Прочетен: 4871 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 26.11.2013 21:26
Не твърдя, че е това истински пататник, защото не съм специалист на родопска кухня. Намерих рецептата в Нета и реших да опитам. Не е лошо, но не е и върха на кулинарното изкуство. Просто, едно разнообразие на масата. С домати и червено вино „върви” добре.
Чувствах се като родопчанин, който готви „Миди по Бургаски”. Не, че няма да ги направи, но и той като мене ще се чуди до последния момент, какво трябва да се получи. Абе, бедняшка вечеря. Това имат в Родопите (брашно, картофи, яйца и сирене), това готвят. Както в Странджа от трева (лапад), брашно и сирене правят зелник. Вкусни храни, но друг е въпроса, колко са полезни и хранителни. Това не ми пречи да си ги хапваме от време, на време. А в Странджа дори ги продават на чужденците и на печалба излизат.
Те, тоя път вица няма нищо общо с темата, ама много ме кефи:
„Враца. Жилищен блок. Загорела невеста на терасата :
- Еййййййй, има ли мъже у тоа блок?
Мъжки гласове у хор :
- Що ма, да немаш пиенье?”
Продукти за 2 порции:
- 1 кг картофи;
- 2 яйца;
- 1 глава лук;
- джоджен;
- сол;
- 250 гр. сирене;
- 60 гр. масло (олио);
- Маргарин (олио).
Приготвяне:
Настържете на едрото ренде суровите картофи.
Добавете натрошено сиренето. Настържете на едро и лука. Разбийте с вилица яйцата и ги добавете при картофите. Добавете много джоджен и малко сол. Добавете разтопеното масло или Ѕ к.ч. олио. Разбъркайте хубаво
Подгответе по- голяма тава за печене. Намажете дъното и с маргарин или олио.
Сложете 2, 3 или 4 кори за баница върху дъното и. Ако корите са по- дебели, например „одрински”- сложете 2 броя, ако са „Фамилия”- сложете 4 броя.
Изсипете плънката върху корите. Разпределете равномерно. Притеснете картофите към дъното.
Сложете отгоре 2, 3 или 4 кори и с мокра ръка загърнете корите.
Намажете леко с олио и надупчете на няколко места корите с вилица.
Печете 40-45 минути на 180 градуса. Ако ви се струва недоопечен пататника, оставете го във фурната още 10, 15 или 20 минути. Аз го пекох 40 минути на 1/3 височина и после още 20 минути на 2/3 височина.
Извадете от фурната, напръскайте го с вода и го завийте с вестник и кърпа да постои 30 минути да поомекне малко.
Консумирайте с червено вино, добро настроение в компанията на приятели.
СУПИ С МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ре...
Студентска кухня
Свинска пача - все пак е полезна
Че Гевара - сатрап и масов убиец