Прочетен: 4908 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:59
Чували ли сте за крукмач? Аз чух тия дни по телевизията. Чичко Гугъл ми подсказа, че познавам този продукт под името „катък”. Естествено, не си играх да го правя по оргиналната рецепта за 30-40 дена. Направих по „градски”- цедено кисело мляко със сирене. Така предложената по телевизията рецепта – „Пилешко роле с крукмач” се превърна в „Пилешко роле с катък”. Пак е вкусно.
В Гугъл пише, че катъка (крукмача) „обикновено се сервира като мезе към ракията”. Предполагам, че ще ви хареса и във варианта, който ви предлагам. Та като казах „ракия” се сетих за един виц, който скоро ми разказаха в приятна компания:
„Прибират се мъж и жена в къщи. Мъжът казва на жената:
- Сипи по едно уиски за сърцето... добреее.
- Сипи по една мента за коремите... сууупер.
- Сипи по една мастика за по- добро храносмилане ... евалааа.
- Дай едно вино за кръвното.
- Дай и по една бира за бъбреците.
- Стига толкова лекарства, сега сипи една ракия да пийнем като хората.”
Продукти за 1 порция:
- Пилешки гърди- половинка;
- 1 бр. бекон на ленти;
- 3 с.л. цедено кисело мляко;
- 1 с.л. бяло сирене;
- 1-2 с.л. орехи;
- Ѕ скилидка чесън;
- Ѕ ч.л. чубрица;
- Ѕ ч.л. мента, по възможност свежа;
- Сол;
- Черен пипер;
- 1-2 парченца домат;
- 5-6 с.л. олио;
- 1 ч.ч. бяло вино;
Приготвяне:
Вземете пилешките гърди и внимателно, с малък и остър нож правите надлъжен разрез на гърдите от към по- дебелата страна. Опитайте се направите нещо като джоб, малък отвор, но разширено пространство навътре. Пробвайте, пък каквото стане. Като сте готови, леко посолете месото.
В купа сложете цеденото кисело мляко. Добавете счукания чесън, натрошеното сирене, едро натрошените орехи, ситно натрошената чубрица и ситно нарязана мента. Разбъркайте добре. Сложете черния пипер и ако счетете за необходимо и малко сол.
Напълнете гърдите със сместа. Сложете колкото се побере. Най- отпред сложете парченца от домат за не може сместа да излезе от гърдите.
Обвийте гърдите с лентата бекон. Закрепете края на лентата с помощта на клечки за зъби.
Налейте олио в тиган и го загрейте. Сложете в тигана ролето и го запържете леко от всички страни. Бъдете внимателни. Бекона не е захванат мого добре и може да падне. Може да падне домата и да потече пълнежа и т.н.
Като са готови ролетта, преместете ги тавичка. Смесете вино и вода в равни пропорции и го сипете в тавичката. Сложете малко сол в течността.
Сложете тавичката във фурната и я настройте на 180 градуса. Трябва малко да се поизпари водата и да хване лек загар.
Може да запържите 2 с.л. брашно и да добавите първо малко судена вода, а след това соса от печеното. Така ще имате сос за ролето.
За гарнитура може да направите пюре от картофи или задушени зеленчуци.
Овчарски пай с пилешко
Рецепта: Свинско печено с черна бира | о...
С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЕДНА ПО -УСПЕШНА И ЩАСТЛ...
Рисувателен тест “Моето семейство”
07.10.2012 23:14
Крокмачът (от баба знам рецепта) е от овче мляко, посолява се и се вари на тих огън, като постоянно се бърка, като започне да се сгъстява се насипва в бурканчета или аз например го сипвам в гювечета и го оставям да се охлади. Става на гъстота нещо като крема сирене,може би по-меко.
Печени чушки, чесън и крокмач разбъркани като разядка е много вкусно.
Ролцата изглеждат превъзходни и съвсем лесни за приготвяне.
Поздрави.
09.10.2012 09:05