Прочетен: 5626 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:57
Винаги съм се чудил какво е менюто в луксозните ресторанти. Мислел съм си, че сигурно и то е луксозно. Да, ама не. Не е луксозно, а простичко и вкусно. Поне ако се съди от тази рецепта, която хапвах като предястие на една великолепна сватба в луксозен ресторант.
Пробвах, гарантирам, че става и за мезе на ракия. Няма да ви стигне ракията дори. Приятелите ми казват, че станало вкусно. А аз гарантирам за приятелите си. Значи не ме лъжат. Пробвайте. Лесно е и вкусно. Не е бързо, но си струва.
Ако готвите по задължение- не може да ме разберете. Но ако готвите за да получите удовлетворение и пълна нирвана от щастливите лица на приятелите хапващи си от вашите творения- тогава всяка минута прекарана пред печката си струва. Тиквичките се пекат бавно, но ако се вгледате по- късно в очите на вашите приятели, ще видите първо едно учудване, от това, което им предлагате. После любопитство, следва удоволствие и завършва с благодарност. Ето за това си струва да стоите 1 час прав пред котлона. Дори и нищо никой после да не каже.
Като казах, котлон, че се сетих.
„Знаете ли, какво искам да съм. Тиган. Да, тиган. Дупито да ми е на топло, а домакинята да ме държи за дръжката.”
Продукти:
- 2-3 не големи, не криви тиквички – излизат около 4-6 порции ;
- 200-250 гр бланширан спанак (50 гр спанак на порция);
- 100-150 гр сирене;
- 1 скилидка чесън;
- Сол;
- Черен пипер;
За соса:
- киселомляко;
- чесън;
- копър.
Приготвяне:
Измивате добре тиквичките. Често ми правят забележка, че съм бил прекалено подробен в описването на рецептите. Ами, ако вземе да готви някой абсолютно начинаещ. Току виж подкарал тиквичките, както ги е вземал от магазина. От къде да знае човека, че трябва да се подмият зеленчуците.
Вземате голям и остър нож и махате на тиквичката опашаката и съответно излишната част и от другата и страна. После с хирургическо внимание нарежете тиквичката на ленти около половин сантиметър. Първо, внимавате за пръстите си и второ гледайте парчето да стане сравнително равномерно дебело навсякъде. На десетия път ще успеете.
За следващият етап аз ползвам грил тиган. Препичам парчетата от тиквичката от двете страни. Правя го с любов и внимание, защото ако остане сурова, ще хрупа много, ако е препечена, ще има меко казано, странен вкус.
Като препечете тиквичката задължително я сложете в съд с капак. Така ще омекне и ще стане годна за употреба. Противоположно на мнението, че само твърдите неща вършат работа.
Препичането на тиквичката изисква време и нерви. Всъщност това е по- времеемката част от рецептата. Използвайте я за самоконцентрация. Съсредоточете се върху тиквичката и я съзерцавайте, може и да ускорите процеса на печене.
Като приключите с печенето, оставете тиквичките да поомекнат, а вие заемете със спанака. Аз ползвах замразен в торбичка. Сложете вода в тенджера с лъжичка сол да заври. После сложете спанака във водата. Като се размрази, го извадете с решетъчна лъжица. Притеснете го внимателно за да изкарате колкото може повече вода от него.
Сложете спанака в купичка или дълбока чиния. Добавете натрошеното сирене и счукания чесън. Разбъркайте хубаво. Трябва да се омеси много добре. Опитайте го. Ако прецените, добавете сол и черен пипер.
Следващият етап е оформянето на пакетчетата. Сложете лентите тиквички както е на снимката.
Това не е разпятие. Макар, че може да мине за зеленчуково такова.
Сложете малко от спаначената смес в средата на зеленчуковия кръст.
Завиването на пакетчете е в следната последователност. Първо завивате външната тиквичка.
После завивате вътрешното парче. Така ги кръстосвате.
Получава се малко пакетче.
Смесете съставките за соса в пропорции, както ви допада.
Сервирайте тиквичките леко заляти със соса.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог