Прочетен: 4322 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 02.12.2012 10:10
Ако сте любител на традиционният кекс и не сте кулинарен експериментатор, прескочете тази рецепта. Това е сладкиш с леко възкисел вкус, който обаче гали небцето и ти се иска още и още. Особенно с чаша кафе.
Този кекс не се консумира веднага след готовност. Необходими са поне 24 часа за да може киселият чаровник да хармонизира със захарта от кекса и да се получи една неповторима хармония. Нещо като любов от пръв поглед. Сладка любов с дъх на цитруси.
Рецептата е от добра приятелка. Леко е модифицирана с идеи от Интернет. Резултата го опитаха няколко човека. Всички останаха доволни. Най- вече аз – от празната чиния. Какво му трябва на готвача- изпразнена чиния и благодарните погледи на приятелите.
За какво друго става лимона. Ами ...
„Монахиня споделя с игуменката:
- Вчера се разхождах в градината. Наведох се да откъсна едно цвете. Появи се градинарят. Хвана ме през кръста и... искам да се покая.
- Отивай да изядеш десет лимона - заповядва игуменката.
- Това ли ми е покаянието?
- Не, но това ще изтрие доволната усмивка от лицето ти - отвръща игуменката.”
Продукти:
За кекса
- 4 яйца;
- 200 гр пудра захар;
- 200 гр захар;
- 200 гр масло;
- 200 гр брашно;
- 1 бакпулвер;
- 2 лимона;
- 2 ванилии;
- 1 щ. сол;
Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
Настържете кората на лимоните. След това изстискайте всеки от лимоните в отделна чаша.
В дълбок съд сложете маслото, жълтъците на яйцата и Ѕ от пудрата захар. Разбийте с миксер до като се получи крем. Добавете кората от лимоните и сока от лимон от едната чаша. Разбъркайте с лъжица.
В друг съд сложете белтъците и останалата пудра захар. Разбийте добре.
Пресейте брашното смесено с бакпулвера и солта. Ако искате пресейте два пъти. Може и да стане по- пухкав кекса. Кой знае.
Добавете брашното в съда с жълтъците. Размесете с лъжица. Добавете и белтъците. Размесете.
Излейте сместа във форма за кекс, предварително намазана с олио и пудра захар.
Сложете във фурната и печете 20 минути на 180 градуса и после намалете на 165 градуса. Печете още 20 минути. Проверете все пак дали е опечено тестото по метода с клечката.
Изкарайте от фурната и оставете да изстине до стайна температура.
Загрейте останалия лимонов сок със захарта. В момента на завиране, махнете съда от котлона. С помощта на лъжица сиропирайте равномерно кекса. Сипвайте бавно сиропа върху кекса, защото сиропа е гъст и попива бавно.
След като кекса изстине отново, поръсете със пудра захар.
Ябълков сладкиш без печене 🍰...
Разбиране на никотиновите торбички: Пълн...