Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2012 16:09 - Имамбаялдъ или какво е ял припадналия имам
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 10318 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 24.11.2012 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Имамът припадна (б.р. İmam bayıldı) - да живее имамът, че благодарение на него, това турско ядене придобива известност. Дали е припаднал, от възхищение при вкусването на яденето (такава е легендата) или е припаднал защото е бил на гладна диета и при вида на яденето е получил шок- това не знам. Вие вероятно няма да припаднете от вкуса му, но пък може да се гордеете, че приготвяте нещо от интернационалната кухня и то с не лош вкус.

Много ми харесва тази думичка „баялдъ”, която е навлязла в нашия език като „баялдиса” (припадна, обели комбълите и т.н.). Обогатяваме нашия мил роден език. Как ви звучи следния коментар на боксов мач:

„... Кибича, но нали съм малко не до скив ... дааа ... ще сложа цайсите.  Ааа, да. Апапите са гроги ... или не, май бозавия кифурдясва ... една балтия ... втора и ... синия баялдиса.”

„Родна реч, омайна, сладка...”

 

Та да се върнем към турската кухня. Има различни варианти за приготвянето на имамбаялдъто- на пластове в тавичка, пълнени цели патладжани или издълбани половинки. Вкуса му е характерно по тежичък и мазничък. Лично аз малко недолюбвам пържен зеленчук от, който да капе олио и за това използвам различни прийоми за да избегна тази вкусотия.

След като извадете парченцата патладжан от тигана, сложете ги върху домакинска хартия. След всеки ред пак сложете хартия. Накрая обърнете натрупаната купчинка върху вестник. Махайте хартията ред по ред и с чисто нова хартия внимателно притискайте всеки ред патладжан. Гарантирам премахване на повече от 50% от мазнината. Аз използвах повече от 10 броя парчета домакинска хартия, но съм доволен от резултата.

 image

Продукти:

-  2 големи или 3 по-малки патладжана;

-  1-2 зелени чушки;

-  1-2 червени чушки;

-  1-2 моркова;

-  3-4 домата;

-  3-4 скилидки чесън;

-  Олио;

-  Кимион;

-  Кориандър;

-  Босилек (по желание);

-  Мащерка (по желание);

-  Ѕ връзка магданоз;

-  Сол;

-  Вегета (по желание).

 

Приготвяне:

 

Обелете патладжаните и ги нарежете на кръгчета (или полумесеци, ако патладжана е голям) с дебелина не по- тънки от 1 см. Сложете го в дълбок съд и го залейте със студена вода. Нека да постои така около 30 мин за да си пуснат горчивия вкус.

Нарежете лука на шайби или на едри кубчета, а чесъна на много ситно.

image

Сложете 1-2 с.л. олио в дълбок тиган и пуснете вътре лука и чесъна. Включете котлона на около 50-60 % от силата му. Оставете ги до като лука започне да се карамелизира, т.е. става жълтеникаво- кафяв.

В това време изчистете морковите и чушките. Нарежете ги на дребно.

image

Бланширайте доматите във вряла вода за около 1 мин. Другият вариант е да ги залейте в съд с вряла вода и да ги оставите в нея за около 4-5 мин. После ги обелете и настържете на едрото ренде.

Като е готов лука, добавете в тигана морковите и чушките. Оставете ги 3 мин под капак да се позадушат.

image

Добавете доматите. Сложете малко сол, вегета и 1 ч.л. босилек. Нека да поврат около 10 мин.

image

Босилека и мащерката (малко по- късно) са моя добавка към стандартите за това ядене. Никой не ме ограничава да използвам само общоприетите подправки. Имровизацията дава неповторимия вкус на рецептите.

Измийте патладжаните и ги оставете да се поизцедят върху вестник докато врат доматите.

image

В загрято олио изпържете патладжана от двете страни до полуготовност. Не ги препържвайте. По време на пърженето, олиото ще намалее, защото патладжана е като сюнгер и поема много мазнина. Внимавайте с парченцата. Само външно патладжана изглежда груб и здрав. Като го нарежете и припържите става мек и нежен.

image

Когато приключите с пърженето, започнете подреждането на яденето.

Сложете един ред патладжан. Поръсете с по 1 щипка от солта, кориандъра, кимиона и мащерката.

image

Сложете върху патладжана част от зеленчуците с доматите.

image

Наредете втори ред патладжан. Сложете от подправките.

image

Следва отново зеленчуци с домати.

image

Приключвате с последния ред патладжани. Сложете от подправките.

Печете около 25- 30 мин. Сервирайте с много магданоз.

image

Начало на моя блог | Менюто в моя блог





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. minavamottuk - Дай насам
26.08.2012 16:58
Дай насам
цитирай
2. анонимен - Ммммммммм....
26.08.2012 17:27
вкуснооооо...искам и аз!
цитирай
3. tera - Добре изглежда, но най-много ме накефи чинията с трикольора,
27.08.2012 09:13
доста се стараеш. :)
цитирай
4. krysy - Интересно и изглежда вкусно!
27.08.2012 09:14
Ще пробвам обезателно.
Поздрав!
цитирай
5. itcook - "Добре изглежда, но най-м...
27.08.2012 09:54
"Добре изглежда, но най-много ме накефи чинията с трикольора, "
Поне да съм забелязал, че съм ги подредил трикольорно ;-)

Благодаря за добрите думи на всички ;-)
цитирай
6. itcook - Превод
29.08.2012 18:55
Вероятно трябва яденето да се казва "Имам си припаднал" ;-)
Проблема е, че яденето е турско и името е на турски.
Българската думата "имам" (с ударение на буквата "и") означава "притежавам", а турската дума "имам" (ударението е на буквата "а") - "духовен глава, водач в исляма", демек нещо като свещеник.
Те това е малката разлика, драга ми г-жо филолог ;-)

P.S. Успя да ме развеселиш ;-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696098
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930