Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 22:44 - Пилешко роле с катък
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 3954 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 24.11.2012 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чували ли сте за крукмач? Аз чух тия дни по телевизията. Чичко Гугъл ми подсказа, че познавам този продукт под името „катък”. Естествено, не си играх да го правя по оргиналната рецепта за 30-40 дена. Направих по „градски”- цедено кисело мляко със сирене. Така предложената по телевизията рецепта – „Пилешко роле с крукмач” се превърна в „Пилешко роле с катък”. Пак е вкусно.

В Гугъл пише, че катъка (крукмача) „обикновено се сервира като мезе към ракията”. Предполагам, че ще ви хареса и във варианта, който ви предлагам. Та като казах „ракия” се сетих за един виц, който скоро ми разказаха в приятна компания:

„Прибират се мъж и жена в къщи. Мъжът казва на жената:

-       Сипи по едно уиски за сърцето... добреее.

-       Сипи по една мента за коремите... сууупер.

-       Сипи по една мастика за по- добро храносмилане ... евалааа.

-       Дай едно вино за кръвното.

-       Дай и по една бира за бъбреците.

-       Стига толкова лекарства, сега сипи една ракия да пийнем като хората.”

 

 image

Продукти за 1 порция:

-   Пилешки гърди- половинка;

-   1 бр. бекон на ленти;

-   3 с.л. цедено кисело мляко;

-   1 с.л. бяло сирене;

-   1-2 с.л. орехи;

-   Ѕ скилидка чесън;

-   Ѕ ч.л. чубрица;

-   Ѕ ч.л. мента, по възможност свежа;

-   Сол;

-   Черен пипер;

-   1-2 парченца домат;

-   5-6 с.л. олио;

-   1 ч.ч. бяло вино;

 

Приготвяне:

Вземете пилешките гърди и внимателно, с малък и остър нож правите надлъжен разрез на гърдите от към по- дебелата страна. Опитайте се направите нещо като джоб, малък отвор, но разширено пространство навътре. Пробвайте, пък каквото стане. Като сте готови, леко посолете месото.

image

В купа сложете цеденото кисело мляко. Добавете счукания чесън, натрошеното сирене, едро натрошените орехи, ситно натрошената чубрица и ситно нарязана мента. Разбъркайте добре. Сложете черния пипер и ако счетете за необходимо и малко сол.

image

Напълнете гърдите със сместа. Сложете колкото се побере. Най- отпред сложете парченца от домат за не може сместа да излезе от гърдите.

image

Обвийте гърдите с лентата бекон. Закрепете края на лентата с помощта на клечки за зъби.

image

Налейте олио в тиган и го загрейте. Сложете в тигана ролето и го запържете леко от всички страни. Бъдете внимателни. Бекона не е захванат мого добре и може да падне. Може да падне домата и да потече пълнежа и т.н.

image

Като са готови ролетта, преместете ги тавичка. Смесете вино и вода в равни пропорции и го сипете в тавичката. Сложете малко сол в течността.

image

Сложете тавичката във фурната и я настройте на 180 градуса. Трябва малко да се поизпари водата и да хване лек загар.

Може да запържите 2 с.л. брашно и да добавите първо малко судена вода, а след това соса от печеното. Така ще имате сос за ролето.

За гарнитура може да направите пюре от картофи или задушени зеленчуци.

 

Начало на моя блог | Менюто в моя блог



Тагове:   рецепти,   пилешко,   катък,   роле,


Гласувай:
5
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Крокмач
07.10.2012 23:14
Крукмачът е крокмач оригиналдъ :)))
Крокмачът (от баба знам рецепта) е от овче мляко, посолява се и се вари на тих огън, като постоянно се бърка, като започне да се сгъстява се насипва в бурканчета или аз например го сипвам в гювечета и го оставям да се охлади. Става на гъстота нещо като крема сирене,може би по-меко.
Печени чушки, чесън и крокмач разбъркани като разядка е много вкусно.
Ролцата изглеждат превъзходни и съвсем лесни за приготвяне.
Поздрави.
цитирай
2. itcook - Крукмачът е ...
08.10.2012 08:45
Дано някой път да опитам крокмач оригиналдъ :)))
цитирай
3. janabel - Прави се от последното мляко, преди да се преди да се заплодят овцете.
09.10.2012 09:05
Не! Така извареното на водна баня мляко се насипва се в стомна - днес, утре, всеки ден и се запечатва, като се напълни стомната. Престоява на тъмно, хладно, проветриво място, не по малко от три месеца, а може и повече. Когато решите да го хапвате счупвате стомната със саблен удар, почиствате от падналите в него парченца и удоволствието е пред вас.
цитирай
4. itcook - Прошение ;-)
09.10.2012 09:51
janabel, прати една стомна по куриер ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 578802
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031