Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2012 22:48 - Торта с тиква
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 4768 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 24.11.2012 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако някой ми беше казал, че торта може да се направи с тиква, нямаше да повярвам. Разглеждайки „Жълт труд” попаднах на рецептата. Стори ми се интересна. Експериментирах и не съжалявам. Получи се един много, много добър сладкиш.

Обожавам печена тиква. Чакам есента с нетърпение заради този плод. Напълно го разбирам Душко Добродушков, героя на Елин Пелин. За едната печената тиква, човек може да си умре. Еее, не искам някой да умира заради моята торта. Но по- добре я опитайте преди да ....

По рецепта тортата се прави с варена тиква. Според мене да се предпочете варена тиква пред печена си е светотатство. Но все пак е въпрос на вкус.

Всеки трети четвъртък на Ноември е деня на новото Божоле. Купих си го. Опитах го. Младо, нахално и ... великолепно. А Божоле с тиквена торта е наслада за ценители. Може французите да не се съгласят с мене, но и аз не съм съгласен с тях, че французойките са хубави жени. Може би комбинацията френско вино (Божоле) и български жени е за предпочитане. И ... моята тиквена торта.

Та като се разговорихме за французи и жени:

„Събрали се мъже от цял свят да се похвалят с жените си. Англичанина казал:

- Ние в Англия имаме невероятни жени. Какви крака имат .... Като се качи на кон и краката им стигат до земята.

Французина бил възхитен: - Господи, каква жена?

Българина: - Егати коня !?!

Французина се похвалил:

- При нас жените имат най- финните дупета. Като тръгвам сутрин на работа и ударя леко жената по дупито и то започва да трепти. Като се върна от работа още трепти.

Англичанина възкликнал: - Какви жени, боже?

Българина: - Егати работното време !?!”

 image 

Продукти:

-   80-100 гр бисквити „Обикновенни”;

-   40-50 гр масло;

-   300 гр печена тиква;

-   5 яйца;

-   3 белтъка;

-   1 Ѕ ч.ч. захар;

-   200 гр сирене „Крема”;

-   Ѕ ч.ч. прясно мляко;

-   щипка сол;

-   1 ч.л. канела;

-   1 пак. желатин;

-   Ѕ ч.ч. топла вода;

 

 

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса.

Натрошете бисквитите както намерите за добре. Може да го направите с мелничка за орехи или друга подходяща мелничка. Аз ги натроших в хаванчето (за плевенчани- бяха накълцани в кълцалника).

image

Разстопете маслото, например в микровълновата фурна за около 15-20 секунди. Смесете маслото и бисквитите и ще получите нещо като мокър пясък или стандартния блат за чийз кейк.

Разстилете сместа по дъното в съд за торта с отделящо се дъно.

image

Разбийте 2 яйца с ѕ чаша захар и сиренето „Крема”. Изсипете сместа върху блата.

image

Сложете във фурната и печете 20 минути.

Пюрирайте печената тиква. Разбийте пюрето с 3 яйца, Ѕ чаша захар, млякото, солта и канелата.

Сложете сместа на умерен котлон (положение 5 при максимална степен 9). Бъркайте до леко сгъстяване. Разстопете желатина във водата и като набъбне, го добавете в сместа с тиквата. Оставете крема да се охлади.

image

Разбийте белтъците с останалата захар до пухкава пяна.

image

Изсипете ги в изстиналия крем. Леко разбъркайте.

Изсипете сместа върху опечената основа. Сложете тортата в хладилника. Нека да постои повече от 6 часа за да се стегне.

Ако желаете, разбийте на крем подсладена сметана и украсете тортата.

 Начало на моя блог | Менюто в моя блог

 



Тагове:   тиква,   торта,   рецепти,


Гласувай:
6
0



Спечели и ти от своя блог!
1. minavamottuk - Само от разказа ти
19.11.2012 01:45
се наяжда човек...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 578795
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031