Прочетен: 5205 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:51
Граф Александър Строганов (1795-1891г) може и да не чувал за тези кюфтета, но рецептата си струва. Опитайте, може и да се почувствате като генерал-губернатор на Новоросия. Така приготвени, обикновенните кюфтенца придобиват един по- височайши вкус.
На именният ми ден ми подариха книга с рецепти. Това е първия кулинарен опит от нея. Получи се страхотно. Приготвих ги за приятели. Сервирах ги с отлежало 5 годишно червено вино. Свършиха и кюфтенцата и виното. А чувството на удовлетвореност е невероятно. Пожелавам ви го.
В кулинарията Строганов е по- известен с „Бьоф Страганов”. Единственото общо е, че в сосовете им има гъби, горчица и сметана. И че са вкусни, особенно с червено вино и приятели.
Във връзка с гъбите:
- Вчера ходих в гората, набрах две кила гъби и ги подарих на тъщата.
- Ами ако случайно са отровни?
- Никакво "случайно" няма тука...”
Продукти:
- 750 гр кайма (смес) ;
- 1 филия твърд хляб;
- 2 глави лук;
- 3 яйца;
- Щипка;
За соса:
- 50 гр. краве масло (олио);
- 350-400 гр гъби печурки;
- 200 гр. лук;
- 250 гр. сметана;
- 2 ч.л. горчица;
- 2 големи кисели краставички;
- Черен пипер;
- Сол.
Приготвяне:
Сложете каймата в дълбок съд.
Накиснете филията хляб във вода и после я отцедете. Надробете я в съда с каймата.
Обелете лука и го нарежете на ситно. Добавете го при каймата.
Сложете яйцата при каймата. Желателно е без черупките.
Подправете каймата със сол, черен пипер и индийско орехче. Омесете я много добре.
Намокрени ръце оформете кюфтенцата. Загрейте мазнината в тиган и пържете кюфтетата около 10-12 минути.
Като станат готови запазете ги на топло.
Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци.
Измийте гъбите и ги нарежете на филийки.
Запържете гъбите и лука в мазнината от кюфтетата.
Добавете горчицата и сметаната. Като заври соса подправете го със сол (много малко) и черен пипер.
Докато се приготвят гъбите и лука отцедете краставичките и ги нарежете на тънки лентички.
Добавете ги в соса. Ако соса ви се стори гъстичък, долейте бяло вино, сока от краставичките или вода.
Като заври отново соса залейте с него кюфтетата.
Сервирайте с варени картофи, поръсени с магданоз. Яденето „върви” и с гарнитура от ориз.
Най-вредните за обществото, когато негов...
бабина рецепта за задушен заек