Прочетен: 42712 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2014 08:00
Обожавам комбинацията спанак-сирене-чесън. Един от вариантите, където се вписва добре е в лазаня. Нямам представа дали италианците, измислили лазанята, са имали в пред вид точно такава плънка, но вкуса е очарователен.
Приготвя се бавно, но лесно. Кори за лазаня има във всички хипермаркети. Малко са скъпи, но аз лично ги ползвам за три яденета и така погледнато, цената е разумна.
Противоречиви са мненията за полезността на спанака, т.е. има или няма повечко желязо в него. Това няма значение. Важното е, че стават вкусни рецепти с него. Колкото до желязото, чел съм, че преди години за анемия са ползвали следната идея. Слагате шепа измити перони във вода за една вечер. До сутринта те ръждясват и водата става леко кафява от ръждата. Изпивате водата. Тя съдържа окис на желязото. Не знам до колко е истина това, но вероятно няма да пробвам.
Винаги като спомена”лазаня” и се сещам за анимационното филмче за костенурките нинджа. Една от тях постоянно искаше лазаня. Като кажа „спанак” и естествено, се сещам за Попай моряка. Ще бъда щастлив, като кажете „лазаня със спанак” и да се сещате за мене. Звучи скромно, нали.
„Майка към детето:
-Защо не ядеш, нали каза, че си гладен като вълк?
-Ти да си виждала вълк да яде спанак?”
Продукти за 2 порции
- кори за лазаня- за 3 реда в тавичка с размер около 30 х 20 см (височина не по-малко от 4-5 см) или около 9-12 броя кори;
- 500 гр замразен спанак;
- 300-400 гр. сирене;
- 1 стрък не голям праз (2-3 стр. пресен лук);
- 500 мл прясно мляко (студено);
- 200 гр кашкавал;
- 3 с.л. брашно;
- 1-2 скилидки чесън;
- 7-8 с.л. олио;
- сол;
- черен пипер.
Приготвяне:
Тази рецепта може да се направи и с пресен спанак, но по-мързеливо е със замразен спанак.
Сложете тенджера с вода на котлона. Като заври пуснете във нея замразения спанак. Нека да поври 2-3 минути докато се размрази. Махнете от котлона и изсипете съдържанието на тенджерата в голямо сито. Оставете добре да се изцеди водата.
Изчистете и нарежете на ситно праза (лука). Загрейте 2-3 с.л. олио и запържете лука.
Добавете спанака при лука и запържете 3-4 минути. Махнете от котлона.
Изчистете скилидките чесън и ги счукайте (пресовайте) на каша. Добавете ги към спанака.
Разтрошете сиренето на ръка и го добавяйте към спанака по малко и бъркайте с вилица. От време на време опитвайте на вкус. Слагайте сирене до като ви хареса комбинацията спанак-сирене-чесън. Може и да не слагате всичкото сирене, което съм указал. Може и да ви се стори малко, тогава добавете още. Всеки си има собствен вкус и за това пробвайте.
Започваме със соса бешамел. Ако знаете как се прави, прескочете тези редове.
Загрейте 3-4 с.л. олио в тиган. Добавете брашното. Бъркайте непрекъснато. Като почне да пожълтява леко брашното добавете прясното мляко. Ако нямате прясно мляко, става и с айрян. Бъркайте до като се разтвори брашното. Добавете сол и черен пипер на вкус. Оставете да поври 2-3 минути. Ако трябва, долейте малко прясно мляко, айрян или вода за да не е много гъсто- трябва да е като много рядък мед. Опитайте на вкус за сол. Отстранете от котлона.
Сложете тенджера с вода на котлона. Дъното на тенджерата трябва да е по- голямо от корите за лазаня. Аз ползвах ето тия кори:
Подгответе съда за печене на лазанята.
Разделете „на око” соса бешамел на 4 части. Намажете дъното на тавичката с едната част от соса бешамел.
Ако е завряла водата в тенджерата сложете 3-4 кори за лазаня в нея. Нека да поврат около 3 минути. Извадете корите със щипки за готвене. След леко изцеждане подредете ги на един слой в тавичката върху соса бешамел.
Веднага сложете във врящата вода нови 3-4 кори за лазаня.
Намажете отгоре корите в тавичката с една част соса бешамел.
Разделете на две спанака. Сложете едната част в тавичката и разпределете внимателно върху корите.
Ако са врели 3 минути корите във водата извадете ги със щипка и ги сложете върху спанака.
Сложете нови 3-4 кори във врящата вода.
Намажете корите в тавичката с третата част от соса бешамел.
Върху него изсипете останалия спанак и разпределете.
Ако са врели 3 минути корите във водата извадете ги със щипка и ги сложете върху спанака. Махнете тенджерата с вода от котлона.
Намажете с последната четвърт от соса бешамел.
Завийте тавичката с алуминиево фолио.
Сложете яденето във фурната. Ако ползвате тавичка от йенско стъкло сега включете фурната на 180 градуса. Ако ползвате метална тавичка, до сега трябва да сте загрели фурната.
Печете 30 минути след достигане на максималните градуси. Махнете фолиото и печете още 10 минути.
Извадете и настържете кашкавал и допечете до като се разтопи кашкавала.
Извадете и охладете добре. Яденето е вкусно когато не е горещо.
Съвет: Ако големината на корите не ви отговаря точно на големината на тавичката има два варианта. До 1-2 см застъпване- оставете ги застъпани. При повече сантиметри, след като ги извадете от врялата, изрежете ги с ножица.
Реклама: След успешното готвено следва прецизното почистване.