Прочетен: 2933 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 12.10.2013 21:07
Благодаря на Митко Стоянов за тази рецепта. Писах я „на крак” последния път, когато се видяхме. Става бавно, но резултата си струва. Запазва се вкуса на мидата, но и се съчетава с аромата на пушек от бекона, сладостта на лука и киселия вкус на домата и лимона.
Обикновено като се каже миди и се разбира панирани, пържени или на салата. Ако е с черупка е или с ориз или варена с вино и подправки. Тази рецепта е малко необичайна, но си струва човек да я опита. Картофите придобиват един морски аромат …
Харесвам експериментите. Особено с морски продукти. Особено с миди. Някога когато за първи път правех супа от миди, ме гледаха много странно. После им хареса. Сега експеримента отново е сполучлив. Скоро ще го предложа и на приятелите.
Тъй и тъй сме на морска тема:
„Богаташ е на почивка на морето. От водата се чува женски вик:
- Помощ, давя се!
Богаташът се провиква:
- Давам 1 000 лева на този, който спаси жена ми!
Скочил един и я измъкнал. Вгледал се богаташът в спасената и казал:
- Извинявай, братче, ама е станала грешка. Това не е жена ми, а тъщата.
Спасителят казал:
- Жалко. Колко ти дължа тогава?”
Продукти:
- 1 Ѕ кг пресни миди с черупки;
- 3-4 картофа;
- 1 глава стар лук;
- 2-3 бр пресен лук;
- 50 гр пушено месо;
- 200 гр квасена сметана;
- 1 домат;
- 5-6 с.л. олио;
- 150 мл бяло вино;
- 50 гр. кашкавал;
- сока на Ѕ лимон;
- Ѕ връзка магданоз;
- черен пипер;
- сол.
Приготвяне:
Отивате на пазара и купувате пресни миди. Познават се по това да не са започнали да се отварят черупките. Трябва да миришат на водорасли, на море, а не боклукчийски казан. Гледайте черупките да са сравнително чисти. По това са познава дали са култивирани или са събирани от циганите по скалите. Няма нищо лошо в скалните миди, но не са чисти черупките им. Освен това, ако са събирани близко до пясъчно дъно, ще има и много пясък в мидите и ще ви стърже между зъбите.
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 6-7 мм. Подредете ги в съда за печене, за да се убедите, че ще са достатъчно за да покрият дъното на съда.
Прехвърлете ги в тенджера с вода и сол за да се сварят. Трябва да са сварени до полуготовност.
Измивате хубаво мидите. Не се опитвайте да издърпвате от черупките, малките власинки, които стърчат от тях.
Сложете мидите в по- голям съд и долейте вода, но не повече от 1/3 от мидите. Изчакайте да кипнат. Ако сте сложили капак на съда, стойте до него, защото мидите пускат много пяна и винаги кипват. Като поврат 3-4 мин, свалете ги от котлона.
Като изстинат, извадете ядката на мидата от черупката. От мидата обикновено виси нещо като нишки от калчища. Това всъщност свърза мидата със скалите в морето. Изчистете тези нишки. Ако се виждат водорасли в ядката, не ги махайте. С това са се хранили мидите. Няма да виждате зърно я.
Подберете около 35- 40 половинки от черупки на миди. Нека бъдат по- големи. Измийте ги хубаво. Ако имат нещо по тях изстържете го с нож.
Излейте течността от варенето на мидите в някакъв друг съд. Оставете мидите да изстинат хубаво.
Нарежете на ситно стария лук и го сложете с 3-4 с.л. олио в тигана. Не вдигайте много високо температурата на котлона, за да може лука да се карамелизира, а не да изгори набързо.
Нарежете бекона на ситно.
Добавете го при лука. Трябва да се позапърже, колкото да си „пусне” аромата на пушено.
Нарежете пресния лук. Добавете го в тигана 1-2 минути преди да свалите съда от котлона.
Включете фурната на 160 градуса.
Като се сварят картофите и изстинат, подредете ги на дъното на съда за печене, който предварително сте омазнили с 1-2 с.л. олио.
Върху картофите подредете празните черупки от мидите.
Във всяка черупка сложете по 3-4 ядки от миди- колкото може.
Поръсете равномерно мидите със сместа от лук и бекон.
Нарежете домата на ситно. Поръсете мидите с него.
Сложете сметаната в съд и я разстопете на не много силен огън. Добавете 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус.
Прецедете около 200 мл от соса от варените миди. Добавете го при сметаната. Добавете и виното. Като заври, добавете сока от лимон.
Изсипете соса върху мидите.
Сложете съда във фурната за около 1 час.
Когато се приготви яденето, извадете съда и настържете кашкавала. Допечете 5 минути.
Извадете съда и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Сервирайте яденето топло и без вилици. Използвайте черупките на мидата вместо тях.
Забележка:
Ако искате първо сварете мидите. Отделете 200 мл от соса на вареното. С останалия сос сварете картофите. Естествено, ако трябва добавете и вода.