Прочетен: 2265 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.11.2015 22:41
Вдъхновен от филма „Властелинът на кухнята” се зарових във френските рецепти в Интернет. Съобразявайки с моите готварски способности се спрях на нещо лесно - Soup au Pistou (рецепта от Прованса). Казано простичко „Провансалска супа с писто”. Няма правописна грешка. Не е песто, а писто. Разликата била, че не се слагат кедрови ядки в сместа и не се получавало песто, а писто.
То за това и името на супата побългарих, защото продуктите и готвача са от България. Може и вкуса и да няма нищо общо с Прованса, кой да ти каже. Трябва да отскоча някой път до там да я опитам. А защо и да не им направя една бобена чорба с джоджен, риган, мащерка, дисивил и босилек.
Винаги като заговоря за нещо френско и се сещам за следното:
„Българин, французин и англичанин хвалили жените от държавите си:
Англичанина:Ние имаме жени с невероятно дълги крака. Като яхне кон и краката и опират земята.
Французина: Еееех, какви крака, какви жени!
Българина: Егати конете!
Французина: При нас жените имат невероятно фини дупета. Сутрин като тръгваме на работа удряме леко дупитата на жените си и като се върнем от работа, още трептят.
Англичанина: Ееееех, какви дупита, какви жени!
Българина: Егати работното време!”
Продукти:
За супата:
- 250 гр боб (бял или друг вид);
- 4 с.л. зехтин или олио;
- 2 глави лук;
- 1 праз;
- 2 големи листа от целина с дръжките;
- 3 домата;
- 2 картофа;
- Ѕ зеленчуков (или друг) бульон;
- 100 гр дребна паста;
- 1 тиквичка;
- 1.5 л вода;
- сол.
За пистото:
- 1 скилидка чесън;
- Ѕ ч.л. сол;
- 2 ч.ч. нарязан босилек;
- 1 домат;
- 4 с.л. зехтин или олио;
- Ѕ ч.ч. сирене.
Приготвяне:
Оставете боба да се накисне във вода от вечерта за другия ден.
Преди готвенето изхвърлете водата и налейте нова, колкото да се покрие боба. Сложете го да заври. Изхвърлете водата. Повторете същото още веднъж.
Изчиствате лука и го нарязвате на едро. Праза и целината също се измиват и се нарязват на парченца около Ѕ см. Слагате всичко в голяма тенджера. Добавяте олиото и задушавате за 5-10 мин. Нека котлона да не е много силен за да не загорят. Бъркайте от време на време.
Добавете боба без водата от последното врене. Добавете нова 1.5 л вода. Сложете сол на вкус. Като заври, намалете котлона. Аз готвих на степен 4 (от 9). Нека поври около 30-40 мин.
В това време нарежете доматите като за супа. След 40-тата минута ги добавете в тенджерата.
Изчистете и нарежете картофите като за супа. Добавете ги към врящите зеленчуци.
Оставете да ври около 20 мин. Боба трябва да е почти готов.
Добавете бульона и пастата. Оставете да поври 5-10 мин.
В това време нарежете тиквичката като за супа. След 10-тата минута я добавете в тебджерата.. Нека да поври около 5 мин.
Опитайте боба. Ако се е сварил, свалете яденето от котлона.
Обелете чесъна и го направете на пюре. Добавете солта и олиото. Разбъркайте добре.
Пюрирайте босилека с бллендер. Добавете чесновата смес.
Изсипете сместа в купичка и добавете сиренето. Смесете добре всичко.
Накрая нарежете на много дребно домата и го добавете в купичката.
При сервиране, добавете малко писто към супата в чинията.
Добър апетит.
Супата е добра и е с нестандартен вкус.
СУПИ БЕЗ МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ...
СУПИ С МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ре...