Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 22:17 - Лимонов кекс
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 4322 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 02.12.2012 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако сте любител на традиционният кекс и не сте кулинарен експериментатор, прескочете тази рецепта. Това е сладкиш с леко възкисел вкус, който обаче гали небцето и ти се иска още и още. Особенно с чаша кафе.

Този кекс не се консумира веднага след готовност. Необходими са поне 24 часа за да може киселият чаровник да хармонизира със захарта от кекса и да се получи една неповторима хармония. Нещо като любов от пръв поглед. Сладка любов с дъх на цитруси.

Рецептата е от добра приятелка. Леко е модифицирана с идеи от Интернет. Резултата го опитаха няколко човека. Всички останаха доволни. Най- вече аз – от празната чиния. Какво му трябва на готвача- изпразнена чиния и благодарните погледи на приятелите.

За какво друго става лимона. Ами ...

„Монахиня споделя с игуменката:

- Вчера се разхождах в градината. Наведох се да откъсна едно цвете. Появи се градинарят. Хвана ме през кръста и... искам да се покая.

- Отивай да изядеш десет лимона - заповядва игуменката.

- Това ли ми е покаянието?

- Не, но това ще изтрие доволната усмивка от лицето ти - отвръща игуменката.”

 image

Продукти:

За кекса

-   4 яйца;

-   200 гр пудра захар;

-   200 гр захар;

-   200 гр масло;

-   200 гр брашно;

-   1 бакпулвер;

-   2 лимона;

-   2 ванилии;

-   1 щ. сол;

 

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса.

Настържете кората на лимоните. След това изстискайте всеки от лимоните в отделна чаша.

В дълбок съд сложете маслото, жълтъците на яйцата и Ѕ от пудрата захар. Разбийте с миксер до като се получи крем. Добавете кората от лимоните и сока от лимон от едната чаша. Разбъркайте с лъжица.

image

В друг съд сложете белтъците и останалата пудра захар. Разбийте добре.

image

Пресейте брашното смесено с бакпулвера и солта. Ако искате пресейте два пъти. Може и да стане по- пухкав кекса. Кой знае.

Добавете брашното в съда с жълтъците. Размесете с лъжица. Добавете и белтъците. Размесете.

Излейте сместа във форма за кекс, предварително намазана с олио и пудра захар.

image

Сложете във фурната и печете 20 минути на 180 градуса и после намалете на 165 градуса. Печете още 20 минути. Проверете все пак дали е опечено тестото по метода с клечката.

Изкарайте от фурната и оставете да изстине до стайна температура.

image

image

Загрейте останалия лимонов сок със захарта. В момента на завиране, махнете съда от котлона. С помощта на лъжица сиропирайте равномерно кекса. Сипвайте бавно сиропа върху кекса, защото сиропа е гъст и попива бавно.

След като кекса изстине отново, поръсете със пудра захар.

image

 

 Начало на моя блог | Менюто в моя блог



Тагове:   рецепта,   кекс,   лимон,


Гласувай:
12



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696277
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930