Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 15:10 - Сиромашка рибена чорба
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 9706 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 24.11.2012 15:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Тази рибена чорба е лесна и най- вече евтина. В най- добрия случай дори без пари. Например: Отивате в най- близкия водоем и хващате 4-5 малки рибета. На връщане хвърляте чeпарето в морето и вадите десетина сафрида. Скачате във водата да се разхладите и събирате от близките скали 2 шепи миди. Това е всичко.

Да бе забравих, че не всички имат невероятния късмет да живеят до морето, заобградени от сладководни басейни. Някой сме привилигировани. Както и да е.

Лично аз, днес чаках, чаках златната рибка, но явно е била заета и успях да закача само няколко рибета- 5 броя костурчета. Бях си намислил 3 желания, но не стана моята работа.

Минах покрай магазина и за 2.50 лв взех Ѕ кило миди и 5 бр едър сафрид. След това реших, че ще му „ударя” една чорба с 2 бири. Оркестъра, ако иска да свири- има и радио за тази цел.

            След 40 минути чорбата беше готова и тъкмо „изчезваше” втората бира и телефона звънна:

- Търси те твоят приятел. – викна жена ми.

- И какво каза?

- Каза, че риболовът за утре се отменя, тъй като „капанчето” щяло да бъде затворено за ревизия.

 

Продукти:

-   300 гр сладководна риба;

-   300 гр морска риба;

-   500 гр морски миди;

-   1 голяма глава лук;

-   2-3 моркова;

-   2-3 картофа;

-   Ѕ червен пипер;

-   5-6 с.л. олио;

-   1 с.л. девисил;

-   1 с.л. кервиз;

-   1 с.л. копър;

-   2 с.л. магданоз;

-   сол;

-   лимонов сок (по желание);

-   лют пипер (по желание).

 image

Приготвяне:

 Измийте хубаво мидите на течаща вода. Сложете ги с 1.5 л вода в тенджера. Нека да заврат, за да се отворят мидите. Внимавайте да не изкипят, защото имат този навик.

image

В това време изчистете и измийте хубаво рибата. Като чистите рибата или махнете главите или оставете главите, но задължително махнете хрилете. Целта е да няма кръв, когато слагате рибата да се вари.

image

Като се отворят мидите, отстранете тенджерата от котлона. Извадете мидите от тенджерата и ги оставете да изстинат.

Прецедете бъльона през двоен тензух. Измийте тенджерата и върнета бульона в нея. Сложете 1 ч.л. сол и оставете да заври.

Като заври пуснете в тенджерата рибата. Трябва и не повече от 10 мин.

В това свреме обелете лука. Разделете го на две. Половината нарежете на едро и сложете настрани. Другата половина нарежете на много дребно. Сложете го в тиган.

Ако мидите са изстинали, извадете ядките от черупките. Внимавайте с боклуците да не попаднат при ядките. Събират се една шепа миди.

image

Като се свари рибата, отстранете я от котлона. Извадете рибата да изстива.

Прецедете бъльона през двоен тензух. Измийте тенджерата и върната бульона в нея.

Сложете олиото в тигана. Добавете и мидите при лука. Запържете до като лука стане леко златист.

image

Сложете тенджерата за последно на котлона за да заври.

В това време изчистете и нарежете на дребно морковите, картофите и пипера.

image

Добавете ги в бульона.

Изчистете рибата от костите. Много внимавайте, особенно ако рибата е дребна.

image

Като се сварят зеленчуците, добавете зелените подправки.

Отстранете тенджерата от котлона. Добавете изчистената риба в тенджерата.

image

Чорбата се сервира се с лимонов сок и лют пипер.


Начало на моя блог | Менюто в моя блог

 



Тагове:   чорба,   миди,   рецепти,   риба,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. elena075nenkova - Браво!!!
25.08.2012 15:34
ПРИВЕТ!!!
Много добре изглежда... Давам своя глас...
Аз правя рибената чорба по два варианта.
Единият подобен на този, само че без миди и е с печен пипер. А другият скоро в моя блог...

Приятен уикенд!
цитирай
2. itcook - Благодаря
25.08.2012 18:02
Ще се радвам да науча някоя друга вкусна рибена рецепта.
Тази е синтезирана от няколко рецепти, които съм виждал из Нета ;-) и някои други чалъми, които съм запомнил от някъде си ;-)
цитирай
3. sherif - Добре се справяш, майсторе!
25.08.2012 22:46
;)
цитирай
4. itcook - Пробвай ;-)
26.08.2012 18:10
За камъчета не знам, но вероятно може да се ползват черупките на мидите за повторно преваряване. Нещо като известната супа от охлюви по габровски ;-)
цитирай
5. janabel - Браво!
29.08.2012 10:26
Вкусно!






Вкусно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694432
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031