Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 19:44 - Торта „Наполеон” (Fr) или Крем пита (Bg)
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 14168 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Навсякъде пише, че името на този сладкиш идвало от френското произнасяне на името на град Неапол. Според мене Наполеон си е угаждал с него през дългия престой на о-в Света Елена. Защо и ние да не се поразглезим с него.

Преди време го продаваха като пастички „Наполеонки”. После го прекръстиха на „Крем пита”. Вкуса винаги е един и същ. Аз го поразчупих малко с черен шоколад. Ако не искате, не го слагайте. Използвайте само бял крем.

Този сладкиш не е „черешката на тортата”, но винаги много се харесва. Прави се бързо и бързо свършва. Това му е недостатъка.

Като сме почнали за черешите та:

Един се качил на една череша. Отдолу собственичката:

- Крадец, слизай долу веднага, че ще извикам полиция.

- Ако сляза ще ти го ... (пийп)*…

Тя продължава да крещи:

- Слизай долу, слизай ...

Слязъл той и си тръгнал, а тя:

- Не стига, че краде, ами и лъже.”

 

*(пийп) - цензура

 image

Продукти: 

- 1 пакет бутер тесто (800 гр);

- 800 мл прясно мляко;

- 3 бр яйца;

- 1 ч.ч. захар;

- 125 гр. масло;

- 3-4 пак. Ванилия;

- 7 с.л. брашно.

- 50 гр. черен шоколад;

 

Приготвяне: 

Има вариант сами да си направите блата, но аз предпочетох да си спестя този труд. Купувате 1 пакет бутер тесто от магазина. Той вече не е 1 кг., а 800 гр. Това е защото нищо не поскъпва по магазините, просто му намаляват теглото.

Разстилате тестото на масата. Вземате линийка и точно го оразмерявате на 4 еднакви парчета и режете. Изрезките ги запазвате. Ще потрябват. Ако няма много излишно тесто, т.е. изрезки, намалете дължината с 2 см, за да остане тесто.

image

Набучвате ги с вилица. Това е плах опит да предотвратите голямото надуване. Най- вероятно няма да можете, но поне сте опитали.

image

Слагате ги в тава с хартия за печене или алуминиево фолио и … във фурната. Сложете и изрезките да се опечат. Температурата е 200 градуса.

Печете до като станат кафеникави, но не изгорели.

image

До като изстиват корите, започвайте крема.

В тенджера сипвате 700 мл. от млякото, маслото, захарта и ванилиите. Нека да заврат.

image

До като се опитват да заврат, разбийте яйцата, останалото мляко (без 2-3 с.л.) и брашното.

Сипвайте от тази смес във врящото мляко на тънка струйка и разбърквайте смело. Бъркайте до като стане на крем. Гъстотата сами си я определяте, но имайте предвид, че като изстине се сгъстява доста.

image

Сложете на водна баня 2-3 с.л. от млякото и начупения шоколад за да се разстопи. После добавете при шоколада, малко по- малко от половината горещ крем. Разбъркайте добре и го оставете да изстине.

image

Моите кори доста се надуха от печенето и за това ги разделих на две с дълъг нож.

image

Вземате подходящ съд и започвате да подреждате.

image

Първо кора. Маже се с крем. Пак се слага кора. Използва се другия крем … и така 4 кори.

Намазвате целия сладкиш с бял крем. Разтрошавате изрезките на много малки парченца и поръсвате сладкиша.

image

И … воала. Това е всичко. Нека да отлежи една вечер в хладилника за да омекнат корите.

Сервира се кафе или бяло вино. Консумира се задължително с приятели.



Тагове:   наполеон,   торта,   крем пита,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. dermendjieva - Освен Наполеон, така се прави и к...
14.10.2013 21:41
Освен Наполеон ,така се прави и киевска торта - едно и също е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694389
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031