Навсякъде пише, че името на този сладкиш идвало от френското произнасяне на името на град Неапол. Според мене Наполеон си е угаждал с него през дългия престой на о-в Света Елена. Защо и ние да не се поразглезим с него.
Преди време го продаваха като пастички „Наполеонки”. После го прекръстиха на „Крем пита”. Вкуса винаги е един и същ. Аз го поразчупих малко с черен шоколад. Ако не искате, не го слагайте. Използвайте само бял крем.
Този сладкиш не е „черешката на тортата”, но винаги много се харесва. Прави се бързо и бързо свършва. Това му е недостатъка.
Като сме почнали за черешите та:
„Един се качил на една череша. Отдолу собственичката:
- Крадец, слизай долу веднага, че ще извикам полиция.
- Ако сляза ще ти го ... (пийп)*…
Тя продължава да крещи:
- Слизай долу, слизай ...
Слязъл той и си тръгнал, а тя:
- Не стига, че краде, ами и лъже.”
*(пийп) - цензура
Продукти:
- 1 пакет бутер тесто (800 гр);
- 800 мл прясно мляко;
- 3 бр яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 125 гр. масло;
- 3-4 пак. Ванилия;
- 7 с.л. брашно.
- 50 гр. черен шоколад;
Приготвяне:
Има вариант сами да си направите блата, но аз предпочетох да си спестя този труд. Купувате 1 пакет бутер тесто от магазина. Той вече не е 1 кг., а 800 гр. Това е защото нищо не поскъпва по магазините, просто му намаляват теглото.
Разстилате тестото на масата. Вземате линийка и точно го оразмерявате на 4 еднакви парчета и режете. Изрезките ги запазвате. Ще потрябват. Ако няма много излишно тесто, т.е. изрезки, намалете дължината с 2 см, за да остане тесто.
Набучвате ги с вилица. Това е плах опит да предотвратите голямото надуване. Най- вероятно няма да можете, но поне сте опитали.
Слагате ги в тава с хартия за печене или алуминиево фолио и … във фурната. Сложете и изрезките да се опечат. Температурата е 200 градуса.
Печете до като станат кафеникави, но не изгорели.
До като изстиват корите, започвайте крема.
В тенджера сипвате 700 мл. от млякото, маслото, захарта и ванилиите. Нека да заврат.
До като се опитват да заврат, разбийте яйцата, останалото мляко (без 2-3 с.л.) и брашното.
Сипвайте от тази смес във врящото мляко на тънка струйка и разбърквайте смело. Бъркайте до като стане на крем. Гъстотата сами си я определяте, но имайте предвид, че като изстине се сгъстява доста.
Сложете на водна баня 2-3 с.л. от млякото и начупения шоколад за да се разстопи. После добавете при шоколада, малко по- малко от половината горещ крем. Разбъркайте добре и го оставете да изстине.
Моите кори доста се надуха от печенето и за това ги разделих на две с дълъг нож.
Вземате подходящ съд и започвате да подреждате.
Първо кора. Маже се с крем. Пак се слага кора. Използва се другия крем … и така 4 кори.
Намазвате целия сладкиш с бял крем. Разтрошавате изрезките на много малки парченца и поръсвате сладкиша.
И … воала. Това е всичко. Нека да отлежи една вечер в хладилника за да омекнат корите.
Сервира се кафе или бяло вино. Консумира се задължително с приятели.