Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2012 19:51 - Кюфтета „Строганов”
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 5189 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 24.11.2012 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Граф Александър Строганов (1795-1891г) може и да не чувал за тези кюфтета, но рецептата си струва. Опитайте, може и да се почувствате като генерал-губернатор на Новоросия. Така приготвени, обикновенните кюфтенца придобиват един по- височайши вкус.

На именният ми ден ми подариха книга с рецепти. Това е първия кулинарен опит от нея. Получи се страхотно.  Приготвих ги за приятели. Сервирах ги с отлежало 5 годишно червено вино. Свършиха и кюфтенцата и виното. А чувството на удовлетвореност е невероятно. Пожелавам ви го.

В кулинарията Строганов е по- известен с „Бьоф Страганов”. Единственото общо е, че в сосовете им има гъби, горчица и сметана. И че са вкусни, особенно с червено вино и приятели.

Във връзка с гъбите:

- Вчера ходих в гората, набрах две кила гъби и ги подарих на тъщата.

- Ами ако случайно са отровни?

- Никакво "случайно" няма тука...”

 image

Продукти:

-   750 гр кайма (смес) ;

-   1 филия твърд хляб;

-   2 глави лук;

-   3 яйца;

-   Щипка;

За соса:

-   50 гр. краве масло (олио);

-   350-400 гр гъби печурки;

-   200 гр. лук;

-   250 гр. сметана;

-   2 ч.л. горчица;

-   2 големи кисели краставички;

-   Черен пипер;

-   Сол.

Приготвяне:

Сложете каймата в дълбок съд.

Накиснете филията хляб във вода и после я отцедете. Надробете я в съда с каймата.

Обелете лука и го нарежете на ситно. Добавете го при каймата.

Сложете яйцата при каймата. Желателно е без черупките.

Подправете каймата със сол, черен пипер и индийско орехче. Омесете я много добре.

image

image

Намокрени ръце оформете кюфтенцата. Загрейте мазнината в тиган и пържете кюфтетата около 10-12 минути.

image

Като станат готови запазете ги на топло.

image

Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци.

image

Измийте гъбите и ги нарежете на филийки.

image

Запържете гъбите и лука в мазнината от кюфтетата.

image

Добавете горчицата и сметаната. Като заври соса подправете го със сол (много малко) и черен пипер.

image

Докато се приготвят гъбите и лука отцедете краставичките и ги нарежете на тънки лентички.

image

Добавете ги в соса. Ако соса ви се стори гъстичък, долейте бяло вино, сока от краставичките или вода.

Като заври отново соса залейте с него кюфтетата.

Сервирайте с варени картофи, поръсени с магданоз. Яденето „върви” и с гарнитура от ориз.

Начало на моя блог | Менюто в моя блог




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. minavamottuk - Ще запомня
09.11.2012 20:00
желателно яйцата без черупки
цитирай
2. itcook - ;-)
09.11.2012 20:32
При липса на калции, например при чупливи нокти- добавете и черупките ;-))
цитирай
3. alchemist - Бьоф Строганов...
19.05.2013 17:30
Бьоф Строганов...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694459
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031