Това е рецепта от списание „Кулинарен уикенд „. В Карфур продават едни сладкишчета с овесени ядки, плодове и разни други ядки. Това е същото, но в доста по- голям размер. Нещо като диетичен кекс.
Имах рецептата от доста време, но чаках да ме обземе експериментаторския дух. Дочакох го. Резултата е вкусен, макар и странен на вид. Малко се разпада при рязане, защото няма „слепващ” продукт, но това не е проблем. Мисля, че бързо ще намери своите фенове.
Ако спазвате традицията да се яде постно на Коледа, този сладкиш, може би, става за целта.
Ето нещо коледно:
„Дете на програмист пита баща си:
- Тате, Дядо Коледа как побира в чувала подаръците за всички деца по света?
- С WinRar, моето момче.”
Продукти за 2 порции:
- 250 гр. овесени ядки;
- 100 гр. орехи;
- 2 ябълки;
- 100 гр. светли стафиди;
- 3 с.л. захар;
- 2 с.л. мед;
- 140 гр. масло.
Приготвяне:
Включете фурната на 190 градуса.
Натрошете орехите на едро. Може и на ръка. Така ще филтрувате орехите за попаднали парченца от черупки, т.н. чупизъбки.
Залейте стафидите с вряла вода и оставете да постоят 10 минути.
Почистете и обелете ябълките. Нарежете ги на дребно.
Сложете ябълката в тенджерка с 1 с.л. захар и малко вода. Задушете ги за да станат на пюре. Прибавете стафидите и ги оставете да поврат около 10 минути.
Разтопете маслото на водна баня или в микровълнова печка. Добавете останалата захар и меда. Разбъркайте добре.
Добавете овесените ядки. Разбъркайте много добре.
Смесете ябълковото пюре, овесената смес и орехите.
Изсипете сместа във съд за печене.
Печете 25 минути.
Извадете от фурната и оставете добре изстине.
Извадете от съда и … „нападайте.
Приказки за шарана цар
Утре е Никулден....време е за пълнен шар...