Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2013 12:08 - Пълнени пиперки с кюфтенца
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 2479 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Идват ви неочаквани гости. Шаш. Паника. Ети ви план за действие: слагате им фъстъци на масата. Нека хрупат- хем запълват времето, хем запълват и стомаха. После им правите долуописаната рецепта- изглежда оргинално (99% не са чували за нея), вкусна е (традиционни Бг продукти), бърза е. Какво повече ви трябва. Е, може би и малко бира или вино ;-)

Истината за тази рецепта е, че е необичайна. Нещо като „Кюфтенца по Цариградски” с гарнитура от печени чушки, само че оформена и поднесена по по-различен начин. Аз я правих два пъти и няма недоволни.

Като споменах Цериград и се сетих, за следния виц, широко разпространен из Нета:

„Цариград. Къща край Босфора. Мустакат турчин пие шербет намръщен.Идва жена му.

- Какво има?

- Седни- строго казва мъжа- Имам една лоша и една добра новина. Почвам с лошата- Хасан, нашият син, станал гей.

- Вай Алах, кво е туй?

- Гьотверен ма.

- Вай, вай...А добрата новина- със свито сърце пита жената.

- Станал Мис Истанбул.”

 image

Продукти: 

- 6 бр. пресни пиперки;

- 100-150 гр. кайма;

- Подправки за кайма (черен пипер, кимион, кориандър, сух чесън, сух лук и др.);

- 3-4 картофа;

- 2-3 с.л. масло (маргарин);

- 50-100 гр. кашкавал;

- сол;
 

Приготвяне: 

Обелете картофите. Нарежете ги на едро и ги сложете да се сварят. Добавете 1 ч.л. сол във водата.

Докато се варят картофите, измийте пиперките и ги нарежете надлъжно, на две. При рязането се постарайте да разделите пиперката от най долния (острия) край до дръжката, включително. Почистете от семките, без да махате дръжката. Тя не се консумира, но предава завършен вид на продукта на кулинарното изкуство. Нещо като паузите в музикалните произведения. Не се чуват, но оформят цялостния вид на музикалната творба ;-)

Подредете половинките от пиперки в тавичка. Прави се, за да се разберете дали ще ви стигне съда за избрания брой пиперки или дали не трябва да добавите още някоя пиперка за да се позапълни съда.

image

Омесете каймата с подправките. Оформете 36- 40 бр малки кюфтенца или около 3-4 бр на половинка пиперка. Големина им е като за супа с топчета.

image

Включете фурната на 180  градуса.

Опържете кюфтенцата до готовност, но да не хващат много тъмен загар. Постарайте се да не кусвате много, много от тях. Все пак ще трябват за да завършите кулинарния си шедьовър.

image

Като се сварят картофите направете картофено пюре с тях, маслото, малко сол и водата от варенето (ако искате, ползвайте прясно мляко).

Започнете пълненото на пиперките. Със чаена лъжичка сложете малко пюре от към дръжката. После сложете кюфтенце и … така до като се напълни пиперката. Ако има някъде празно място между кюфтенцето и пиперката, сложете пюре. Ако желаете, може да слагате и половинка от маслинка, естествено без костилката. Редувайте: кюфтенце, маслинка, пюре и т.н. Ако идва тъщата (свекървата) на гости, слагайте и костилките. Да не забравите да маркирате с нещо въпросните половинки, за да не станат грешки после ;-)

Налейте малко вода и щипка сол в тавичката, колкото да се покрие дъното.

image

Сложете тавичката във фурната.

Печете до като омекнат чушките. Извадете и поръсете с настърган кашкавал и върнете да се запече кашкавала- около 5 мин.

image

Извадете, охладете и … нападайте.




Тагове:   кайма,   чушки,   пиперки,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696417
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930