Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 21:22 - Пататник (или нещо такова)
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 4871 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.11.2013 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не твърдя, че е това истински пататник, защото не съм специалист на родопска кухня. Намерих рецептата в Нета и реших да опитам. Не е лошо, но не е и върха на кулинарното изкуство. Просто, едно разнообразие на масата. С домати и червено вино „върви” добре.

Чувствах се като родопчанин, който готви „Миди по Бургаски”. Не, че няма да ги направи, но и той като мене ще се чуди до последния момент, какво трябва да се получи. Абе, бедняшка вечеря. Това имат в Родопите (брашно, картофи, яйца и сирене), това готвят. Както в Странджа от трева (лапад), брашно и сирене правят зелник. Вкусни храни, но друг е въпроса, колко са полезни и хранителни. Това не ми пречи да си ги хапваме от време, на време. А в Странджа дори ги продават на чужденците и на печалба излизат.

Те, тоя път вица няма нищо общо с темата, ама много ме кефи:

„Враца. Жилищен блок. Загорела невеста на терасата :

- Еййййййй, има ли мъже у тоа блок?

Мъжки гласове у хор :

- Що ма, да немаш пиенье?”

 image

Продукти за 2 порции:

-   1 кг картофи;

-   2 яйца;

-   1 глава лук;

-   джоджен;

-   сол;

-   250 гр. сирене;

-   60 гр. масло (олио);

-   Маргарин (олио).

 

Приготвяне:

Настържете на едрото ренде суровите картофи.

image

Добавете натрошено сиренето. Настържете на едро и лука. Разбийте с вилица яйцата и ги добавете при картофите. Добавете много джоджен и малко сол. Добавете разтопеното масло или Ѕ к.ч. олио. Разбъркайте хубаво

image

Подгответе по- голяма тава за печене. Намажете дъното и с маргарин или олио.

image

Сложете 2, 3 или 4 кори за баница върху дъното и. Ако корите са по- дебели, например „одрински”- сложете 2 броя, ако са „Фамилия”- сложете 4 броя.

Изсипете плънката върху корите. Разпределете равномерно. Притеснете картофите към дъното.

image

Сложете отгоре 2, 3 или 4 кори и с мокра ръка загърнете корите.

image

Намажете леко с олио и надупчете на няколко места корите с вилица.

Печете 40-45 минути на 180 градуса. Ако ви се струва недоопечен пататника, оставете го във фурната още 10, 15 или 20 минути. Аз го пекох 40 минути на 1/3 височина и после още 20 минути на 2/3 височина.

image

Извадете от фурната, напръскайте го с вода и го завийте с вестник и кърпа да постои 30 минути да поомекне малко.

Консумирайте с червено вино, добро настроение в компанията на приятели.



Тагове:   картофи,   пататник,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694375
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031