Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2013 18:16 - Ориз по манастирски или маслини по славянски
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 9881 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не знам защо в последните години, когато някой сложи ориз в някое ядене и веднага го кръщава „Нещо по си по славянски”. Ако вместо ориз сложи маслини, яденето става „Нещо си по манастирски”. Не са лоши рецептите, дори напротив- вкусни са, но малко странни ми идват наименованията им.

Човек остава с чувството, че славяните са се препитавали с отглеждането на ориз или са били в постоянни търговски отношения с жълтите раси. А може би нашите монаси, като са ходили до Божи гроб или до Атон и са се връщали с бидони с маслини за манастирските кухни. Знае ли човек.

При мене се получиха нещата по по-различен начин. Отварям хладилника и в него една чушка, един морков и малко маслини. Помислих 10 секунди какво може да стане с тях и реших, че ако ги комбинирам с ориз, ще се получи добра и бърза вечеря. Речено (помислено) – сторено.

Но да се върнем на темата за манастирите:

„Игуменката на един католически манастир разговаря с момичетата от околността и ги пита какви искат да станат като пораснат.

Едно момиченце вдига ръка и казва:

- Когато порасна, искам да стана проститутка.

Игуменката припада. Околните я свестяват и тя пак пита:

- Каква искаш да станеш, като пораснеш?

- Проститутка - отвръща детето.

- О, слава Богу, а аз чух, че искаш да станеш протестантка - казва игуменката. „

 image

Продукти за 2 порции:

-   7-8 с.л. ориз;

-   1 не голяма глава лук;

-   1 среден морков;

-   1 не голяма червена чушка. Може и зелена, жълта, синя- каквато имате;

-   1 ч.ч. маслини с костилки;

-   2-3 с.л. олио.

-   сол;

-   черен пипер (по желание);

-   магданоз (по желание).

 

Приготвяне:

 Като за начало нарежете на ситно лука. Сложете го с олиото в тигана. Добавете 1-2 с.л. вода и похлупете с капак за да се задуши лука.

image

Изчистете моркова и го нарежете на ситно. Добавете го в тигана под капака.

image

Идва ред на чушката. Ако искате наречете я пиперка. Не знам как е правилно, но знам, че трябва да се нареже на ситно. Добавете я в тигана.

image

Като се задушат зеленчуците, махнете капака за да изври течността.

Измийте ориза и го добавете в тигана. Като се изцъкли, значи е ожаднял и е готов да поеме малко вода. Добавете 1/2 ч.ч. гореща вода в тигана. Сложете сол и похлупете за да поври.

image

Когато ориза поеме водата, добавете маслините и още вода.

image

image

Красота. Феерия от цветове.

Проверявайте дали не е необходимо да добавяте вода, за да се свари ориза.

Когато ориза се свари наръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

image

Сервирайте с усмивка.


Тагове:   маслини,   ориз,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. missbeauty - От Мис Бюти
29.11.2013 20:30
Голяма красота, а предполагам и вкусотия :)

Поздрави, Мис Бюти
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 695854
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930