Прочетен: 8817 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:51
Чирпан е наследник на древното римско селище Шерампол. Защо не са кръстили това ядене „Шерамполски кюфтета”? По друг начин звучи. Нали? Няма значение. И като „Чирпански” са вкусни.
Ако се замислим върху генезиса на тази рецепта ще направим интересни изводи. Вероятно някоя домакина е пържила кюфтета предния ден. На другия ден се е прибрал в къщи гладен съпруга, някой бесен чирпанлия. Може би жената е сготвила постен гювеч или постна яхнийка. Съпруга е възнегудувал срещу вечерята. Домакинята хитро е пуснала в новосготвеното ядене останалите вчерашни кюфтета ... и воала- ново ядене.
Извода: Трябва да си много гладен за да направиш кулинарна революция.
Лично аз предпочитам зеленчуците да са нарязани на едри кубчета, малко по- големи от тези за супа. Мразя картофите в яденето да са по-големи от кюфтета, както ги сервират по столовете. Не знам какви точно зеленчуци се слагат в оргиналната рецепта, но с тези, които ви предлагам, става вкусно. Така се избягва следната ситуация:
„Разговор между съпрузи:
- Въобще не искам да кажа, че майка ти готви лошо! - говори мъж на жена си. - Но мисля, че започвам да разбирам, защо се молите преди ядене… „
Продукти:
- Ѕ кг кайма;
- 2-3 средни глави лук;
- 2-3 моркова;
- 1 глава целина;
- 2-3 чушки (червени и зелени);
- 3-4 картофа;
- 2 скилидки чесън;
- Олио;
- Сол;
- 1 с.л. чубрица;
- 1 с.л. мащерка;
- 1 с.л. риган;
- 1 с.л. брашно;
- 1 ч.л. червен пипер.
Приготвяне:
Ако сте купили кайма без подправки, добавете към нея любимите си подправки. Ако има подправки, преминете направо към оформянето на кюфтетата. От Ѕ кг се правят около 10 броя.
Сложете олио в тиган или направо в тенджерата, в коята ще готвите. Опържете кюфтета почти до готовност.
До като се пържат кюфтета, обелете лука и го нарежете на едро. Добавете го при кюфтетата.
Продължете с морковите. Първо измиване, после – на едри парченца и ... при кюфтетата.
Следва корена от целина. Измивате го, обелвате го и ... на едри парченца, и в съда при останалия зеленчук.
Последно са чушките. Измивате ги, изчиствате ги и след нарязване на едро ... знаете какво следва.
Зеленчуците трябва да се позадушат малко. Нарежете на ситно чесъна и го добавете в тенджерата.
Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Добавете ги в тенджерата.
Налейте вода,колкото да се покрият зеленчуците. Кюфтета може малко да се показват. Добавете сол на вкус, чубрицата, мащерката и ригана.
Варете до готовност на зеленчуците.
Размийте брашното с Ѕ ч.ч. студена вода. Добавете сместа в яденето. Прибавете и червения пипер. Яденете трябва да поври още 5-10 минути.
Ястието се сервира горещо, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.
Начало на моя блог | Менюто в моя блог