Прочетен: 5460 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2014 08:28
Едно време имахме в къщи една книга със странното име „Нещо като цвете, нещо като нож, нещо като нищо на света”. Така и никога не я прочетох.
Тази вечер ми се хапваше нещо сладко след вечеря, което да не е бонбон, защото точно този ден бях преял на шоколадови изделия. Не ми се ядеше и суров плод, защото не са достатъчно сладки. За това се сетих за тази рецепта, която не знам защо беше кръстена „Карамелизирана торта с ябълки”.
Рецептата нямаше нищо общо с торта, но това не попречи след около час да похапвам вкусен ябълков сладкиш, приличащ по-скоро на пай. На другия ден вкуса не се променя. Гарантирам. Гарантирам също, че сладкиша свършва много бързо.
Приятно ме изненада в рецептата това, че моето участие в приготвянето на пая, не беше повече от 15 минути. Останалото време е чакане. Но то и в живота е така. Вечно чакане. Удоволствията траят кратко, в останалото време чакаме следващият миг удоволствие.
Като говорих за хапване, че сетих една стара канибалска мъдрост:
„Колкото по-дебел ставаш, толкова по-самотен се чувстваш.”
Продукти:
Тесто
- 200 г. брашно;
- 100 г студено масло;
- 50 г пудра захар;
- 1 щ. сол
- 1 с.л. оцет;
- 1 яйце;
Плънка
- 2 ябълки, по възможност по-кисели;
- Ѕ лимон;
- 20 г масло;
- 100 гр. захар;
- 2 с.л. вода.
Приготвяне:
Пресейте брашното. Изсипете го в дълбок съд. Направете „кладенче” в брашното. Сложете в него захарта, солта, оцета, яйцето и маслото, нарязано на малки парченца.
Замесете, от начало, с шпатула или дървена лъжица. В един момент, може да продължите разместването с ръка. Месете до като получите гладко тесто.
Загърнете тестото във фолио. Сложете го в хладилника за около 30 минути.
Включете фурната на 200 градуса.
Обелете ябълките. Нарежете ги на четири. Изчистете семките. Нарежете на тънки резенчета. Напръскайте с лимонов сок.
Вземете тестото и разточете на кръг върху набрашнена маса. Кръга да бъде 1-2 см по-голям от дъното на тавичката в която сте решили да печете сладкиша.
Прехвърлете тестото в тавичката. Притиснете с ръце много добре. Оставете ръбче, но не повече от Ѕ до 1 см. Набодете тестото с вилица на много места.
Подредете ябълковите парчета върху тестото, както намерите за добре.
Разхвърляйте върху ябълките нарязаното на ситно масло.
Сложете да се пече за 20 минути.
До като се пече, направете карамела. Започнете около 5 минути преди опичането на сладкиша.
Сложете захарта в подходящ съд. Сложете съда върху горещ котлон и разтопете захарта. Разклащайте съда постоянно или разбърквайте, за да не загори захарта. Като се разтопи захарта, добавете водата. Разбъркайте добре.
Извадете сладкиша от фурната.
Разлейте карамела върху ябълките.
Сложете тавичката във фурната за още 7-8 минути.
Извадете и оставете да се охлади сладкиша.
Може да се консумира леко топъл, но е много вкусен и на другия ден.
Забележка: Според мене, може да преди да го залеете с карамела, да поръсите ябълките с канела и натрошени орехи. Предполагам, че ще стане още по-добър.
Реклама: Перфектната кухня се подържа с прецизно почистване.