Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2015 15:34 - Трявна - Кулинарна разходка (Част 1 - механа "Зограф")
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 2622 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2015 18:44


Този път няма да ви давам рецепти, а ще го играя кулинарен гид.

Ще пиша за механа "Зограф", гр. Трявна, Намира се до самия "Гърбав мост", до кулата на центъра на Трявна. Когато са казали "Типична българска простотия", вероятно са визирали механа "Зограф".

Намираме маса, по скоро младо семейство се съгласява да сподели една голяма маса с нас. Масите са огромни, за около 10 човека. Колко пъти сте ходили на заведения в компания по 10 човека? Повечето маси са такива, т.е. щеш- нещеш споделяш маса с чужди хора.

Поглеждам крадешком какво консумират съседите по маса. Виждам бобини зърна в гювече. Прияждами се.

Поръчвам си бобена чорба- нямало. Ясно, това в гювечето е било яхния, но яхнията обикновено я правят като каша и отказвам. Поръчвам си салата "Зограф"- смес от бобена салата, лютеница, домат, гъби, печена чушка, катък, краставица и пърленка. Преди година в Трявна съм ял подобна салата в друга механа и ми хареса. Другите от нашата компания си поръчват, пилешка супа, "Манастирска" салата, Сръбска пълнена плескавица, свинска вратна пържола.

Забравихме гарнитура за плескавицата и допълнително си поръчахме картофи соте за гарнитура.

Решаваме да се хигиенизираме преди обяда. Заведението е за около100 човека, тоалетната е само една и то унисекс. Няма течен или какъвто и да е сапун. Няма хартия за да се подсушиш, дори и тоалетна хартия. Няма и духалка. Пестят пари от всякъде.

Връщам се на масата и чакам. Първо пристига моята салата. За разлика от миналогодишната пърленка, която беше под зеленчука в чинията и беше с размер на истинска пърленка, сега е с около 10 см диаметър- "бял кахър". Отхапвам. Усещам нещо меко вътре и решавам, че е с пълнеж от крема сирене.

От компанията ме питат "Как е?". Споделям си мнението, за пълнежа. Всички реагират спонтанно- "Няма такъв тип пърленка?. Отчупвам я- УЖАС. Това било сурово тесто. Разтварям я цялата- изцяло е сурово съдържанието и.
Вместо салата от бял боб в чинията ми имаше боб яхния. Готвача гребнал в тенджерата с кашата и я цопнал в чинията ми- УЖАС.

Гъбите ми бяха безвкусни гъби от консерва, накиснати в оцет-поредния УЖАС.
Пристига пилешката супа. Вкусват я. Реакцията е една и съща и от двамата, които са я поръчали- по безвкусна супа не са яли. Поразбъркват я и установяват,че освен течната съставна другото е абсолютен минимум.

Пристига пълнената плескавица. Огромно кюфте от българска кайма- нищо общо със сръбската кухня. Питаме за гарнитурата. Явно е забравена. Пристига след малко. Обожавам картофи соте- поръчвам си ги редовно, правя си ги в къщи редовно. По безвкусни картофи не бях ял. Казват, че голямото кюфте било добро на вкус.
Чакаме си "Манастирската" салата. Пристига сервитьорката и запитваме за нея. Явно е била забравена. Тя тръгва да я поръчва в кухнята. Този, който си я поръча реши, че не му се чака и тръгна след сервитьорка да я откаже. Настигна я и я отказа. Сервитьорката се нацупила- признак, че е чула молбата. Да, да, ама не. След 3-4 минути салатата, въпреки всичко пристигна. Гледаме я като втрещени. В чинията има един цял домат, който със замах е бил изчистен- има странен (отвратителен) вид. Виждал съм много пъти цял домат в салата, но винаги е нарязан като роза, на парченца и как ли не, но не и абсолютно цял с последици от вандалско чистене. Явно това е нещо като "отмъщението на готвача".

Единствено поръчалият свинската вратна пържола е доволен, но на него каквото и да му поръчат, все му е едно. Възможно е и пържолата да е била вкусна, макар, че лично аз видях кървава сълза стичаща се от нея.

В този момент, виждам един мъж да носи чиния с кюфте към помощната маса. От бесните му изблици разбирам, че е кърваво сурово вътре и иска отстъпка в сметката.
В този момент разбирам, че трябва да направя нещо в името на добрата кауза.

Съседите по маса стават и сядат други гости на "механата" (пиша я в кавички, защото това не е заведения за хапване). Казвам им да внимават какво поръчват, като им показвам пърленката с пълнеж от сурово тесто и суровото кюфте на помощната маса. Не коментирам останалите "буламачи"- все пак може да са безвкусни само за нас. Те станаха веднага и си тръгнаха.

Сядат следващите. Посудата стоят не отсервирани. Предупреждавам и показвайки им какво ги очаква. Така постъпвам и с още 1група кандидати да опитат суровата кухня на "механата".

На излизане на входа, връщам още една млада двойка.

В крайна сметка успях да спася над 10 човека. Те дано да кажат на поне още 1 човек. "Дано, дано, дано"



Тагове:   механа,   Трявна,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 694436
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031