Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2013 19:56 - Бяла риба с маслини и каперси върху картофено канапе
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 5461 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.03.2014 08:15


Бяла риба с маслини и каперси върху картофено канапе

 

Купих си риба, без идея как ще я приготвям. Пускам чичко Гугъл и той казва всичко без бой. Рецептата е много добра. Бих я повторил, но с повечко маслини и каперси. А колко вино изпива, нямате си на идея.

Който ви каже, че риба се приготвя само печена, пържена или панирана, значи не знае как да извлече истинска наслада за небцето си. Имах един колега, който казваше „Обичам риба, ама такава, която да не мирише на риба”. Да има и такива риби и подходящи рецепти, но то е същото като да ядеш агнешко и да не ти мирише на агнешко. Ами тогава защо ще го ям.

Сигурно напълно ще се отчаете като ви кажа, че рибата я чистих и филетирах около 30-40 мин. Не, че не можех по-бързо, но за никъде не бързах. С пинсети съм вадил тук-там останали костички във филето. И през цялото време усещах удоволствието от резултата, които никога не бях виждал, но усещах на небцето си. А дори още не бях пуснал Нета и нямах представа от рецептата, по която щях да готвя.

Сега като пиша това, слушам Lindsey Stirling, усещам още вкуса на рибката (а беше вчера) и леко съжаление, че няма още от нея. И се сещам за Вапцаровата вяра в утрешния ден. „Преди повече от 24 години, разбирай преди 10 ноември 1989 г, т.е. през социализъма, един млад талант, не само се опитвал да пише стихове, но и се опитвал и да ги публикува. То тогава нямаше много места за поетична изява и за това пробвал в сп. „Народна младеж”. Показал стиховете си на редактора. "Той почука, тя отвори.
Спуснаха се щори
и започна любовта."

Редактора, не бил съвсем задръстен и видял потенциала на младия поет:

- Браво. Имате невероятен усет към лириката. Но освен любов, в поезията трябва да се вижда и трудовия ентусиазъм на народа ни.

На другия ден, младият поет се върнал с нови стихове:

"Той почука, тя отвори.

Спуснаха се щори

и започна любовта.

А на вън, в засъхналата кал

работници копаеха канал"

- Имате талант, млади момко. Но трябва в социалистическото творчество да прозира и партийният елемент.

На другия ден:

"Той почука, тя отвори

Спуснаха се щори

и започна любовта.

А на вън, в засъхналата кал

работници с червени потници копаеха канал"

 

- Отлично. Сега последно покажете и Вапцаровата вяра в утрешния ден.

Резултата:

"Той почука, тя отвори

Спуснаха се щори

и започна любовта.

А на вън, в засъхналата кал

работници с червени потници копаеха канал.

Един от тях захвърли лопатата и извика

- Е*ал съм му мамата и утре е ден"


 image

Продукти за 2-3 порции 

- 400 гр бяла риба;

- 3 по-големи картофа (около Ѕ кг);

- 100 гр маслини;

- 10-20 гр каперси;

- 75-100 гр смлени домати;

- 1 склидка чесън;

- 1 ч.л. розмарин;

- 50- 100 мл бяло вино;

- 2 с.л. олио или зехтин;

- лимонов сок от Ѕ лимон;

- 1 с.л. вегета или пикантина;

- 1 с.л. нарязан магданоз (по-желание);

- черен пипер;

- сол.

 

Приготвяне: 

Подготовката може да започне от предния ден. Купих прясна речна бяла риба сулка. Беше рибок около 35-40 см. След като я изчистих, обезкостих и махнах кожата, остана точно 400 гр филе от бяла риба. Осолих го и поръсих с черен пипер. Изцедих сока от лимона и го излях върху филето. Сложих в торбичка и после в хладилника.

Може и да си купите бяла риба или само филе в същия ден, на готвенето. Стига да не е Пангасиус. Не ви препоръчвам това Виетнамско чудо. Защо ли, ами прочетете в Интернет.

- - -

Приемаме, че имаме осолено и олимонено рибно филе и започваме със същинската част от рецептата.

image

Включете фурната на 220 градуса да загрява. Аз я настроих на долно греене с вентилатор.

Сложете тенджера с вода да заври. В нея ще варите картофените шайби.

Обелете и нарежете картофите на филийки с дебелина около 1 см. Подредете ги на дъното на съда, в който ще печете яденето. Така ще знаете точно колко картофи ще са ви необходими.

image

Като заври водата, сложете картофите в тенджерата. Като заври отново водата, нека да поври около 3-4 минути. Отделете 200 мл от водата и изхвърлете останалата.

„Обезкостете” маслините, т.е. махнете им костилките. Не ползвайте готово закупени маслини без костилки. Безвкусни са. Нарежете маслините на четири- на две, за да махнете костилките и след това още на две, напречно.

Смесете, маслините, ситно нарязания чесън, розмарина, доматите и олиото.

image

Наредете картофите на дъното в тавичката. Поръсете с вегета (пикантина).

Изсипете и разстилете върху тях маслинената смес. Долейте с водата от картофите, толкова, че да се покрият картофите.

image

Покрийте тавичката с фолио и я сложете в загрятата фурна. Печете 25 минути.

Извадете тавичката от фурната. Внимателно махнете фолиото. Внимателно, защото има гореща пара под фолиото и опасността от изгаряне си е реална.

Подредете рибата най- отгоре в тавичката. Добавете виното в тавичката.

image

Включете фурната на 200 градуса на горно и долно греене. Допечете още около 20 минути, но без фолио.

Поглеждайте от време на време какво става във фурната. Ако до 15-тата минута няма лек загар, вдигнете тавичката на по- горно ниво и включете фурната на грил. Хубаво е да има леко кафяв загар върху рибата. Става по- вкусна.

image

След изваждане, поръсете с магданоз, ако желаете.

Консумирайте яденето топло с добре изстудено вино.

 

Нали знаете: Poisson sans boisson, c"est poison!

Реклама: Ако обичате да готвите и в кухнята след вас е ... "леле мале"- използвайте абонаментно почистване.




Гласувай:
3
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 486557
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 163
Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031