепи миди. Това е всичко.
Да бе забравих, че не всички имат невероятния късмет да живеят до морето, заобградени от сладководни басейни. Някой сме привилигировани. Както и да е.
Лично аз, днес чаках, чаках златната рибка, но явно е била заета и успях да закача само няколко рибета- 5 броя костурчета. Бях си намислил 3 желания, но не стана моята работа.
Минах покрай магазина и за 2.50 лв взех Ѕ кило миди и 5 бр едър сафрид. След това реших, че ще му „ударя” една чорба с 2 бири. Оркестъра, ако иска да свири- има и радио за тази цел.
След 40 минути чорбата беше готова и тъкмо „изчезваше” втората бира и телефона звънна:
- Търси те твоят приятел. – викна жена ми.
- И какво каза?
- Каза, че риболовът за утре се отменя, тъй като „капанчето” щяло да бъде затворено за ревизия.
Продукти:
- 300 гр сладководна риба;
- 300 гр морска риба;
- 500 гр морски миди;
- 1 голяма глава лук;
- 2-3 моркова;
- 2-3 картофа;
- Ѕ червен пипер;
- 5-6 с.л. олио;
- 1 с.л. девисил;
- 1 с.л. кервиз;
- 1 с.л. копър;
- 2 с.л. магданоз;
- сол;
- лимонов сок (по желание);
- лют пипер (по желание).
Приготвяне:
Измийте хубаво мидите на течаща вода. Сложете ги с 1.5 л вода в тенджера. Нека да заврат, за да се отворят мидите. Внимавайте да не изкипят, защото имат този навик.
В това време изчистете и измийте хубаво рибата. Като чистите рибата или махнете главите или оставете главите, но задължително махнете хрилете. Целта е да няма кръв, когато слагате рибата да се вари.
Като се отворят мидите, отстранете тенджерата от котлона. Извадете мидите от тенджерата и ги оставете да изстинат.
Прецедете бъльона през двоен тензух. Измийте тенджерата и върнета бульона в нея. Сложете 1 ч.л. сол и оставете да заври.
Като заври пуснете в тенджерата рибата. Трябва и не повече от 10 мин.
В това свреме обелете лука. Разделете го на две. Половината нарежете на едро и сложете настрани. Другата половина нарежете на много дребно. Сложете го в тиган.
Ако мидите са изстинали, извадете ядките от черупките. Внимавайте с боклуците да не попаднат при ядките. Събират се една шепа миди.
Като се свари рибата, отстранете я от котлона. Извадете рибата да изстива.
Прецедете бъльона през двоен тензух. Измийте тенджерата и върната бульона в нея.
Сложете олиото в тигана. Добавете и мидите при лука. Запържете до като лука стане леко златист.
Сложете тенджерата за последно на котлона за да заври.
В това време изчистете и нарежете на дребно морковите, картофите и пипера.
Добавете ги в бульона.
Изчистете рибата от костите. Много внимавайте, особенно ако рибата е дребна.
Като се сварят зеленчуците, добавете зелените подправки.
Отстранете тенджерата от котлона. Добавете изчистената риба в тенджерата.
Чорбата се сервира се с лимонов сок и лют пипер.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог
Много добре изглежда... Давам своя глас...
Аз правя рибената чорба по два варианта.
Единият подобен на този, само че без миди и е с печен пипер. А другият скоро в моя блог...
Приятен уикенд!
Тази е синтезирана от няколко рецепти, които съм виждал из Нета ;-) и някои други чалъми, които съм запомнил от някъде си ;-)
Вкусно