Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2015 22:24 - Провансалска супа с писто
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 2265 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.11.2015 22:41


Вдъхновен от филма „Властелинът на кухнята” се зарових във френските рецепти в Интернет. Съобразявайки с моите готварски способности се спрях на нещо лесно - Soup au Pistou (рецепта от Прованса). Казано простичко „Провансалска супа с писто”. Няма правописна грешка. Не е песто, а писто. Разликата била, че не се слагат кедрови ядки в сместа и не се получавало песто, а писто.

То за това и името на супата побългарих, защото продуктите и готвача са от България. Може и вкуса и да няма нищо общо с Прованса, кой да ти каже. Трябва да отскоча някой път до там да я опитам. А защо и да не им направя една бобена чорба с джоджен, риган, мащерка, дисивил и босилек.

Винаги като заговоря за нещо френско и се сещам за следното:

„Българин, французин и англичанин хвалили жените от държавите си:

Англичанина:Ние имаме жени с невероятно дълги крака. Като яхне кон и краката и опират земята.

Французина: Еееех, какви крака, какви жени!

Българина: Егати конете!

 

Французина: При нас жените имат невероятно фини дупета. Сутрин като тръгваме на работа удряме леко дупитата на жените си и като се върнем от работа, още трептят.

Англичанина: Ееееех, какви дупита, какви жени!

Българина: Егати работното време!”

 

 

Продукти:

За супата:

- 250 гр боб (бял или друг вид);

- 4 с.л. зехтин или олио;

- 2 глави лук;

- 1 праз;

- 2 големи листа от целина с дръжките;

- 3 домата;

- 2 картофа;

- Ѕ зеленчуков (или друг) бульон;

- 100 гр дребна паста;

- 1 тиквичка;

- 1.5 л вода;

- сол.

 

За пистото:

- 1 скилидка чесън;

- Ѕ ч.л. сол;

- 2 ч.ч. нарязан босилек;

- 1 домат;

- 4 с.л. зехтин или олио;

- Ѕ ч.ч. сирене.

 

image

 

Приготвяне:

 

Оставете боба да се накисне във вода от вечерта за другия ден.

Преди готвенето изхвърлете водата и налейте нова, колкото да се покрие боба. Сложете го да заври. Изхвърлете водата. Повторете същото още веднъж.

Изчиствате лука и го нарязвате на едро. Праза и целината също се измиват и се нарязват на парченца около Ѕ см. Слагате всичко в голяма тенджера. Добавяте олиото и задушавате за 5-10 мин. Нека котлона да не е много силен за да не загорят. Бъркайте от време на време.

Добавете боба без водата от последното врене. Добавете нова 1.5 л вода. Сложете сол на вкус. Като заври, намалете котлона. Аз готвих на степен 4 (от 9). Нека поври около 30-40 мин.

В това време нарежете доматите като за супа. След 40-тата минута ги добавете в тенджерата.

image

Изчистете и нарежете картофите като за супа. Добавете ги към врящите зеленчуци.

image

Оставете да ври около 20 мин. Боба трябва да е почти готов.

Добавете бульона и пастата. Оставете да поври 5-10 мин.

В това време нарежете тиквичката като за супа. След 10-тата минута я добавете в тебджерата.. Нека да поври около 5 мин.

image

Опитайте боба. Ако се е сварил, свалете яденето от котлона.

Обелете чесъна и го направете на пюре. Добавете солта и олиото. Разбъркайте добре.

Пюрирайте босилека с бллендер. Добавете чесновата смес.

Изсипете сместа в купичка и добавете сиренето. Смесете добре всичко.

Накрая нарежете на много дребно домата и го добавете в купичката.

При сервиране, добавете малко писто към супата в чинията.

image

Добър апетит.

Супата е добра и е с нестандартен вкус.



Тагове:   супа,   рецепти,   френски,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696324
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930