Прочетен: 2501 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:55
Знаете ли какво е „тарт”? Според англо-българският речник, има две значения като съществително: „плодова пита” и „проститутка”. Веднага се стига до извода, че Шоколадов тарт означава Шоколадова плодова пита или Шоколадова проститутка. Имайки предвид, че в този сладкиш няма плодове, сами си правете изводите ...
Ровя си Нета за да намеря рецепта за нещо сладичко и фокусирам тази рецепта. Имам одобрението на моята принцеса, т.е. дъщеря ми и ... след 2 дена сладкиша е факт.
Вкуса на тарта е шоколадено шоколадов с лек привкус на шоколад. Като си отхапеш парченце и се разлива вкус на натурален шоколад по небцето ти. Послевкуса е неповторимо шоколадов. Хапва се бавно, за да се удължи шоколадовата магия във времето.
Ееех, закъде сме без Нета...и в тая „връзка”, ако искаш коренно да промениш живота си- просто не си плати интернета!
Или го плати и ... зарадвай любимите си хора с Шоколадов тарт ... и с цвете.
Продукти:
За тестото
- 1 ч.ч. брашно;
- ј ч.ч. какао;
- Ѕ ч.ч. пудра захар;
- 100 гр. студено масло;
- 1 жълтък;
- 1-2 с.л. студена вода;
За пълнежа:
- 300-350 гр. черен шоколад;
- 180 гр. масло;
- 2 жълтъка;
- 2 яйца;
- 2 с.л. захар;
- 1 с.л. какао;
- Пудра захар за поръсване.
Приготвяне:
В дълбок съд смесете какаото, брашното, захарта, маслото и жълтъка. Бързичко ги смесете и замесете тесто. Добавете водата. Омесете тестото и го съберете върху фолио.
Увийте тестото във фолиото и го оставете в хладилника. Нека да постои 30-40 минути.
Вземете тавичка с диаметър около 25 см. Намажете я с масло. Поръсете я с брашно.
Извадете тестото от хладилника. Разстилете го в тавичката. Трябва да покрие дъното и леко да е надигнато по края. По стените трябва да е около 1-2 см, не повече. Ако ви лепне по ръцете, от време на време, потапяйте ръцете в брашно. Постарайте се да не се накъса тестото.
Сложете съда с тестото в хладилника. Оставете го за 30 минути.
Включете фурната да загрее на 180 градуса.
След като извадете тестото от хладилника, покрийте го с фолио и го притеснете плътно до тестото. Сложете нещо тежко върху фолиото- чиния или нещо друго. Не знам защо е необходимо всичко това, но така е описано в сайта от където е рецептата.
Сложете тестото във фурната да се пече 15 минути. Махнете тежестите и фолиото. Оставете още 5 или повече минути. Трябва тестото да не е меко.
До като се пече блата е време за приготвяне на пълнежа. Разстопете на водна бяня маслото и шоколада. Оставете го да се охлади.
В това време разбийте жълтъците, яйцата и захарта с миксер докато побелее сместа. Добавете шоколада и какаото, но разбърквайте със шпатула или дървена лъжица.
Като се охлади блата, изсипете шоколадовата смес в него.
Сложете тавичката във фурната на 180 градуса. Необходими са около 20 минути. Шоколада леко се надува. Пълнежа не се стяга много, но не е и необходимо.
Оставете леко да изстине.
Поръсете с пудра захар.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог