Прочетен: 10324 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:59
Имамът припадна (б.р. İmam bayıldı) - да живее имамът, че благодарение на него, това турско ядене придобива известност. Дали е припаднал, от възхищение при вкусването на яденето (такава е легендата) или е припаднал защото е бил на гладна диета и при вида на яденето е получил шок- това не знам. Вие вероятно няма да припаднете от вкуса му, но пък може да се гордеете, че приготвяте нещо от интернационалната кухня и то с не лош вкус.
Много ми харесва тази думичка „баялдъ”, която е навлязла в нашия език като „баялдиса” (припадна, обели комбълите и т.н.). Обогатяваме нашия мил роден език. Как ви звучи следния коментар на боксов мач:
„... Кибича, но нали съм малко не до скив ... дааа ... ще сложа цайсите. Ааа, да. Апапите са гроги ... или не, май бозавия кифурдясва ... една балтия ... втора и ... синия баялдиса.”
„Родна реч, омайна, сладка...”
Та да се върнем към турската кухня. Има различни варианти за приготвянето на имамбаялдъто- на пластове в тавичка, пълнени цели патладжани или издълбани половинки. Вкуса му е характерно по тежичък и мазничък. Лично аз малко недолюбвам пържен зеленчук от, който да капе олио и за това използвам различни прийоми за да избегна тази вкусотия.
След като извадете парченцата патладжан от тигана, сложете ги върху домакинска хартия. След всеки ред пак сложете хартия. Накрая обърнете натрупаната купчинка върху вестник. Махайте хартията ред по ред и с чисто нова хартия внимателно притискайте всеки ред патладжан. Гарантирам премахване на повече от 50% от мазнината. Аз използвах повече от 10 броя парчета домакинска хартия, но съм доволен от резултата.
Продукти:
- 2 големи или 3 по-малки патладжана;
- 1-2 зелени чушки;
- 1-2 червени чушки;
- 1-2 моркова;
- 3-4 домата;
- 3-4 скилидки чесън;
- Олио;
- Кимион;
- Кориандър;
- Босилек (по желание);
- Мащерка (по желание);
- Ѕ връзка магданоз;
- Сол;
- Вегета (по желание).
Приготвяне:
Обелете патладжаните и ги нарежете на кръгчета (или полумесеци, ако патладжана е голям) с дебелина не по- тънки от 1 см. Сложете го в дълбок съд и го залейте със студена вода. Нека да постои така около 30 мин за да си пуснат горчивия вкус.
Нарежете лука на шайби или на едри кубчета, а чесъна на много ситно.
Сложете 1-2 с.л. олио в дълбок тиган и пуснете вътре лука и чесъна. Включете котлона на около 50-60 % от силата му. Оставете ги до като лука започне да се карамелизира, т.е. става жълтеникаво- кафяв.
В това време изчистете морковите и чушките. Нарежете ги на дребно.
Бланширайте доматите във вряла вода за около 1 мин. Другият вариант е да ги залейте в съд с вряла вода и да ги оставите в нея за около 4-5 мин. После ги обелете и настържете на едрото ренде.
Като е готов лука, добавете в тигана морковите и чушките. Оставете ги 3 мин под капак да се позадушат.
Добавете доматите. Сложете малко сол, вегета и 1 ч.л. босилек. Нека да поврат около 10 мин.
Босилека и мащерката (малко по- късно) са моя добавка към стандартите за това ядене. Никой не ме ограничава да използвам само общоприетите подправки. Имровизацията дава неповторимия вкус на рецептите.
Измийте патладжаните и ги оставете да се поизцедят върху вестник докато врат доматите.
В загрято олио изпържете патладжана от двете страни до полуготовност. Не ги препържвайте. По време на пърженето, олиото ще намалее, защото патладжана е като сюнгер и поема много мазнина. Внимавайте с парченцата. Само външно патладжана изглежда груб и здрав. Като го нарежете и припържите става мек и нежен.
Когато приключите с пърженето, започнете подреждането на яденето.
Сложете един ред патладжан. Поръсете с по 1 щипка от солта, кориандъра, кимиона и мащерката.
Сложете върху патладжана част от зеленчуците с доматите.
Наредете втори ред патладжан. Сложете от подправките.
Следва отново зеленчуци с домати.
Приключвате с последния ред патладжани. Сложете от подправките.
Печете около 25- 30 мин. Сервирайте с много магданоз.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: СОТИР МИ ИДВА НА ГОСТИ СЪ...
Не режете клона Русия
26.08.2012 17:27
Поздрав!
Поне да съм забелязал, че съм ги подредил трикольорно ;-)
Благодаря за добрите думи на всички ;-)
Проблема е, че яденето е турско и името е на турски.
Българската думата "имам" (с ударение на буквата "и") означава "притежавам", а турската дума "имам" (ударението е на буквата "а") - "духовен глава, водач в исляма", демек нещо като свещеник.
Те това е малката разлика, драга ми г-жо филолог ;-)
P.S. Успя да ме развеселиш ;-))