Прочетен: 9707 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 15:00
Тази рибена чорба е лесна и най- вече евтина. В най- добрия случай дори без пари. Например: Отивате в най- близкия водоем и хващате 4-5 малки рибета. На връщане хвърляте чeпарето в морето и вадите десетина сафрида. Скачате във водата да се разхладите и събирате от близките скали 2 шепи миди. Това е всичко.
Да бе забравих, че не всички имат невероятния късмет да живеят до морето, заобградени от сладководни басейни. Някой сме привилигировани. Както и да е.
Лично аз, днес чаках, чаках златната рибка, но явно е била заета и успях да закача само няколко рибета- 5 броя костурчета. Бях си намислил 3 желания, но не стана моята работа.
Минах покрай магазина и за 2.50 лв взех Ѕ кило миди и 5 бр едър сафрид. След това реших, че ще му „ударя” една чорба с 2 бири. Оркестъра, ако иска да свири- има и радио за тази цел.
След 40 минути чорбата беше готова и тъкмо „изчезваше” втората бира и телефона звънна:
- Търси те твоят приятел. – викна жена ми.
- И какво каза?
- Каза, че риболовът за утре се отменя, тъй като „капанчето” щяло да бъде затворено за ревизия.
Продукти:
- 300 гр сладководна риба;
- 300 гр морска риба;
- 500 гр морски миди;
- 1 голяма глава лук;
- 2-3 моркова;
- 2-3 картофа;
- Ѕ червен пипер;
- 5-6 с.л. олио;
- 1 с.л. девисил;
- 1 с.л. кервиз;
- 1 с.л. копър;
- 2 с.л. магданоз;
- сол;
- лимонов сок (по желание);
- лют пипер (по желание).
Приготвяне:
Измийте хубаво мидите на течаща вода. Сложете ги с 1.5 л вода в тенджера. Нека да заврат, за да се отворят мидите. Внимавайте да не изкипят, защото имат този навик.
В това време изчистете и измийте хубаво рибата. Като чистите рибата или махнете главите или оставете главите, но задължително махнете хрилете. Целта е да няма кръв, когато слагате рибата да се вари.
Като се отворят мидите, отстранете тенджерата от котлона. Извадете мидите от тенджерата и ги оставете да изстинат.
Прецедете бъльона през двоен тензух. Измийте тенджерата и върнета бульона в нея. Сложете 1 ч.л. сол и оставете да заври.
Като заври пуснете в тенджерата рибата. Трябва и не повече от 10 мин.
В това свреме обелете лука. Разделете го на две. Половината нарежете на едро и сложете настрани. Другата половина нарежете на много дребно. Сложете го в тиган.
Ако мидите са изстинали, извадете ядките от черупките. Внимавайте с боклуците да не попаднат при ядките. Събират се една шепа миди.
Като се свари рибата, отстранете я от котлона. Извадете рибата да изстива.
Прецедете бъльона през двоен тензух. Измийте тенджерата и върната бульона в нея.
Сложете олиото в тигана. Добавете и мидите при лука. Запържете до като лука стане леко златист.
Сложете тенджерата за последно на котлона за да заври.
В това време изчистете и нарежете на дребно морковите, картофите и пипера.
Добавете ги в бульона.
Изчистете рибата от костите. Много внимавайте, особенно ако рибата е дребна.
Като се сварят зеленчуците, добавете зелените подправки.
Отстранете тенджерата от котлона. Добавете изчистената риба в тенджерата.
Чорбата се сервира се с лимонов сок и лют пипер.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог
Жестока цензура за всяка дума срещу кара...
Робинята Съжителка
Много добре изглежда... Давам своя глас...
Аз правя рибената чорба по два варианта.
Единият подобен на този, само че без миди и е с печен пипер. А другият скоро в моя блог...
Приятен уикенд!
Тази е синтезирана от няколко рецепти, които съм виждал из Нета ;-) и някои други чалъми, които съм запомнил от някъде си ;-)
Вкусно