Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2012 13:21 - Кюфтета по чирпански
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 8814 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 24.11.2012 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чирпан е наследник на древното римско селище Шерампол. Защо не са кръстили това ядене „Шерамполски кюфтета”? По друг начин звучи. Нали? Няма значение. И като „Чирпански” са вкусни.

Ако се замислим върху генезиса на тази рецепта ще направим интересни изводи. Вероятно някоя домакина е пържила кюфтета предния ден. На другия ден се е прибрал в къщи гладен съпруга, някой бесен чирпанлия. Може би жената е сготвила постен гювеч или постна яхнийка. Съпруга е възнегудувал срещу вечерята. Домакинята хитро е пуснала в новосготвеното ядене останалите вчерашни кюфтета ... и воала- ново ядене.

Извода: Трябва да си много гладен за да направиш кулинарна революция.

Лично аз предпочитам зеленчуците да са нарязани на едри кубчета, малко по- големи от тези за супа. Мразя картофите в яденето да са по-големи от кюфтета, както ги сервират по столовете. Не знам какви точно зеленчуци се слагат в оргиналната рецепта, но с тези, които ви предлагам, става вкусно. Така се избягва следната ситуация:

„Разговор между съпрузи:

- Въобще не искам да кажа, че майка ти готви лошо! - говори мъж на жена си. - Но мисля, че започвам да разбирам, защо се молите преди ядене… „

 image

 

Продукти:

-   Ѕ кг кайма;

-   2-3 средни глави лук;

-   2-3 моркова;

-   1 глава целина;

-   2-3 чушки (червени и зелени);

-   3-4 картофа;

-   2 скилидки чесън;

-   Олио;

-   Сол;

-   1 с.л. чубрица;

-   1 с.л. мащерка;

-   1 с.л. риган;

-   1 с.л. брашно;

-   1 ч.л. червен пипер.

 

 

Приготвяне:

Ако сте купили кайма без подправки, добавете към нея любимите си подправки. Ако има подправки, преминете направо към оформянето на кюфтетата. От Ѕ кг се правят около 10 броя.

Сложете олио в тиган или направо в тенджерата, в коята ще готвите. Опържете кюфтета почти до готовност.

image

До като се пържат кюфтета, обелете лука и го нарежете на едро. Добавете го при кюфтетата.

image

Продължете с морковите. Първо измиване, после – на едри парченца и ... при кюфтетата.

image

Следва корена от целина. Измивате го, обелвате го и ... на едри парченца, и в съда при останалия зеленчук.

image

Последно са чушките. Измивате ги, изчиствате ги и след нарязване на едро ... знаете какво следва.

image

Зеленчуците трябва да се позадушат малко. Нарежете на ситно чесъна и го добавете в тенджерата.

Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Добавете ги в тенджерата.

image

Налейте вода,колкото да се покрият зеленчуците. Кюфтета може малко да се показват. Добавете сол на вкус, чубрицата, мащерката и ригана.

image

Варете до готовност на зеленчуците.

Размийте брашното с Ѕ ч.ч. студена вода. Добавете сместа в яденето. Прибавете и червения пипер. Яденете трябва да поври още 5-10 минути.

image
Ястието се сервира горещо, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.

Начало на моя блог | Менюто в моя блог




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. veilet - Окапах се чак докато проследявах ...
24.11.2012 15:25
Окапах се чак докато проследявах рецептата и предложените към нея фотоси. Благодаря, че я споделихте с нас!!!
цитирай
2. jivi93 - Едно от любимите ми ястия
26.11.2012 10:43
Но не съм го готвила отдавна. Благодаря за идеята и страшно вкусно поднесената рецепта. Дано в столовата на офиса ми са прочели мислите ти и днес са сготвили Кюфтета по чирпански, че не знам иначе как ще издържа до довечера, когато ще мога сама да си го сготвя в къщи. :)
цитирай
3. zaw12929 - Много е вкусно: Децата ми го обожават
03.12.2012 20:20
Слагам в каймата белтъка на 1 яйце, а жълтъка- в соса на яхнията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696119
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930