Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2014 13:13 - Зелеви сърми със боб, маслини и гъби
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 4226 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Идва Коледа. Предхожда я Бъдни вечер. Следва Нова година. Коледния дух се създава от капанчетата с греяно разредено червено вино за 3-4 лв. чашата и измислени кебапчета по 1-1.50 лв бройката. На 24 Декември сядаме пред постните гозби, като някои го правят само защото „така трябва”. Мнозина през цялата година не са хапвали и една постна манджа, но сега в „изгода богу” кусват постни сърмички или боб в гърне. И чакат …, чакат да стане 24:00 и Господ да си легне, за да може да „вкарат” 1-2 пържоли.

Предлагам ви рецепта за постни зелеви сърмички. И не защото трябва, а защото са вкусни и не са за „изтърване”. Ако имате желание, само плънката може да си сервирате и пак е вкусно.

Ако все пак искате да усетите Истинския Коледен Дух, припомнете си думите на една дама от началото на миналия век, Елинор Белмонт „Коледа не е долари, а любов”. Предполагам, че има кого да дарите с любов, ако няма – дарете себе си.

  

Продукти за 4 порции

- 1 ч.ч. сварен зрял боб;

- 2 с.л. олио;

- 1 средна глава лук;

- 200 гр. гъби;

- 1 сушена чушка;

- Ѕ ч.ч. маслини;

Листа от кисело зеле;

- 1 ч.ч. зелев сок;

Ѕ ч.ч. бяло вино

- сол;

- черен пипер.

 

 image

 

Приготвяне:

Сварете боб или като мене, карайте мързеливата- купете си консерва със боб. Ако няма да правите друго ядене с боб- изберете втория вариант, ще спестите време.

Пригответе си продуктите за да ви е лесно след това.

Нарежете на ситно главата с лук.

image

Нарежете чушката на ситно.

imageimage

Измийте гъбите и ги нарежете.

image

Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно. Не купувайте готови маслини без костилки- не са вкусни и нямат вкуса, които търсим.

image

Пригответе боба.

image

Запържете лука с олиото до леко златисто. Добавете губите, маслините и чушката. Бъркайте за да не изгорят. След 3 минути добавете виното и похлупете с капак. Задушавайте до като изчезне течността.

Добавете боба, сол на вкус и черен пипер. Разбъркайте и … плънката е готова.

image

Пригответе си зелеви листа за сармите- цели или половинки, според големината.

Слагайте във всяко листо толкова плънка, че да можете да увийте сърмичката, но не по-малко от 1 с.л.. Подредете ги в тенджера.

Сложете една чиния върху сърмите с дъното на горе, за да не подскачат сърмите при вренето. Налейте зелевия сок, виното и ако е необходимо и малко вода, за да се покрият сармите. Ако прецените, добавете малко сол в течността.

Сложете ги да заврат и след това намалете котлона. Трябва да поврат поне 20 минути.

След като ги махнете от котлона, оставете ги да почиват до като изстинат. В противен случай рискувате да ги накъсате.

Ако искате може да направете сос, като запържете лъжица брашно и добавете соса от варенето. Може да запържите 1 ч.л. червен пипер и да залейте сърмите при сервиране.

Сервират се студени със сос по избор или без него. Важното е да ги пригответе и сервирате с щипка любов. Не забравяйте тази най важна подправка.

Весела Коледа.



Тагове:   маслини,   сърми,   гъби,   боб,   постно,


Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. to4ilka - Много добре изглежда...
26.12.2014 12:09
...и добре звучи....а като си представя,сигурно и ще е вкусно...дано ме обхване ентусиазмът да го направя!Поздрави и всичко хубаво през 2015-та!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696246
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930