Прочетен: 5689 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:52
Ако някой ми беше казал, че торта може да се направи с тиква, нямаше да повярвам. Разглеждайки „Жълт труд” попаднах на рецептата. Стори ми се интересна. Експериментирах и не съжалявам. Получи се един много, много добър сладкиш.
Обожавам печена тиква. Чакам есента с нетърпение заради този плод. Напълно го разбирам Душко Добродушков, героя на Елин Пелин. За едната печената тиква, човек може да си умре. Еее, не искам някой да умира заради моята торта. Но по- добре я опитайте преди да ....
По рецепта тортата се прави с варена тиква. Според мене да се предпочете варена тиква пред печена си е светотатство. Но все пак е въпрос на вкус.
Всеки трети четвъртък на Ноември е деня на новото Божоле. Купих си го. Опитах го. Младо, нахално и ... великолепно. А Божоле с тиквена торта е наслада за ценители. Може французите да не се съгласят с мене, но и аз не съм съгласен с тях, че французойките са хубави жени. Може би комбинацията френско вино (Божоле) и български жени е за предпочитане. И ... моята тиквена торта.
Та като се разговорихме за французи и жени:
„Събрали се мъже от цял свят да се похвалят с жените си. Англичанина казал:
- Ние в Англия имаме невероятни жени. Какви крака имат .... Като се качи на кон и краката им стигат до земята.
Французина бил възхитен: - Господи, каква жена?
Българина: - Егати коня !?!
Французина се похвалил:
- При нас жените имат най- финните дупета. Като тръгвам сутрин на работа и ударя леко жената по дупито и то започва да трепти. Като се върна от работа още трепти.
Англичанина възкликнал: - Какви жени, боже?
Българина: - Егати работното време !?!”
Продукти:
- 80-100 гр бисквити „Обикновенни”;
- 40-50 гр масло;
- 300 гр печена тиква;
- 5 яйца;
- 3 белтъка;
- 1 Ѕ ч.ч. захар;
- 200 гр сирене „Крема”;
- Ѕ ч.ч. прясно мляко;
- щипка сол;
- 1 ч.л. канела;
- 1 пак. желатин;
- Ѕ ч.ч. топла вода;
Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
Натрошете бисквитите както намерите за добре. Може да го направите с мелничка за орехи или друга подходяща мелничка. Аз ги натроших в хаванчето (за плевенчани- бяха накълцани в кълцалника).
Разстопете маслото, например в микровълновата фурна за около 15-20 секунди. Смесете маслото и бисквитите и ще получите нещо като мокър пясък или стандартния блат за чийз кейк.
Разстилете сместа по дъното в съд за торта с отделящо се дъно.
Разбийте 2 яйца с ѕ чаша захар и сиренето „Крема”. Изсипете сместа върху блата.
Сложете във фурната и печете 20 минути.
Пюрирайте печената тиква. Разбийте пюрето с 3 яйца, Ѕ чаша захар, млякото, солта и канелата.
Сложете сместа на умерен котлон (положение 5 при максимална степен 9). Бъркайте до леко сгъстяване. Разстопете желатина във водата и като набъбне, го добавете в сместа с тиквата. Оставете крема да се охлади.
Разбийте белтъците с останалата захар до пухкава пяна.
Изсипете ги в изстиналия крем. Леко разбъркайте.
Изсипете сместа върху опечената основа. Сложете тортата в хладилника. Нека да постои повече от 6 часа за да се стегне.
Ако желаете, разбийте на крем подсладена сметана и украсете тортата.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог