Прочетен: 4653 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 27.06.2012 08:51
Едно от любимите ми занимания, когато отида в село при родителите ми е да бера краставици и малини. Колкото и да ги берат, винаги остава и за мене. Сега краставиците бяха пръскани и за това се „нахвърлих” на малините. След поредното бране на баща ми, аз събрах около 600- 700 грама.
Ядохме, но при положение, че ни чакаха още много други деликатеси, останаха около 500 г малини.
Бях чувал за чийз кейк с малини. Правил съм чийз кейк със сладко от боровинки, но с пресни малини- не. Порових с чичко Гугъл и още от първия път попаднах на блога на Йоли и страхотните и снимки на чийз кейк с малини и шам фъстък. Пиша това с риск да си загубя всичките почитатели на блога, защото нейния е великолепен.
Ето и резултата от рецептата. Който го е опитал- твърди че е вкусен. Няма как да кажат нещо друго, защото няма да получат нищо при следващия кулинарен експеримент.
Продукти:
- 150 г бисквити;
- 75 г масло (маргарин);
- 400 г извара;
- 200 г сметана;
Вероятно ще може да заместите изварата и сметаната с други видове сирена: „Крема”, „Филаделфия”, разни италиански ... - избора е Ваш.
- 4 бр яйца;
- 500 г пресни или замразени малини;
- 150 г захар;
- 3 с.л. мед;
- 130 г шам фастък;
- кората на 1 лимон (или една ампула лимонова есенция);
- 1 пак. желатин.
Приготвяне:
Натрошете бисквитите на много ситно. По- добре e бисквитите да се бели- ванилови или някакви други. Аз имах под ръка и бели и шоколадови, общо колкото необходимото количество и ги ползвах всичките.
Съберете натрошените бисквити в съд. Разстопете малото. Най- бързо е за 30 секунди в микровълновата печка.
Изсипете маслото в съда с бисквитите. Разбъркайте добре. Трябва да се получи нещо като мокър пясък.
Сглобете съда за печене с подвижно дъно. Изсипете бисквитите в съда. Разстилете ги хубаво. Притиснете бисквитите много добре към дъното с помощта на лъжица или чаша с плоско дъно.
Съберете в дълбок съд изварата, сметаната, меда и 100 г от захарта, и разбъркайте много добре. Трябва да се получи гладка смес. Добавете яйцата и разбъркайте отново. Добавете настърганата кора от лимон или есенцията. Разбъркайте.
Включете фурната на 160 градуса.
Обелете шам фъстъка. От 130 г, след обелването остават около 70-75 г.
Натрошете ги много добре.
Изсипете 2/3 от тях в сместа със изварата. Разбъркайте.
Изсипете сместта в съда за печене върху бисквитите.
Сложете кейка във фурната за 40-45 минути. Кейка не трябва да се втърди. На 40-тата минута трябва да изглежда като желиран, а в средата- може и да е по- рядък. Не се безпокойте, след изстиване ще се втърди. Оставете сладкиша да изстине малко и после го сложете в хладилника поне за 1 час.
Започва най- трудната част. Пасирайте малините с електрически пасатор. Изсипете ги в голяма, рядка цедка. Целта е да отделите семките.
При мене след изсипването на малините в цедката, нищо не стана, защото цедката не беше много рядка. Сока на малините е гъст и не преминаваше през цедката. Започна се едно търканете на малините с лъжица върху цедката. След това обирах преминалия сок, отново с лъжица от долната страна на цедката. Правех го поне 10 пъти. И така до края, трябва да останат само полусухи семки в цедката. От време на време (3-4 пъти) сипвах по 1-2 лъжици вода в малините в цедката. Трудничко е, но резултата си струва.
Изкарайте кейка от хладилника. Не го вадете от формата.
Разстворете желатина в Ѕ чаша топла вода. Оставете го за 5 минути. После го разбъркайте за да се разтвори напълно. Ако срещате трудности, сложете го във водна баня с гореща вода. Сигурно е, че ще се разтвори до 5 минути. Изсипете го във малиновия сок. Добавете и останалата захар. Разбъркайте до разтваряне на захарта.
Изсипете сока върху кейка.
Снимките не могат да покажат красотата на творението- ярък червен цвят, бляскащ на светлината. Кулинарен арт шедьовър.
Върнете сладкиша в хладилника.
След 1 час махнете формата и го украсете както намерите за добре. Ползвайте и останалата 1/3 от счукания шам фъстък.
27.06.2012 08:23
Твоето положително мнение означава много за мене.