Прочетен: 4565 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 09.12.2012 17:46
Това не е сладкиш, това е коледна магия- ароматнa и вкуснa. Не съм очаквал, че този тиквен сладкиш може да стане толкова добър. Лесно се приготвя, а резултата надхвърля всички очаквания. В моя случай, кейка свърши за няколко минути.
Никога не съм приготвял нещо като кекс със заливка при сервиране. Нарича се кейк, но си е „жив” кекс, но с тиква. И без сиропа е много ароматен, но със сиропа е нещо, което ще ви изненада с вкусовите си характеристики. Невероятно съчетание на продуктите, с леко ориенталски привкус, идващ от мускатовото орехче, канелата и карамфила, съчетана с неповторимия вкус на печена тиква и съвсем леко възкиселия вкус на ябълковия сок. Хармония и удоволствие на сетивата.
Ако обичате някого, изненадайте го с този сладкиш. Няма да съжалявате.
Аз обичам приятелите си и ги изненадох. Толкова бързо „ометоха” чинията, че нямах време да реагирам. И това, ако не мехлем за душата на готвача, какво друго да е ...
Като говорим за тиква, че се сетих:
„- Каква е приликата между тиквата и мъжа?
- Че изсъхват първо откъм дръжката.”
Продукти:
За кейка
- 2 ч.ч. пюре от тиква;
- 2 яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 Ѕ ч.ч. брашно;
- ѕ ч.ч. олио;
- 1 Ѕ ч.л. бакпулвер;
- 1 Ѕ ч.л. сода;
- 1 ч.л. канела;
- 2 щ. мускатово орехче;
- 2 щ. счукан карамфил;
- Ѕ ч.л. сол;
За сиропа
- Ѕ ч.ч. кафява захар;
- 2/3 ч.ч. ябълков сок;
- 1 с.л. нишесте.
Приготвяне:
Включете фурната на 160 градуса.
Направете пюре от печена тиква. Не си и помисляйте за варена. Ако е с варена- няма да е моята рецепта. Дори и не казвайте, че е от моя блог.
Сложете пюрето в дълбок съд.
Добавете яйцата и олиото.
Разбийте сместа. Аз ползвах миксер, но си мисля, че и без него ще стане. Няма нужда от много разбиване.
Пресейте брашното с бакпулвера и содата. Не знам дали за тази рецепта това е много важно, но аз вече по навик го бравя. Не отнема повече от 1-2 минути.
Добавете в брашното захарта, канелата, мускатовото орехче, счукания карамфил и солта. Смесете добре.
Карамфила се продава на малки пъпчици. Сложете 5-6 пъпчици в хаванче (кълцалник- за плевенчаните) и с натискане и претриване се опитайте да го направите, колкото може по на ситен прах. Няма да имате големи успехи. След първия опит изсипете камфила във салфетка и отстранете по- големите парченца. Върнете по- малките за втори опит. Пак претрийте. Сега вече ще се получи някакъв по- добър резултат. Изсипете карамфила в салфетката отново. Отстранете пак по- големите парченца. Предполагам, че вече ще имате 2 щипки карамфил на прах, който да добавите в брашното.
Добавяйте с лъжица брашняната смес към тиквената смес и разбърквайте с дървена лъжица.
Вземете форма за кекс и я намажете с олио. След това напръскайте брашното върху олиото. Сега вече е готова за употреба.
Изсипете сместа във формата.
Сложете я във фурната. Печете около 40-50 минути. Аз лично я пекох 40 минути. Пробвах с клечка и установих, че съм далеч от истината. Покрих кейка с вестник и пекох още 10- 15 минути. Пробвах пак с клечка и този път резултата ме удовлетвори.
След изпичане извадете кейка от фурната и го завийте с вестник и някаква кърпа за 10-15 минути. После извадете кейка от формата и го оставете да изстине.
Сложете в тенджерка ябълковия сок, захарта и размитото нишесте. Сложете я на котлона. Бъркайте постоянно. Като заври нека да поври 2-3 минути за да се сгъсти и отстранете от котлона. Оставете да изстине.
Сервирайте кейка на пофходящи порционни парчета, полети със 1- 2 лъжици от сиропа.
Японска легенда - цялата поема
Живот или пръдня на вятъра
Съвсем сериозна съм,като се обели и нареже на кубчета и сложи в тавата,
долива ли и се вода?!
Може и да звучи смешно,но аз не знам,а искам да се науча.
- Бели се, реже се на парчета, слага се 1 ч.ч. вода и се поръсва със захар. После се яде лесно, но се пече много дълго време- над 1 час.
- Реже се на големи парчета с кората. Слага се 1 ч.ч. вода в тавата, слага се 1ч.ч. захар във водата. Нарежда се тиквата с кората нагоре. Пече се около 40 мин.