Прочетен: 3242 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2012 14:58
Колкото и да ми хвалят Черноморската риба, сьомгата си е друга категория. Става печена, пържена, готвена, пушена и т.н. и винаги е с превъзходен вкус. Тази рецепта е видях по телевизията и няколко дена след това я открих в сайта на Йоланта Делибозова- онзи невероятния блог за който и друг път съм споменавал.
Не знам дали харесвате риба с подправки, но ригана, мащерката и салвията и придават един нов и непознат вкус. Рецептата не е трудна и си струва да я опитате. Естествено, традиционалистите, свикнали да хапват рибата само пържена или печена, да стоят настрана от тази рецепта. Те така и няма да разберат какво ще загубят.
Защо ли не пробват да развъдят сьомгата в Черно море? Отивам до моста (в Бургас) и вместо костеливи попчета ще хващам сьомга. Това му се вика кеф. Тогава няма да е по 25 лв килото, а по 2.50 лв. Нещо май се размечтах. Но се сетих за един рибарски виц:
„Мъж става в 04:30 сутринта, облича се, събира си такъмите за риба и тръгва на риболов. Излиза от блока, а навън - дъжд, гръмотевици, вятър - истинска буря… Мъжът се прибира обратно, връща се в леглото при жена си и казва:
- Навън какво е - не е истина…
- А пък моят темерут отиде за риба… - отговаря сънено жената…”
Продукти за 4 порция:
- 4 бр котлети от сьомга;
- 2-3 картофа;
- Мащерка;
- Риган;
- Салвия;
- 2 с.л.л зехтин (олио);
- Сол;
- Черен пипер;
За соса:
- 400 гр заквасена сметана;
- 1 с.л. олио;
- 200 гр. пресни гъби;
- Сол;
- Черен пипер.
Приготвяне:
Купете няколко добре изглеждащи котлета от сьомга. Ако искате може да ги обезкостите.
Добре е да махнете кожата, защото обикновенно не е добре изчистена има люспи по нея. Ако не желаете да разваляте външния вид на котлета, поне добре изчистете кожата му.
Поръсете от двете страни котлетите със сол и черен пипер. Само от едната страна поръсете със мащерката, ригана и салвията.
Обелете картофите и ги нарежете на клечки. Аз го направих със помощта на ситния нож на едно ренде от типа на Вьорнер.
Сложете ги във вода да постоят 15-20 минути. Казват, че така се отделяло нишестето от тях. Честно казано, не знам защо трябва да се маха нишестето, но така е по рецепта. После отцедете водата и ги подсушете с кърпа или домакинска хартия.
Сложете картофите върху рибата от страната на подправките. Притеснете картофите с ръка към рибата за да се слепнат самите картофи, а и да се прилепи към рибата. Леко осолете картофите.
Сложете олиото в тиган да загрее. Първо пържете от към картофите. Като се запържат картофите, обърнете рибата. Обръщайте рибата с помощта на дървени лопатки. На рибата не и трябва много пържене- няколко минутки.
Изчистете гъбите и ги нарежете на дребно. Сложете ги да се задушат с олиото в тиган.
Добавете сметаната. Овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Варете до като соса се посгъсти.
Сервирайте рибата полята със гъбения сос. Задължително да се консумира с бяло вино. Ако пропуснете виното, за последствията - не отговарям.