Идва Коледа. Предхожда я Бъдни вечер. Следва Нова година. Коледния дух се създава от капанчетата с греяно разредено червено вино за 3-4 лв. чашата и измислени кебапчета по 1-1.50 лв бройката. На 24 Декември сядаме пред постните гозби, като някои го правят само защото „така трябва”. Мнозина през цялата година не са хапвали и една постна манджа, но сега в „изгода богу” кусват постни сърмички или боб в гърне. И чакат …, чакат да стане 24:00 и Господ да си легне, за да може да „вкарат” 1-2 пържоли.
Предлагам ви рецепта за постни зелеви сърмички. И не защото трябва, а защото са вкусни и не са за „изтърване”. Ако имате желание, само плънката може да си сервирате и пак е вкусно.
Ако все пак искате да усетите Истинския Коледен Дух, припомнете си думите на една дама от началото на миналия век, Елинор Белмонт „Коледа не е долари, а любов”. Предполагам, че има кого да дарите с любов, ако няма – дарете себе си.
Продукти за 4 порции
- 1 ч.ч. сварен зрял боб;
- 2 с.л. олио;
- 1 средна глава лук;
- 200 гр. гъби;
- 1 сушена чушка;
- Ѕ ч.ч. маслини;
Листа от кисело зеле;
- 1 ч.ч. зелев сок;
Ѕ ч.ч. бяло вино
- сол;
- черен пипер.
Приготвяне:
Сварете боб или като мене, карайте мързеливата- купете си консерва със боб. Ако няма да правите друго ядене с боб- изберете втория вариант, ще спестите време.
Пригответе си продуктите за да ви е лесно след това.
Нарежете на ситно главата с лук.
Нарежете чушката на ситно.
Измийте гъбите и ги нарежете.
Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно. Не купувайте готови маслини без костилки- не са вкусни и нямат вкуса, които търсим.
Пригответе боба.
Запържете лука с олиото до леко златисто. Добавете губите, маслините и чушката. Бъркайте за да не изгорят. След 3 минути добавете виното и похлупете с капак. Задушавайте до като изчезне течността.
Добавете боба, сол на вкус и черен пипер. Разбъркайте и … плънката е готова.
Пригответе си зелеви листа за сармите- цели или половинки, според големината.
Слагайте във всяко листо толкова плънка, че да можете да увийте сърмичката, но не по-малко от 1 с.л.. Подредете ги в тенджера.
Сложете една чиния върху сърмите с дъното на горе, за да не подскачат сърмите при вренето. Налейте зелевия сок, виното и ако е необходимо и малко вода, за да се покрият сармите. Ако прецените, добавете малко сол в течността.
Сложете ги да заврат и след това намалете котлона. Трябва да поврат поне 20 минути.
След като ги махнете от котлона, оставете ги да почиват до като изстинат. В противен случай рискувате да ги накъсате.
Ако искате може да направете сос, като запържете лъжица брашно и добавете соса от варенето. Може да запържите 1 ч.л. червен пипер и да залейте сърмите при сервиране.
Сервират се студени със сос по избор или без него. Важното е да ги пригответе и сервирате с щипка любов. Не забравяйте тази най важна подправка.
Весела Коледа.